Ekonomi

Forex gündem

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) dünkü toplantılarında piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan faiz artırımına gitti. İki banka da faiz kararı sonrasındaki açıklamalarında sıkılaşmanın devam edeceğine dair yönlendirmelerini sürdürdüler. Bugün küresel çapta hizmet PMI rakamları ile ABD’de tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazanç rakamları yakından takip edilecektir. Yurt içinde ise ocak ayı enflasyon verileri önemli olacaktır.  

Açıklanacak önemli ekonomik veriler       

•    10:00 Türkiye – TÜFE/ÜFE Önem: Yüksek

•    16:30 ABD – Tarım Dışı İstihdam Önem: Yüksek

Türkiye

BDDK verilerine göre Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki toplam mevduat, 27 Ocak haftasında %1,53 artış kaydederek toplam büyüklük 1,41 trilyon lira oldu. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verilere göre Ocak ayında dış ticaret açığı 14,4 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. 27 Ocak haftası itibariyle tüzel kişilerin döviz mevduatı 1 milyar 322 milyon dolar gerilerken, gerçek kişilerin döviz mevduatında 763 milyon dolarlık çözülme meydana geldi. Aynı hafta Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri, 2 milyar 948 milyon dolar azalışla 76 milyar 206 milyon dolara indi. Merkez Bankası’nın haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre BİST100 endeksinin negatif günler geçirdiği 27 Ocak haftasında yabancı yatırımcılar az da olsa net alıcı olarak yer aldı. Verilere göre 27 Ocak haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedinde net alımı 22,9 milyon dolar oldu. 

Euro Bölgesi

19

Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentiler doğrultusunda 50’şer baz puan artırdı. ECB karar metninde, enflasyonun yüzde 2 olan orta vadeli hedefe dönmesini sağlamak için faiz oranlarını kademeli ve ciddi şekilde artırmaya devam edeceğine vurgu yapılarak, “Banka Yönetim Konseyi, martta yapılacak para politikası toplantısında faizi 50 baz puan daha artırmaya niyetli.” denildi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyona karşı ECB’nin faizleri istikrarlı bir şekilde artırma patikasına devam edeceğini belirterek, “Henüz işimizin bitmediğini biliyoruz.” dedi.

20

ABD

21

ABD Ticaret Bakanlığı dün, Aralık 2022’ye ilişkin fabrika sipariş verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede fabrika siparişleri, geçen yıl Aralık’ta bir önceki aya oranla yüzde 1,8 arttı. Piyasa beklentilerinin altında kalan fabrika siparişlerinin bu dönemde yüzde 2,3 artması öngörülüyordu. Fabrika siparişleri, Kasım 2022’de yüzde 1,9 gerilemişti. Söz konusu dönemde, dayanıklı mal siparişleri yüzde 5,6 artarken, dayanıksız mallara yönelik siparişler ise yüzde 1,9’luk düşüş kaydetti. Diğer yandan ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 28 Ocak ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 3 bin kişi azalarak 183 bine indi. Piyasa beklentilerinin aksine azalış göstererek Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesine gerileyen işsizlik maaşı başvurularının, bu dönemde 195 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Bugün ABD’de tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.

Kaynak: Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler