Güvenlik

BBS Teknoloji, siber savaş risklerine karşı uyardı

Ulusların daha yakın kıyılardaki müttefikleriyle yakınlaÅŸmasıyla sonuçlanan jeopolitik gerilimler, küresel salgın, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla son üç yılda daha da belirgin hale geldi. Aynı dönemde dijitalleÅŸmenin hız kazanması, bu gerilim ve savaşı dijital cepheye taşıdı. Dünya Ekonomik Forumu'nun da 2 yıllık ve 10 yıllık küresel riskler arasında yer verdiÄŸi yaygın siber suç ve siber güvensizlik riskleri, dünyanın dört bir yanından biliÅŸim teknoloji yöneticilerinin ve siber güvenlik uzmanlarının katıldığı bir araÅŸtırmanın sonuçlarıyla kanıtlandı. 

Siber Savaşın Durumu baÅŸlıklı rapor ise biliÅŸim teknoloji güvenliÄŸi uzmanlarının yarısından fazlasının (%54), Rusya-Ukrayna savaşının baÅŸlamasını takip eden Mayıs – Ekim 2022 döneminde, aÄŸlarında daha fazla siber tehdit aktivitesi gözlemlediÄŸini ortaya koydu. 

Rusya'nın siber saldırıları 2022'de %250 arttı

Google Tehdit Analiz Grubu'nun yürüttüÄŸü analiz çalışmasında, Ukrayna'ya saldırmaya baÅŸladıktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptırımlarıyla karşılaÅŸan Rusya hükümeti tarafından desteklenen hacker gruplarının siber uzayda agresif ve çok yönlü bir siber savaÅŸ stratejisi izlediÄŸi belirtildi. Çalışma, Rusya destekli siber saldırganların 2022'de Ukraynalı kullanıcıları 2020'ye kıyasla %250 daha fazla hedeflediÄŸini tespit etti. Öte yandan siber savaÅŸ raporunda, 4 iÅŸletmeden birinin siber savaÅŸa hazırlıksız olduÄŸu kaydedildi.

Siber savaÅŸ tehdidi her zamankinden daha büyük

Yeni bir rapor, güvenlik uzmanlarının çoÄŸunun Ukrayna'daki çatışmanın büyük bir siber savaÅŸ tehdidi oluÅŸturduÄŸuna inandığını ortaya koydu. Ancak rapora göre, siber savaÅŸ risklerinin yıkıcı etkilerini göz ardı edenlerin oranı da %33'ü buluyor. BBS Teknoloji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Bedir Sarı, siber suçların artık sadece devletlere yönelik olmadığını, kritik altyapılara ve küresel ÅŸirketlere yönelik saldırıların hızla arttığını belirtti. Bu tehditlere karşı etkin bir savunma hattı oluÅŸturmanın önemine dikkat çeken Sarı, ürünlerin tamamen bir çözüm olmayacağı konusunda da uyarılarda bulundu.

Bedir Sarı, hızla dijitalleÅŸen dünyada savaşın form deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ve siber savaşın artık ülkelerin kritik altyapıları ve iÅŸletmeleri için bir risk unsuru olduÄŸunu vurguladı. Her kuruluÅŸun siber tehditlere karşı uygun bir savunma stratejisi oluÅŸturmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

19

Global güvenlik piyasasında milli güç

20

2018'den bu yana faaliyet gösteren siber güvenlik ÅŸirketi BBS Teknoloji son zamanlarda geliÅŸtirdiÄŸi yenilikçi stratejiler ve kurumsal dinamikleri ile siber güvenlik dünyasında öne çıkmaktadır. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan finans ve bilgi odaklı saldırılar karşısında, saldırgan kimliÄŸiyle sistemleri sınayan Kırmızı Takım hizmetlerindeki baÅŸarıları ve savunma odaklı Mavi Takım hizmetlerine getirdiÄŸi yenilikçi yaklaşımlar ile global arenada dikkatleri üzerine çekmektedir. BBS Teknoloji Ekibi, saldırganları anlamanın en önemli yolunun yine bir saldırgan gibi düÅŸünerek hareket etmekten geçtiÄŸini ve alışılagelmiÅŸ hizmetlerin global pazarda yetersiz kaldığını belirtmektedir.

21

Siber güvenlik süreçlerine proaktif ve eylem odaklı bir yaklaşım geliÅŸtiren, bugün önde gelen ÅŸirketleri ve kritik altyapı noktalarını koruyan ÅŸirket, dijital verilerin güvenliÄŸi, dijital veri kaybı önleme, güvenlik açığı analizi, siber güvenlik izleme, merkeziyetsiz güvenli iletiÅŸim gibi ürün ve hizmetleriyle kamu, bankacılık, finans, enerji, altyapı, sigorta, havacılık, telekomünikasyon sektörlerine hizmet veriyor.

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler