Gündem

Selülit Genetik Bir Sorun mudur?

Selülit Genetik Bir Sorun mudur?

Kadınların %90’ından fazlası, hayatının bir döneminde selülit probleminden muzdarip olur. Ve internette küçük bir araştırma yaparsanız, sizi o portakal kabuğu görünümünden kurtarmayı vaat eden sayısız krem, ürün ve cihazla karşılaşırsınız. Peki, selülitlerden kalıcı olarak kurtulmak mümkün müdür? Uzman Estetisyen Neslim Güngen, selülit onarımında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
Selülit Nedir? Neden Olur?
Cildin alt katmanlarında yer alan yağ hücrelerindeki hacim arttıkça, bu yağ hücreleri sertleşir ve eski profilini koruyamaz. Bu, yağ hücrelerini cildin yüzeyine doğru iter ve işte bu da kadınların korkulu rüyası olan portakal kabuğu görünümüne neden olur. Bacaklarda, karında ve kalçalarda çukurlu, girintili çıkıntılı bir görünüme neden olan selülit, cildin elastikiyetini kaybetmesinin bir sonucudur. Selülit, bazı kişilerde çok belirgin olmayabilir veya bazı kişilerde hem uzanırken hem ayakta dururken fark edilebilir. Genel olarak selülit derecelendirmesi şu şekilde yapılabilir:
·       1. Derece: Selülit belirgin değildir
·       2. Derece: Cildi ellerinizle sıkıştırmanız durumunda selülit görünümü oluşur
·       3. Derece: Kişi ayakta durduğu sırada selülitleri belirginleşir, uzanırken belirgin değildir
·       4. Derece: Portakal kabuğu görüntüsü, hem uzanırken hem ayaktayken belirgindir
Selülit, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülme eğilimindedir. Bunun nedeni, kadınlarda yağ oranının erkeklerden daha yüksek olması olabilir. Fazla kilolu kadınlar da genel olarak selülitten daha fazla muzdariptir. Bununla birlikte, kilo vermek, selülit görünümünü azaltmak için yeterli olmayabilir ve çok zayıf kadınlarda da o “portakal kabuğu” görünümü olabilir.
Ayrıca, kadınlar menopoz dönemine yaklaştıkça vücuttaki östrojen hormonu seviyeleri azalır. Buda, yağ tabakalarının dokuları zayıflatmasına ve selülit görünümü ile sonuçlanmasına neden olabilir. Genel olarak bahsedecek olursak, selülitin en yaygın nedenleri hormonlar, genetik faktörler ve kişinin beslenme ve yaşam tarzıdır.
Selülit Genetik Bir Sorun Mudur?
Selülit oluşumuna katkıda bulunan nedenlerden biri olarak genetik gösterilebilir. Ancak, “selülitim var, genlerim böyle” diyerek aynı yaşam tarzını sürdürmek, bana sorarsanız biraz kolaya kaçmak olur. Çünkü selülit, büyük ölçüde hareketsiz bir yaşam tarzı, düzensiz beslenme, kan dolaşımını yavaşlatan alışkanlıklara bağlı olarak gelişir ve tüm bu faktörler tamamen önlenebilirdir.
Sebze-meyve yönünden zengin beslenmek, işlenmiş gıdalardan ve şekerden mümkün olduğunca uzak durmak, kafein tüketimini sınırlandırmak, bol su tüketmek, alkali su içerek vücutta toksik madde birikimini azaltmak, düzenli olarak egzersiz yapmak, selülit oluşumunu önlemede atabileceğiniz çok önemli adımlardır. Bunların yeterli gelmediği durumlarda veya daha hızlı bir çözüm arayanlar için, selülit görünümünü azaltmayı hedefleyen bazı yöntemlere başvurmak da mümkündür.
Selülit Kalıcı Olarak Yok Edilebilir Mi?
Elle yapılan masajlar, G5 masaj cihazı veya kan dolaşımını hızlandırma mekanizması ile çalışan bazı topikal krem ve losyonlar, selülit görünümünü azaltmada etkili olabilir. Ancak, bu yöntemler genellikle geçicidir ve sonuçlar tüm hastaları aynı ölçüde memnun etmeyebilir.
Masaj seçeneği, selülit olan bölgelerde sıvı birikimini azaltmaya ve kan akışını arttırmaya yardımcı olur. Bu da, portakal kabuğu görünümünün azalmasını sağlar. G5 cihazı, bunu mekanik olarak yaptığından el ile yapılan masajdan daha etkili olabilir. Yapılan çalışmalar, bu tip mekanik mesajların kısa vadede etkili olabileceğini ancak uzun vadede kalıcı bir çözüm getirmediğini göstermektedir.
Vücut şekillendirme ve cilt kalitesini arttırmada kullanılan ultrasonik ses dalgaları, doğru ürünlerle desteklenerek selülit görünümünde uzun vadeli belirgin iyileşmeler sağlar.
·       Cildin elastikiyetini arttırır
·       Kaybedilen sıkı ve gergin görünümü geri kazandırır
·       Bölgesel incelme sağlar, vücudu şekillendirir
·       Sıvı birikmesini azaltır
·       Kan dolaşımını hızlandırır
Sıvı birikimi ve kan dolaşımının yavaşlaması, selülit görünümünün temel nedenleri arasındadır. Bu iki sorunu hedefleyerek çalışan Liponez cihazı, yağ azaltma teknolojisi ile selülit görünümünde uzun vadeli başarılı sonuçlar vaat eden bir cihazdır.
 Yağ parçalama, kolajen ve elastin üretimini tetiklemek birincil hedeflerdir. Böylece, yeniden doku yapılandırmasını sağlamış oluyoruz. Ayrıca, bölgesel olarak kan deveranını arttırdığımız için besinler açısından zengin kanın akmasını sağlamış oluyoruz.

“Selülit karşıtı” olarak geliştirilen ürünler, vücutta serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltmak, lenfatik sistemde biriken toksik maddeleri azaltmak, lenfatik dolaşımı ve kan dolaşımını arttırmak prensipleri ile çalışır ve fibröz bantları güçlendirerek cildin yüzeyinin daha pürüzsüz, daha sıkı görünmesine yardımcı olur.

İlgili Makaleler