Güvenlik

Her uygulamayı telefonunuza indirmeyin

Günlük olarak kendi kiÅŸisel verilerimizle ve aynı zamanda iÅŸverenlerimizin, çalışanlarımızın, iÅŸ arkadaÅŸlarımızın ve müÅŸterilerimizin dijital bilgileriyle ilgileniriz. Halka açık verilere, onu arayan herkes kolayca eriÅŸebilirken, birçok dijital bilgi türünün dikkatli bir ÅŸekilde ele alınması ve korunması gerekir. Bunlardan bazıları kurum içi veriler, kimlik numaraları gibi gizli veriler, yasal olarak korunan veriler gibi kısıtlı veriler olabilir. Siber güvenlik ÅŸirketi ESET, kullanıcıların yaygın olan uygulama hizmetleri yoluyla verilerini tehlikeye atma yollarını araÅŸtırdı ve ortaya yedi tehlikeli uygulama türü çıktı.

En sık kullanılan uygulamalar ve beraberindeki riskler

Yeni bir uygulamayı kullanmadan ya da yeni bir hizmet için kayıt olmadan önce birçok kiÅŸi Kullanım Åžart ve KoÅŸulları’nı okumadan geçiyor.

Ücretsiz çeviri uygulamaları

Çeviri uygulamaları, hedef metne çevirmek için çok fazla bilgiyi iÅŸlemek zorundadır. Belli bir kelimeyi çevirmek sorun olmasa da bütün bir paragrafı veya belgeyi çevirmek söz konusu olduÄŸunda sorun katlanarak artabilir. Çeviri uygulamalarına hangi verileri girdiÄŸinize dikkat edin. Lisansı olmayan ücretsiz uygulamalara karşı dikkatli olun.

Dosya dönüÅŸtürme uygulamaları

Bu uygulamaların yüklenen belgelerdeki hassas verileri iÅŸlemesi gerekebilir. Bu yüzden her zaman yalnızca önceden onaylanmış uygulamaları kullanın.

19

Ortak takvimler

20

Ortak takvimlerde genellikle telefon rehberindeki kiÅŸiler bulunur. Biriyle programınızı paylaÅŸmak için en azından o kiÅŸinin e-posta adresine ihtiyaç duyarsınız. Bu yüzden yeteri kadar güvenilir deÄŸillerse bu uygulamalar KVKK sorunu oluÅŸturabilir. Bazı ortak takvimler kullanıcıları için oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Bu yüzden kullanıcılar; hangi veriyi kimlerle paylaÅŸtıklarından, takvimlerini iÅŸ arkadaÅŸları gibi sadece göndermeyi istedikleri kiÅŸilerle mi paylaşıp paylaÅŸmadıklarından veya programlarını bir yabancıya açık hale getirip getirmediklerinden emin olamayabilir.

21

Not alma uygulamaları ve günlükler

Bu uygulamalar çoÄŸunlukla bunları niçin kullanmak istediÄŸinize baÄŸlıdır. Not alma uygulamalarını sadece alışveriÅŸ listesi hazırlamak için kullanıyorsanız bu durum, söz konusu uygulamaları bir iÅŸ toplantısının notlarını almak için veya parolanızı ezberlemek için kullanmanız kadar tehlikeli deÄŸildir. Ayrıca, parolanızı ezberlemek için bir baÅŸka uygulama deÄŸil, bir parola yöneticisi kullanmalısınız. Bu uygulamaların bir baÅŸka veri sızıntısına yol açabilecek ÅŸekilde notlarınıza resim, video veya ses kaydı eklenmesine imkan tanımasına da ayrıca dikkat edilmesi gerekir.

Halka açık dosya paylaşım uygulamaları

Hassas bilgilere eriÅŸim saÄŸlayabilmelerinin yanı sıra halka açık birçok dosya paylaşım uygulaması bulut tabanlı çalışır. Söz konusu bulut hizmeti saÄŸlayıcı ya da hesabınız bir ihlale maruz kalırsa bir veri sızıntısı yaÅŸanabilir. Ancak bazı dosya paylaşım uygulamaları ÅŸeffaf ÅŸifreleme çözümleriyle birlikte kullanılabilir. Veri güvenliÄŸinizi arttırmak için de bunu yapmanız tavsiye edilir.

Mesajlaşma uygulamaları

MesajlaÅŸma uygulamaları; dosya paylaşımı, telefon görüÅŸmeleri, video görüÅŸmeler, mesaj gönderimi ve ses kaydı gibi bir dizi eylemin yapılmasını saÄŸlar. Sonuç olarak kameranıza, mikrofonunuza ve hafızanızdaki verilere eriÅŸim istenmesi de dahil olmak üzere mobil cihazınızda birçok iznin verilmesine ihtiyaç duyulur. Ayrıca bazı mesajlaÅŸma uygulamaları topladıkları bilgileri ÅŸifrelemez. Bu yüzden bu uygulamalar ele geçirildiÄŸinde saldırganlar, hassas bilgiler de dahil olmak üzere toplanmış tüm eriÅŸilebilir bilgilere ulaşır. Åžifreleme bakımından bu uygulamaların nasıl bir güvenlik sunduÄŸuna iliÅŸkin bir farklılık da bulunur. ÇoÄŸu mesajlaÅŸma uygulaması, internet üzerinden yapılan bir aktarım sırasında verileri (hareket halindeki verileri) ÅŸifreler. Ancak bazı mesajlaÅŸma uygulamaları ise uçtan uca ÅŸifreleme yöntemini kullanarak ekstra bir güvenlik sunar. Uçtan uca ÅŸifreleme yöntemi ile mesajlaÅŸma uygulaması hizmet saÄŸlayıcısı mesajları çözemezken sadece iletiÅŸimi kuran taraflar bunları çözebilir.

Uzaktan erişim uygulamaları

Ä°ÅŸyerindeyken köpeÄŸinizi mi kontrol etmeniz gerekiyor? Ya da eve gitmeden önce ısıtma sistemini mi açmak istiyorsunuz? Uzaktan eriÅŸim uygulamaları bunları yapabilmenizi saÄŸlar. Ancak bu uygulamalar tam tersi ÅŸekilde de çalışabilir ve kimin kimi yönettiÄŸini hiçbir zaman bilemeyebilirsiniz. Uzaktan eriÅŸim hizmetleri, dışarıdaki suçluların cihazınıza girip bunu yönetmesi ve cihazınızda muhafaza edilen verileri çalması için bir portal görevi görebilir.

Hibya Haber Ajansı

 

Ä°lgili Makaleler