Gündem

Basın Rehberdir!..

Basın Rehberdir!..

24 Temmuz 1908′ de ilan edilen 2.Meşrutiyet; basında sansürün kaldırılmasını getirmiş ve bu tarih  “Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmış; 1971’den itibaren de “Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak adlandırılmıştır.

 “Basın milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, hulasa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın; başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” diyen Gazi Mustafa Mustafa Kemal ATATÜRK basının önem ve gücünü bu sözleriyle tanımlıyordu.

Dünyamızda teknolojinin algılanamaz bir hızla gelişmesi, geleneksel iletişim türleri olan sözlü, sözsüz ve yazılı iletişimin yanında; 4.tür olarak elektronik iletişimin de yer almasını getirmiştir.

Bu gelişim, özellikle iletişim dünyasında ve basında daha geniş kitlelere daha hızlı/anında ve daha fazla bilgi aktarmak için kullanılan ; “İnternet Basını”nın ortaya çıkmasını ve süratle yaygınlaşmasını da sağlamıştır.

Sosyal Medya yapılanmaları da gazeteciliğin ve gazetecinin sorumluluğunu farklılaştırmış ve ağırlaştırmıştır.

Bunun sonuçlarında da özdenetimin, gazetecilik ilkelerinin ve etiğinin, habercilik refleksindeki dikkatin her satırda daha özenin ve sadece gerçeğe yakın haberin değil; gerçeğin haber olması gerekliliği ve yükümlülüğü büyük bir özeni ve çabayı gerektirmektedir.

19

Tıpkı, yine ATATÜRK’ün dediği gibi :“Basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir.”

20

Tüm basın çalışanlarımızın, “Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” kutlu olsun!

21

Yalçın ARSLAN

VATAN PARTİSİ

Kocaeli İl Başkanı

İlgili Makaleler