Güncel

Araba Sevdası

Araba Sevdası Tanzimat dönemi yazarlarından Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış, klasik romanlardan birisidir.

Araba Sevdası

Araba Sevdası Tanzimat dönemi yazarlarından Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış, klasik romanlardan birisidir.

Sultan Abdülaziz döneminde yaşanan trajikomik bir aşk hikâyesini, abartılı bir “alafranga züppe” karakterinin etrafında anlatan Araba Sevdası, Türk edebiyatın en özgün örneklerinden biridir. Aşırı Batılılaşmış, özenti karakterlerin dramı, en yoğun olarak Araba Sevdası’nın kahramanının şahsında ete kemiğe bürünür ve bir klasik haline gelir.

Romanda alafranga, hayalperest ve gösteriş meraklısı bir Tanzimat genci olan Bihruz Bey’in hayat macerası çevresinde bu dönemde yetişen alafranga meraklısı köksüz, müsrif tiplerle alay edilmektedir. 1897

Bu konuya neden girdiğime, bu kitap nereden aklıma geldiğine gelince…

Son bir haftadan beri Diyanet İşleri Başkanının makam aracı konuşuluyor ülkemizde. Benim de aklıma buradan geldi. Ülkemiz insanının arabaya olan sevdası senelerden beri sürüp gidiyor. Ecdadımız(!) Osmanlı’nın son zamanlarında özenti bir karakterin arabaya olan sevdasının romanı 1987 senesinde yazılmış.

Evet, romanın kahramanı arabaya olan sevdasını kendi parasıyla gerçekleştirmiş ama zamanımızın Diyanet İşleri Başkanı çok abartılı ve çok pahalı makam aracını kendi cebinden almamış ki. Cebinden alsa zaten kimsenin diyecek bir şeyi yok.

19

İnternetten yaptığım araştırmada şu bilgilere rastladım…

20

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kullandığı son Audi A6’yı Diyanet Vakfı’na iade ettiği ve yerine bir adet Audi A8 aldığı öğrenildi. “Korkumuzdan yeni araba alamıyoruz” demişti, Diyanet İşleri Başkanı’nın korkusu geçmiş.

21

Vatandaş ekonomik sıkıntı içerisinde boğuşurken Diyanet’in lüks sevdasına bir yenisi daha eklendi.

BirGün Gazetesi’nden Mustafa Bildircin’in haberine göre Diyanet İşleri Başkanı için yeni makam aracı satın alındı.

Diyanet kaynakları, daha önce kamuoyunda büyük tepki çeken Audi A6’nın iade edildiği ve yerine Audi A8 marka aracın alındığını doğruladı.

Audi A8’in yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanının kullanımına sunulan makam aracı sayısının da altıya ulaştığı öğrenildi.

Araçların listesi şöyle:

İki adet Mercedes

Bir adet zırhlı Mercedes

Bir adet kırmızı TOGG

Bir adet Mercedes Vito

Bir adet Audi A8

Diyanet İşleri Başkanı daha önceleri yaptığı açıklamada halen kendisinden önceki başkandan kalan araca bindiğini söyleyerek “Araç 11 yaşında. Geçenlerde bozuldu yolda kaldık, koruma arabasına geçmek zorunda kaldım. Korkumuzdan yeni araba alamıyoruz” demişti. Ne kadar vahim bir olay değil mi sevgili okurlarım. Koruma aracına geçmek zorunda kalmış. Sanki koruma aracına geçmek zorunda kalmasını üzücü bir durum gibi anlatıyor başkan.

Şimdi korkusu geçmiş ki Audi A8 araç alınmış kendisine. Araştırmalarımda alınan aracın piyasa değerinin 15.7 milyon lira olduğu bilgisine ulaştım. Yanlış mı görüyorum diye baktım doğruydu yazı ile tam on beş nokta yedi milyon lira.

Her Cuma hutbesinde halkımıza sabır ve şükür tavsiye eden Diyanet İşleri Başkanı biraz “Tevazu” sahibi olsa da Audi A8 gibi çok lüks ve çok pahalı bir araca binecek yerde mesela ülkemizde üretilen bir Ford araca, bir Hyundai araca, bir Toyota araca binse daha saygı görür bence. Ama asgari ücretli vatandaşların 17 bin lira gibi bir maaşla geçinmek için ter dökerken bir din adamı olarak tevazu sahibi olmak yerine şatafata ve gösterişe kapılmış gidiyor.

Ne diyeyim; Allah sana insaf versin, merhamet versin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir