Gündem

Şanlı Nusrat, cam yapıtta vücut buldu

Şanlı Nusrat, cam yapıtta vücut buldu

Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında önemli rol oynayan Nusrat Mayın Gemisi’nin görüntüsü sanat eserine kazındı. 

MEHMET BAYER – 03.05.2022 – HİBYA – Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında önemli rol oynayan Nusrat Mayın Gemisi’nin görüntüsü sanat eserine kazındı. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Arda, HİBYA’ya yaptığı açıklamada, Nusrat Mayın Gemisi’nin Çanakkale Deniz Savaşları’nda büyük bir başarı gösterdiğini söyledi.

Böyle ”kahraman” bir gemiyi sanat eserinde konu etmenin kendisine gurur ve mutluluk verdiğine işaret eden Arda, Çanakkale Deniz Savaşı’nın akışını değiştiren Nusrat’ın varlığına ve önemine vurgu yapmak amacıyla bu cam yapıt çalışmasının 2015 yılında, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı dolayısıyla yapıldığını vurguladı.

Arda, ancak yapıtın o yıldan beri hiçbir yerde sergilenmediğine işaret ederek, ”Geleneksel Çanakkale seramiklerini kendime konu edindim. Bu temada çağdaş cam sergileri açtım. Geleneğin devamına katkı sağlamak amacıyla cam yüzey üzerine beyaz seramik kaplayarak, el fırça dekoruyla sularda salınarak yüzen Nusrat’ı çizdim” dedi.

 

Cam yapıtın, 31 santimetre çapında, füzyon tekniğiyle 850 santigrat derecede fırınlandığını aktaran Arda, ”Eserim, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığının organize ettiği Dostluk Köprüsü Uluslararası Karma Sergi’de ilk defa beğeniye sunuldu. Geleneksel Çanakkale seramikleri üslup ve dekor anlayışıyla seramik ve cam çalışmalarına devam edeceğim.” diye konuştu.

 

19

Ergün Arda, yine Çanakkale değerlerinden beslenerek kişisel bir sergiye hazırlık yaptığını sözlerine ekledi.

20


Hibya Haber Ajansı

21

İlgili Makaleler