Gündem

Şeker,AK Parti grubu adına konuşma gerçekleştirdi

ŞEKER: “EK BÜTÇEDE MAHALLİ İDARELERE 103,3 MİLYAR TL AYRILDI”

   AK Parti Kocaeli Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi İlyas Şeker, TBMM Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi grubunun verdiği araştırma önergesi üzerine AK Parti grubu adına konuşma gerçekleştirdi.

BELEDİYELERİN GELİRLERİ

Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Gazi Meclis Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi’nin vermiş olduğu araştırma önergesi üzerine AK Parti grubu adına konuşma gerçekleştirdi.

Şeker, yapmış olduğu konuşmasında;

“Belediyelerimizin genel olarak gelirleri; genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan ve emlak vergisi gelirleri, inşaat ruhsat ve iskân harçları, çevre temizlik vergisi, kira gelirleri gibi öz gelirlerinden oluşmaktadır. Diğer taraftan genel bütçeden gelen gelirler de standart hale getirilmiştir, şekle bağlanmıştır, kesinlikle keyfi uygulama olması da mümkün değildir. AK Parti hükümetleri döneminde çıkarılan yasayla birlikte hangi belediyeye ne kadar payın gideceği de açık net bir şekilde ifade edilmiştir.

Genel bütçe vergi gelirlerinden mahalli idarelerin aldıkları paylar; büyükşehir belediye payı, il sınırları içinde toplanan verginin %6’sını, büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunan ilçe belediyeleri genel bütçeden toplanan vergilerin %4,5’ini, diğer belediye payları genel bütçeden toplanan vergilerin %1,5’ini ve son olarak özel idare payları ise genel bütçeden toplanan vergilerin %0,5’ini alarak oluşturulmaktadır.Önemli olan; aktarılan bu vergileri gerçekten amacına uygun olarak kullanmak, bütçeyi iyi yönetmektir.

19

Mahalli idarelerde kullanılmak üzere İller Bankası’na2019 yılında 74,3 milyar TL, 2020 yılında 97,3 milyar TL, 2021 yılında 135,5 milyar TL, 2022 Mayıs ayına kadar ise 119,4 milyar TL kaynak ayrılırken; büyükşehir belediyelerine ise 2019 yılında 30,4 milyar TL, 2020 yılında 43,2 milyar TL, 2021 yılında 61,9 milyar TL, 2022 Mayıs ayına kadar ise 54,9 milyar TL kaynak ayrılmıştır.

20

Aynı zamanda geçtiğimiz gün kabul edilen ek bütçede de ekstra 103,3 milyar TL kaynak ayrılmıştır.”

21

ASLA PARTİ KİMLİĞİNE GÖRE AYRIMCILIK YAPILMIYOR

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın CHP tarafından iddia edildiği gibi İLBANK ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan destekler üzerinde belediyeler arasında siyasi parti kimliğine göre ayrımcılık yaptığı, asla doğru değildir!“

MİLLETİMİZE HİZMET ETMEYİ KENDİNE DERT EDİNENLERE DESTEK VERİLİYOR

“Bakanlıkların yaptığı yardımlarda, milletimizin sağlık hizmetlerinden rahat faydalanması için yapılan şehir hastanesinin yolunu yapmayana değil; yapanlara, Marmara Denizi’nin ve çevrenin kirlenmemesi için ileri biyolojik arıtma tesisi temel atmama töreni yapanlara değil ; temel atma töreni yapanlara, ecdat yadigarı ağaçları kesene değil ; gelecek nesiller için bir fidan dikenlere, deprem riskiyle karşı karşıya kaldığımız kentlerde kentsel dönüşüm bütçesinin tanıtım bütçesinden daha az yapanlara değil ; bu işi kendilerine dert edinenlere destek veriliyor.

Yani özetle; aziz milletimize hizmet etmeyi kendine dert edinen herkese destek veriliyor diyor genel kurulu saygıyla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler