Eğitim

Tesis Yöneticiliği, meslek olarak tescillendi

Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED), 18UY0354-6/00 Tesis Yöneticisi (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği kapsamında, Türkiye’de ilk kez 25 Mayıs 2022 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen Altın Mesleki Yeterlilik ve iş birliği tarafı Apsiyon Bilişim ile yeni bir iş birliği protokolüne imza attı.

“Sürdürülebilir yönetimlerde şeffaflık ve hesap verebilirlik için mesleki yeterlilik şart!”

Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) Başkanı Yahya Sağır; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eski Bakanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum’un Bina ve Tesis Yönetiminde bilgi, beceri ve yetkinliğin önemine vurgu yaptığını belirterek, bina, toplu yapı (site) ve tesislerde, sürdürülebilir yönetimin, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin sağlanmasının ancak nitelikli tesis ve site yöneticileri ile mümkün olabileceğini ifade etti. 

“Federasyonumuz, bağlı dernek ve tüzel kişilerin çalışanlarında mesleki yeterlilik şartı arayacak”

Başkan Yahya Sağır “Bu amaçla Tesis Yöneticileri Federasyonu’nu oluşturan dernek ve üye şirketlerinin tüzel kişi ortakları dahil federasyona bağlı tüm tesis ve site yöneticilerinin “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavlarına dahil olup, mesleki yeterliliklerinin sağlanması için federasyon yönetimi olarak karar aldıklarını, sağlıklı ve denetlenebilir bir belgelendirme yapılabilmesi için de Türkiye’de ilk kez tesis yöneticilerinin Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli olan mesleki belgelerini almalarına öncülük eden Altın Mesleki Yeterlilik ve Türkiye'nin en yaygın kullanılan bulut tabanlı site yönetim platformu Apsiyon ile üçlü bir iş birliği protokolüne imza atıyor” dedi.

“Standartlaşma, belgelendirme ve yetkilendirme site/tesis yönetimlerini şeffaflaştıracak”

Apsiyon Bilişim CEO’su Kudret Türk; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın “site ve tesis yöneticilerine yaptığı konuşmanın önemine” vurgu yaptı. “Bakanın ifade ettiği gibi herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak. Mesleki standartların belirlenmesiyle birlikte, tesis yöneticilerinin yeterliliklerinin belgelenmesi ve bakanlıkça yönetim şirketlerine belgelendirme yapılmasıyla ilgili düzenlemeler hayata geçecek. Yeni dönemde tesis yönetimi işleyişi; toplumdaki huzursuzlukları, yönetimlerdeki yolsuzluk iddialarını ortadan kaldıracak, ehliyetli, liyakatli, yönetime emek harcayan profesyonellerin önünü açacaktır” diye konuştu.

19

“Sınavda başarılı olan yöneticiler mesleklerini geçerli ve güvenilir bir şekilde belgeliyor” 

20

Altın Mesleki Yeterlilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “kuruluşumuz, yönetim sektöründe Apsiyon Akademi Eğitmenleri ile 2017 yılında yayınlanmış olan Tesis Yöneticisi Ulusal Meslek Standardı ile yine 2018 yılında yayınlanmış olan Tesis Yöneticisi Ulusal Yeterliliği çerçevesinde Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavlarını yapabilmek için 2021 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) başvurmuş, 2022 yılında kurumun onayı ile Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli mesleki yeterlilik belgesi için sınavların gerçekleştirilebilmesini sağlamıştır” şeklinde görüşlerini beyan etti. 

21

“Sektörün genelinde yetişmiş ve kalifiye iş gücü yaratılacak”

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin kamu tarafından tanınan bir belge olarak öne çıktığını ifade eden Apsiyon Akademi Direktörü Ozan Özen; Apsiyon, Tesis Yöneticileri Federasyonu ve yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu Altın Mesleki Yeterlilik ile bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktardı. Özen; “Bu belge ile tesis yönetim sektörünün yönetici düzeyinde çalışanları eğitim şartı olmaksızın Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik Sınavı’nda kritik (zorunlu) adımların yerine getirilmesi ve sınavın genelinden yüzde 70 alarak başarılı olmaları koşulu ile ‘meslek’ icra eden çalışanlar olarak tanımlanacak.” dedi.

“Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı’na girebilmek için eğitim şartı yok”

Söz konusu belge, kuruluşun yaptığı teorik ve pratik sınavlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından düzenleniyor. Sınava girmek için herhangi bir iş deneyim süresi ya da lisans veya üstü eğitim veya başka bir koşul gerekmiyor.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler