Gündem

KAN VER, CAN VER

KAN VER, CAN VER

 

Tabi kan bağışlamaktan bahsediyorum. Bir torba kan yani.. 475 ml. /530 gr. bir torba kan.

 

Konuyu açacak olursak; Kızılay kan alma mobil araçlarının zaman zaman farklı bölgelere gelip, kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşların ayağına giderek birer torba kanlarını alıp, bunları ihtiyaç sahibi olanlara, sağlık bekleyenlere aktarma olarak bahsedebiliriz.

 

Bunu yaparken ortada para yok, menfaat yok, çıkar yok; tamamen insanlığa gönül esaslı hizmet sunmak üzerine kurulu bir sistem olarak düşünülebilir.

19
İlhan Akbulut
İlhan Akbulut

ALANDA MEMNUN, VERENDE..

20

 

21

İşin içinde menfaat olmayınca, bir de gönül rızasıyla olunca; alanda memnun, verende memnun oluyor.

 

Neresinden bakarsak bakalım her yönüyle son derece faydalı bir çalışma. Acil taze kana ihtiyaç duyan insanlarımız kan bağışçıların bu bir torba kanıyla hayat buluyor, can buluyorken, kan bağışçısının sağlığına da sağlık kattığını söylemek lazım.

 

Bir torba kan bağışından sonra vücudumuz, eksilen kanı tamamlamak üzere hızla çalışmaya başlıyor. Bu süreçte vücudumuz yeni kan hücreleri oluşturarak bizim sağlığımıza da sağlık katmış oluyor. Tam bir; kazan kazan sistemi oluşturduğu görülür.

 

Hele bir de benim gibi düzenli kan bağışlayansanız; artık  bu iş rutin bir görev haline dönüşüveriyor.

 

Yeri gelmişken hemen kan bağışının kurallarından da bahsetmek istiyorum.

 

Yaşı 18 – 60 arası; kadın, erkek, sağlıklı herkes kan bağışında bulunabiliyor. Şayet düzenli kan bağışçısı erkekseniz 65 yaşa kadar kan bağışlanabiliyor.   Erkekler her üç ayda bir, kadınlar her dört ayda bir kan bağışında bulunabiliyor. Kan bağışı yapabilmenin ana kuralı her hangi bir ciddi sağlık sorunu yaşamıyor olmanız gerekiyor.

 

Kan bağışı yapmaya gitmeden, en az iki saat önce karnınızı doyurmuş olmanız gerekli. Size iki sayfalık bir form veriliyor. Bu form doldurup araçtaki hemşireye veriliyor. Bilgiler titizlikle inceleniyor. Sizin ya da hastaya teslim edilecek kişiler için sorun yok ise, tansiyonunuz ölçülüyor.. Orta parmağınızdan bir damla kanınız alınıp, test yapılıyor. Tüm sonuçlar normal ise  kan bağış koltuğuna uzanıp, 475 ml. lik, bir torba kanınız steril şekilde alınıyor.

 

Sonra ihtiyaç sahibi insanlarımıza ulaştırılmak üzere Kızılay kan merkezine teslim ediliyor.

 

Menfaat yok, çıkar yok; bunun yanında hem kendinize hem alıcıya sağlık katma duygusu ve en önemlisi yapmış olduğunuz hayırlı işten duyduğunuz manevi duygunun vermiş olduğu haz ayrıca çok güzel.

 

Bu vesileyle 19 Ekim günü Gölcük Anıtpark’ta bulunan Kızılay mobil kan bağış aracını görünce; düzenli kan bağışçısı olarak 33’ncü bağışımı gerçekleştirme şansı buldum.

 

Şans’ diyorum, gerçekten ben kendimi çok şanslı görüyorum. Yüce rabbim bana sağlıklı bir beden vermiş, bundan daha büyük bir şans olabilir mi?  Hele bir de benim gibi 63 yaşına merdiven dayamış biri olarak, ihtiyaç sahibi bir insanımızın sağlığına bir katkı sağlayabilme duygusu inanın benim için çok değerli. Bunu bir tür bana bağışlanmış olan sağlığıma karşılık bir şükran borcu gibi görüyorum sanırım. Ve bu hayırlı görevi bana nasip ettiği için yüce rabbime binlerce kere şükrediyorum.

 

Sağlığın ne kadar önemli olduğunu en iyi sağlığını yitirmiş insanlarımız bilir. Dolayısıyla benim gibi, bir nebze daha sağlıklı insanların bu ayrıcalıklı yaşama sahip olmasının farkını da biliyor olmaları inanın çok değerli. O vakit sistem kendiliğinden bir işlerlik kazanıyor.

 

Kimin başına ne zaman ne geleceğini kimse bilemez. İlahi bir düzen var. İyilik yapanın daima iyilik bulacağı düşüncesindeyim. Bunun belki de bizim için bir kasko sigortası olduğununu da söyleyebilirim.

 

Öyleyse kan verin, can verin.

 

Sağlıkla, sevgiyle kalınız efendim.

 

İlhan Akbulut

İlgili Makaleler