Gündem

Ukrayna’daki savaş bitsin artık!

Ukrayna’daki savaş bitsin artık!

Sevgili okurlarım bildiğiniz gibi yaklaşık bir haftadır Avrupa’nın göbeğinde bir savaş yaşanıyor. Rusya komşu ülkesi Ukrayna’ya ağır silahlarla ve tanklarıyla saldırmış durumda.

Bir haftadır her akşam televizyon haberlerinde bu saldırının görüntülerini izlemekteyiz. Ukrayna halka uçak alarmı aldıklarında sığınaklara giriyorlar doğal olarak. Sizlerin de dikkatini çekmiştir mutlaka, benim en çok dikkatimi çeken konu Ukrayna halkı kaçıp komşu ülkelere hiç sığınmıyor. Rus tanklarının da silahlı askerlerinin de karşısına dikilip “Evine dön!” diye haykırıyor. Genci yaşlısı, kadını erkeği eli silah tutan herkes ülkesini bu hayasız saldırıdan kurtarmak için var güçleriyle mücadele ediyor.

Ülkemizden de birçok vatandaşımız çeşitli nedenlerle Ukrayna’da bulunuyor. Büyük çoğunluğu öğrenci ama diğer nedenlerle anketler yapılmış her yaştan insanımız Ukrayna’da yaşıyor. Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine baktım yaklaşık 20.000 insanımız yaşıyormuş savaş bölgesinde.

Savaşın başladığı ilk günlerde Sayın Cumhurbaşkanının arabulucu olacağı konusunda bir haber izlemiştim televizyon haberlerinde ama savaşan taraflar bu girişimi olumlu bakmadılar galiba bir daha konu gündeme getirilmedi.

Hemen hemen her akşam televizyon haberlerinde ve gün içinde sosyal medya ortamında Ukrayna’da bulunan öğrencilerin durumunu görüyorum. Televizyona bağlanan gencecik kız ve erkek öğrenciler çok zor durumda olduklarını beyan ediyorlar. Zaten çok zor durumda olduklarını tahmin ediyorduk ama kendi seslerinden duymak insanın içini daha da acıtıyor.

Daha önce de internet ortamında okumuştum ama dün gece iki kere kendi seslerinden duydum bir kız öğrenci ve daha yaşlı orada yaşayan bir erkek vatandaşımız kara yoluyla dönme imkanları olmadığını, uçakla dönmek istediklerini ancak paralarının yetmediğini söylüyorlardı görüntüleriyle ve sesleriyle.

19

Evet, daha önce okumuştum böyle bir durumu ama kendi seslerinden duymak insanı daha çok etkiliyor. Hemen bu konuyu araştırmaya koyuldum. Milli hava yolumuz Türk Hava Yolları da bu söylentiler üzerine bir açıklama yapmış.

20

“Seyahatin her aşamasında misafirlerinin memnuniyetine değer veren THY olarak paylaşılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız” gibi süslü bir cümleyle başlayan basın açıklamasının devamında “Ortaklığımızın Ukrayna seferlerinin talep yoğunluğunu karşılamadığı, bilet fiyatlarının normal değerlerin üzerinde olduğu yönünde yapılan haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır” denilmiş. Evet, gerçeği yansıtmıyor ama aynı açıklamanın devamında Türk Hava Yollarının 16-23 Şubat arasında Ukrayna-İstanbul seferlerine ait ekonomi sınıfı ücretleri tek yön 595 dolar olduğu beyan edilmiş.

21

Bugünkü kur ile 8.400 civarı bir para. Oradaki öğrencinin “Param yetmedi, ülkeme dönemedim” demesi gerçeği yansıtmıyor mu yerli ve milli hava yolumuz.

Bu yazıya başlarken kendimi Ukrayna’da çocuğu okuyan bir ailenin yerine koyup empati yaptım içim daraldı, kalp atışlarım hızlandı.

Buradan ülkemizi yönetenlere sesleniyorum. Sizler de empati yaparak kendinizi o ailelerin yerine koyup düşünsünler ne olur.

“Bizim ülkemiz büyük ülke” denir ya zaman zaman. Büyük ülke olmanın şartları da hiçbir vatandaşını zor durumda bırakmamaktır. ABD olsun, Almanya olsun bizde hapisten tahliye olan vatandaşı için uçak gönderiyor aldırıyor onları. Bizim ülkemiz de pandemide hasta olan bir vatandaşımız için İsveç’e uçak göndermişti. Şimdi sıra Ukrayna’da…

Gerek Rusya, gerekse Ukrayna yöneticileri ile iletişim kurarak hava sahalarının açılmasını sağlayıp kaç vatandaşımız varsa orada hepsini uçaklara doldurup getirmeliyiz. THY’nin belirttiği gibi yoğunluk falan demagojileri yapılmamalı, oradan gelecek vatandaşlarımızdan bilet ücreti de talep edilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti Ukrayna’daki harpten kurtaracağı vatandaşlarından bilet ücreti talep edecek kadar aciz bir ülke değildir.

İlgili Makaleler