Gündem

Ukrayna’da Öğrenci Olmak

 

Değerli okurlarım hepimizin malumu olduğu gibi bundan 4 ay kadar önce, şubat ayının ortalarında Rusya Ukrayna’ya saldırdı. İnternetten yaptığım araştırmada Ocak 2022 itibariyle Birleşmiş Milletler’in açıklamasına ulaştım saldırıda yaklaşık 5.700 Rus, 4.150 Ukrayna askeri ve 3.375 sivil olmak üzere toplam 13.225 kişi hayatını kaybetmiş. Şu anda bu rakam daha da artmıştır mutlaka. Güncel bir rakama ulaşmam mümkün olmadı. Bu rakamlardan da görüldüğü gibi her iki ülkenin askerleri hayatını kaybederken toplam kayıpların yaklaşık üçte biri kadar da sivil insanın ölümüne neden olmuş bu saldırı.

Saldırıların başladığı andan itibaren ülkemizden birçok gazeteler ve televizyonlar kanalları savaş bölgesine muhabir gönderip oradan canlı yayıntılar yaptılar. Kısa bir süre sonra medya mensupları ülkemize döndü. Daha sonra başta öğrenciler olmak üzere oradaki Türk vatandaşları canlı bağlantılar yaptılar. Patlama seslerinin eşliğinde yapılan yayınları dinledik.

Ukrayna’da üniversitede okuyan birçok öğrencimizin olduğunu daha önceden de biliyordum. O kadar tahmin etmiyordum ama sonradan öğrendim ki Ukrayna’da savaş başladığı anda 4 binden fazla, 5 bine yakın öğrencimiz varmış.

Savaş başladığı andan itibaren Ukrayna’da evlatları bulunan ailelerin durumunu düşünmek bile istemiyorum. İnsanların endişelerinin kelimelerle tarifi mümkün olmasa gerekir.

Sonuçta öğrencilerimizin bir kısmı daha saldırı başladığı ilk anda kendi imkanlarıyla sıcak bölgeden uzaklaşıp ülkemize ailelerinin yanlarına döndüler. Çatışma bölgesine yakın şehirlerde olan öğrencilerden bir kısmı çok mağduriyet yaşadı ama devletimizin sahip çıkması gerekli girişimleri sonucu hepsi yurdumuza ailelerinin yanlarına döndüler.Aileler çocuklarına kavuştu sağ salim, onun sevincini yaşadılar. Ama o sevinci yaşayıp evlatlarına sarıldıktan sonra başka bir sıkıntı baş gösterdi ailelerde.

Çocukları sağ salim dönmüştü ama tahsil hayatları yarım kalmıştı. Ukrayna’daki çeşitli üniversitelerin birçok fakültelerinde okuyan öğrencilerin kimisi birinci sınıfta, kimisi ikinci, kimisi üçüncü sınıftaki eğitimlerini yarım bırakarak döndüler.

19

Oradaki saldırılarda hayatlarını kurtardılar gençlerimiz ama dönüşte tahsillerini devam ettirmenin telaşına düştüler. YÖK basın açıklaması yaparak Ukrayna’da mağdur olan öğrencilere yatay geçiş ve özel öğrencilik imkanında bulundu. 5 günlük başvuru süreçte öğrencilerden çoğu üniversite başvuru  belgelerini elden kabul etti. Öncelikle doğal olarak kendi şehirlerdeki üniversitelere müracaat ettiler Ancak her üniversite her öğrenciyi kabul etmiyor. Bazı öğrenciler açıkta kalmıştır. Her şehirde sınava bile girmeden birçok Suriyeli’yi kabul eden üniversitelerin kendi evlatlarını kabul etmemesi insanları derinden yaralıyor. Kendi şehirlerinden uzakta da olsa kendilerini kabul eden bir üniversite bulup müracaatlarını yapıyor öğrenciler.

20

Üniversitelerden kabul alan öğrencilerin, eksik olan belgelerini temin edeceklerine dair taahhütname imzalama şartıyla kayıtları yapılıyor. Taahhütnamelerin süreleri Eylül ayı olmadan bitiyor. Eksik belgeler arasında Transkript belgesi  öğrencilerin temin etmekte zorlandığı belgedir.Gençler Ukrayna ile irtibat kurmaya çalışıyorlar ama savaş halindeki bir ülkeyle uzaktan haberleşme mümkün olmuyor. Son zamanlarda artık televizyon kanallarında çatışma haberleri gelmese de geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin eşi First Lady Olena bir gazeteye verdiği röportajında sığınakta kum torbalarının arkasında fotoğrafı yayınlandı.

21

Şimdi ülkelerine dönen öğrenciler nasıl gidip çatışma bölgesindeki üniversiteden “Transkript” alıp gelecekler, mümkün olabilir mi böyle bir şey. Dört bini aşkın öğrenci canlarını kurtardığı savaş halindeki ülkeye tekrar “Transkript” almaya gidebilir mi?

Şimdi o öğrencileri kabul eden üniversiteler de “Transkript” istemesin diyemez hiç kimse. Üniversiteler de haklı olarak istiyorlar. Çünkü kabul edeceği öğrencinin başarı durumu ne, alttan, geçen seneden kalan dersi var mı bilmesi gerek.

Bu durumda yapılacak iş, izlenecek yol ne olmalı?

YÖK mü, Milli Eğitim Bakanlığı mı, Dışişleri Bakanlığı mı bilmem ama Devlet kurumları derhal devreye girmeli. Ukrayna’daki büyükelçimiz ve konsoloslarımız görevlendirilmeli, oradan dönen öğrencilerin kaç kişiyse hepsinin “Transkript”leri üniversitelerden diplomatlarımız tarafından alınarak yurdumuza, öğrencilerimize ulaştırılmalıdır.

Büyük devletler vatandaşlarını başka bir ülkede tehlikeye atmaz, tehlikede ise kurtarır. Dünyada bunun birçok örnekleri var. Bu örnekleri vermeye gerek yok.

Bizim devletimiz Türkiye Cumhuriyeti de büyük devlettir hiç kuşkusuz.

Sözün özü: Ukrayna’daki eğitimlerini savaş nedeniyle yarıda bırakıp ülkemize dönen öğrencilerimizin “Transkript”leri devletimiz tarafından diplomatik girişimlerle temin edilip kendilerine teslim edilmelidir.

İlgili Makaleler