Gündem

“Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz”

Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” adlı yerel destek programı, Gebze Belediyesi Kültür Merkezi, Kardelen Nikâh Salonu’nda gerçekleşen programla tanıtıldı. Programa; 22 ve 23’ncü dönemlerde AKP’den İstanbul Milletvekilliği yapan, TBMM’nin ilk görme engelli milletvekili unvanına sahip Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da katıldı. Programın içeriği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti tarafından açıklandı. Eşitti’nin açıklamalarından esasla zirve hedefin bir engelli ile engelsizin evlenmesi olduğu anlaşıldı.

BEYAZAY KOCAELİ
BEYAZAY KOCAELİ

Programa Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva,Gebze Belediye Başkanı ZinnurBüyükgöz, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Gebze Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Nadir Yıldırım, Gebze İlçe Spor Müdürü Köksal Tatoğlu, Gebze Sosyal Hizmetler Merkez Müdürü Kadriye Yıldırım, Gebze Gençlik Merkezi Müdürü Köksal Turan ve  Çayırova Kent Konseyi Kadın Konseyi Başkanı Nesrin Yıldırım, AKP’den İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, Çayırova İlçe Başkanı Servet Günay, Gebze İlçe Başkanvekili Raif Öztürk, Gebze İlçe Kadın Kolları Başkanı Habibe Yıldırım Çırak ve Gebze İlçe Gençlik Kolları Başkanı Enes Altuntaş; Saadet Partisi Gebze İlçe Başkanvekili Şaban Atalı, DEVA Partisi Çayırova İlçe Başkanı Mehmet Saraç katıldı.

 

Gebze Belediye Başkanı ZinnurBüyükgöz, Allah’tan kimseye akli engelleme vermemesini dilediği konuşmasında belediyenin engellilere yönelik çalışmalarına değindi. Yine akıl sağlığı üzerinden örnekleme ile toplumun yüzde 13-14’ünün depresyon hapı kullandığını kaydeden Büyükgöz, depresyon hapı kullanmanın da “pes” etmekle eşdeğer olduğunu kaydetti.

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi de belediyenin engellilere yönelik çalışmalarına değindi. Belediyede engellilere yönelik hizmetlerin 2004 yerel seçimleriyle birlikte başladığını belirten Çiftçi dönemlerinde bu hizmetlerin daha profesyonel hale getirildiğini söyledi.

Öte yandan Belediye Başkanları Büyükgöz ve Çiftçi’ye konuşmalarının ardından şubenin teşekkür onurlukları dernek üyesi ailelerin engelli çocukları Ahmet Arif Öngen ve Miraç Şahin tarafından verildi.

Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, doğru bakış açısına sahip olan bireylerin herkesi doğru göreceğini belirtip Batı’da yakın tarihteki olumsuzluklardan örnek verdi. 1900’lerde engelli doğan çocuğun karyola altına konulup ölüme terk edildiğini, yine bir dönem, “Hamilelerin engelli ile karşılaşıp görmesi halinde çocuklarının da engelli doğacağına dair” tıp literatürlerine de giren tespitlerde bulunulduğunu belirtti. Benzer örneklerin engelli ile engelsizi birbirinden ayrıştırdığını dile getirdi. 1930’larda engellilerin liseye gitmelerinin yasaklandığını dile getirdi.

19

Programın içeriğine dair merakla beklenen konuşma ise Beyazay Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti tarafından yapıldı.

20

Başkan Eşitti sözlerine geçtiğimiz aylarda gerçekleşen ve kamuoyuna açıklanan, engelsizlerin engellilere yönelik tutum ve bakışlarının araştırıldığı anketin sonuçlarını tekrarlayarak başladı. Eşitti, “Gördüğünüz gibi yüzde 12’ye varan engelli nüfus var ama toplumun yüzde 76’sı engellileri tanımıyor. Bu oranlar ölçeğinde biz Kocaeli genelinde bir çalışma başlatacağız. ‘Ağaç yaşken eğilir’ düsturuyla, engelliler ile birlikte yaşama alışkanlıklarını topluma aşılamaya çalışacağız” dedi.

21

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi Yerel Destek Programı kapsamında desteklenen proje kapsamında 5 aylık süre içinde, “Ön yargıları yıkıyoruz” konulu seminer tasarladıklarını kaydeden Eşitti, “ Ön yargıları yıkarsak yarın öbür gün Gebze Belediye Başkanı’nın engelli danışmanı olur” dedi. O esnada salonda yer almayan Büyükgöz için katılımcılardan alkış istedi.

“Engelli ile engelsiz birinin evlilik yapmasındaki nasıl prangalar var biliyorum. Bunları aşmak için prangaları kıracağız” diyerek programda zirve hedefin engelli/engelsiz evliliği olduğunun ipuçlarını veren Eşitli özetle, “Engelli ve engelsiz çocuklar birlikte sinemaya gidecek, top oynayacak, piknik yapacak, Eyüp Sultan hazretlerini ziyaret edecek. Ardından bir anket daha düzenleyeceğiz. Engelsiz bireylerin engelli bireylere yönelik ilk algısı ile program sonrasındaki algısı arasındaki değişimi tespit edeceğiz” dedi. Eşitti bir diğer amaçlarının engellilerde futbol milli takımını Gebze’den bir takım ile Alaettin Kurt Stadı’nda karşılaştırmak olduğunu söyledi. Eşitti sözlerini, “Engelli engelsiz birlikte yaşamak hepimizin hakkı” diyerek tamamladı.

İlgili Makaleler