Gündem

10 ildeki lise öğrencileri için 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturuldu

Milli Eğitim Bakanı Özer, yaşanan deprem felaketinin ardından deprem bölgesi ve eğitim süreçlerine ilişkin bilgi verdi.

Bakan Özer, deprem bölgesi olan 10 ilin dışında 71 ilde, okul öncesinden liseye tüm eÄŸitim kademelerinde okulların 20 Åžubat’ta açılacağını, 10 ilde ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam ÅŸartı aranmayacağını anımsattı.

Çadır merkezleri, yurtlar ve konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarının taşımalı eÄŸitim kapsamına alındığını belirten Bakan Özer, “Buradaki öğrencileri ücretsiz olarak okullarına taşıyıp geri konaklama alanlarına taşıyacağız. 10 ilde aileler isterlerse diÄŸer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilecekler. Ä°lkokul ve ortaokullarda kapasite sorunumuz bulunmamakta. 10 ilde liselerde 1 milyon 29 bin öğrencimiz var. Bu öğrenciler için 71 ilde, 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluÅŸturduk. Åžu ana kadar bu kapsamda 3 bin 681 öğrenci nakillerini diÄŸer illere aldırdı.” açıklamasını yaptı.

Bakan Özer açıklamasında, özel öğretim kurumlarının yüzde 3 oranındaki tam burslu öğrenci okutma ÅŸartını yüzde 10’a çıkarttıklarını yineleyerek, “Böylece oluÅŸan yüzde 7’lik yeni kapasite 10 ildeki öğrenciler için kullanılacak. Bu amaçla özel öğretim kurumlarımızda 25 bin 133 öğrenci kapasitesi oluÅŸturuldu. Åžu ana kadar 828 öğrenci bu haktan yararlandı.” bilgisini paylaÅŸtı.

Depremlerin yaÅŸandığı 10 ilde, Bakanlığa baÄŸlı 20 bin 868 binadan 24’ünün yıkıldığını vurgulayan Bakan Özer, ÅŸunları kaydetti:

“DiÄŸer binaların tamamının hasar tespit çalışması ÅŸubat ayı sonuna kadar tamamlanacaktır. Bu nedenle 10 ilde eÄŸitim öğretime 1 Mart tarihine kadar ara verdik. 1 Mart tarihinden sonra 10 ilde eÄŸitim öğretime il bazlı deÄŸil; aynen pandemide yaptığımız gibi ilçe ve okul temelli geçiÅŸ yapılacak. Sorunu çözülen ilçelerde, bölgelerde eÄŸitim öğretimi hemen baÅŸlatacağız. Bu bölgelerde ikili eÄŸitim seçeneÄŸini de aktif kullanacağız. 10 ilde ÅŸu ana kadar tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklar için 341 psikososyal destek, oyun ve etkinlik çadırları kurduk. Bu çadırlarda okul öncesi öğretmen ve rehber öğretmenlerle psikolojik danışmanlarımız hizmet vermeye baÅŸladı.”

Bakan Özer, Liselere GeçiÅŸ Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda ikinci dönem konularının, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ise (YKS) 12. sınıfın ikinci dönem konularının sınava dâhil olmayacağını hatırlattı.

19

Bakan Özer, Milli Eğitim Bakanlığının, depremlerin yaşandığı bölgedeki faaliyetlerine ilişkin de şunları aktardı:

20

“Okul, yurt, uygulama oteli ve öğretmenevlerinde 465 bin vatandaşımız barınıyor. 25 bin vatandaşımız ise 10 ilin dışındaki illerde konaklıyor. Bakanlığımız meslek liselerinde, öğretmenevlerinde ve uygulama otellerinde günlük hazırlanan 1 milyon 488 bin 362 sıcak yemek ve 406 bin çorba olmak üzere 1 milyon 894 bin 362 kiÅŸilik yemek, her gün 10 ilimizdeki vatandaÅŸlarımıza dağıtılıyor. Ayrıca 10 ilde 97 seyyar mutfağımız hizmet veriyor. Meslek liselerinde 6 ay önce kurulan uygulama fırınlarında her gün 1 milyon 600 bin ekmek üretilip 10 ilde dağıtılıyor.”

21

Bakanlığın Arama Kurtarma Biriminden 4 bin 526 öğretmenin bölgede arama kurtarma çalışmalarına destek verdiÄŸinin altını çizen Bakan Özer, “4 bin rehber öğretmenimiz ve psikolojik danışmanımız, sahada vatandaÅŸlarımıza psikolojik destek saÄŸlıyor. Meslek liselerimizde, 10 bin soba üretilerek deprem bölgelerine dağıtımı yapıldı. Meslek liselerimiz, halk eÄŸitimi merkezlerimiz ve olgunlaÅŸma enstitülerimiz günlük bin çadır ve 60 bin uyku tulumu üretiyor. 10 il dışından gelen 16 bin gönüllü öğretmenimiz, bölgedeki 212 bin öğretmenimizin büyük bir kısmı organizasyonlara destek oluyor.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler