Güncel

HESAP GÜNÜNÜ UNUTMAYALIM

"Hesap gününe iman etmek, İslâm dininin inanç esaslarından birini teşkil eder. Bu günün hak olduğu, bir gün mutlaka gerçekleşeceği Kur'ânla sabittir.

HESAP GÜNÜNÜ UNUTMAYALIM

Hesap Günü, Dünya hayatında iken insanların yaptıkları iyilik ve kötülüklerden dolayı Allah tarafından âhirette hesaba çekilecekleri günün adı “Din günü – Ceza günü-” ile hemen hemen aynı anlama gelir.

“Hesap gününe iman etmek, Ä°slâm dininin inanç esaslarından birini teÅŸkil eder. Bu günün hak olduÄŸu, bir gün mutlaka gerçekleÅŸeceÄŸi Kur’ânla sabittir. “Allah herkesi kazandığının karşılığını vermek üzere (diriltecektir). Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir” (14/Ä°brâhim, 51) buyrulmaktadır. DiÄŸer bir âyette Hak Teâlâ şöyle buyurur: “Elbette kendilerine peygamber gönderilenlere de gönderilmiÅŸ olan peygamberlere de soracağız. Ve onlara olup bitenleri tam bir bilgi ile mutlaka anlatacağız. Zaten Biz onlardan uzak deÄŸiliz.” (7/A’râf, 6).

Âyetlerden açıkça anlaşılıyor ki, sorguya çekilmesi gereken herkesin, “Hesap günü”, ifadesi alınacaktır. Kendilerine peygamber gönderilen her ümmete peygamberlere itaat edip etmedikleri; peygamberlere de, tebliÄŸ vazifelerini ne dereceye kadar yaptıkları ve nelerle karşılaÅŸtıkları sorulacaktır. Åžu kadar var ki: “Biz bir Resûl göndermedikçe azap edecek deÄŸiliz” (17/Ä°srâ, I5) âyet-i celîlesi hükmünce, kendilerine “Resûl” gönderilmeyenler bu hesap ve azaptan muaf olacaklardır. DiÄŸer insanlar da dünyadaki amellerine göre hesaba çekileceklerdir:

“O gün insanlar, yaptıkları kendilerine gösterilmek için bölük bölük dönerler.” (99/Zilzâl, 6). “Bugün herkese kazandığının karşılığı verilir. Bugün haksızlık yoktur. DoÄŸrusu Allah, hesabı çabuk görendir.” (40/Mü’min, 17). “Herkesin yaptığı her hayrı ve iÅŸlediÄŸi her kötülüğü, önünde hazır bulacağı gün yaklaÅŸmaktadır. O gün kiÅŸi, kendisiyle yaptığı kötülükler arasında uzak bir mesafe bulunmasını ister. Allah sizi, kendisinden korkmanız için uyarıyor.” (3/Âl-i Ä°mrân, 30).

Gerçekten öyle zamanlar olur ki, insanın yaptığının yüzüne vurulması veya yaptıklarıyla yüzleÅŸtirilmesi her çeÅŸit cezadan daha ağır gelir. Ne var ki, böyle bir cezayı hak etmiÅŸse bundan kurtuluÅŸ da yoktur. “Hesap günü”, kiÅŸi yaptıklarıyla yüzleÅŸtirildikten sonra, tartıya vurulmayan, cezâsı verilmeyen zerre miktarı hayır ve ÅŸerrin bırakılmadığı ince hesap ânına geçilir. Artık o gün: “Kim zerre miktarı bir hayır iÅŸlemiÅŸse, onu görecektir ve her kim de zerre miktarı kötülük iÅŸlemiÅŸse onu görecektir.” (99/Zilzâl, 7-8)

O dehÅŸetli “hesap gününde Allah’ın mü’min kullarına korku yoktur, onlar mahzun da olmayacaklardır. Dünyada iken yaptıklarına karşılık Rablerinin kendilerine hazırladığı nimetlere sevinç içinde kavuÅŸacaklardır. Cenâb-ı Hak bu gibi mü’minler için şöyle buyurur: “Şüphesiz iman edenlerle, yahûdilerden, hıristiyanlardan ve sâbiîlerden Allah’a ve âhiret gününe hakkıyla inanıp sâlih amel iÅŸleyenler için Rabları katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku olmadığı gibi üzülmeyecekler de.” (2/Bakara, 62). Onlara: “Ä°ÅŸte bu, hesap günü için size söz verilenler.” (38/Sâd, 53) denilecek ve kolay bir hesaptan geçirileceklerdir: “Kimin kitabı sağından verilirse, kolay bir hesapla hesaba çekilecek ve sevinçli olarak ailesine dönecek.” (84/Ä°nÅŸikak, 7-9).

19

“Kitabı saÄŸ tarafından verilen; ‘Alın kitabımı okuyun, doÄŸrusu ben hesabımla karşılaÅŸacağımı zaten bekliyordum’ der.” (69/Hakka, 19-20). Böylece hak ettiÄŸi cennete girer.

20

Resûlüllah (s.a.s.) mü’minlerin “hesap günündeki durumunu şöyle dile getirir: “Mü’min kıyâmet günü Rabbine öyle yaklaÅŸtırılır ki, artık Rabbi onun sırrını mahÅŸer ehlinden saklamış olur. Sonra ona bütün günahlarını ikrar ettirir: ‘Şunu iÅŸlediÄŸini sen bilir misin?’ diye sorar. O da: ‘Yâ Rabbi bilirim’ der. Sonunda, mü’minin iÅŸlediÄŸi günahlar hakkındaki itirafları Allah’ın dilediÄŸi miktara ulaşınca Allah Teâlâ ona: ‘Şüphesiz Ben senin iÅŸlediÄŸin günahları dünyada senin için örttüm. Bu gün de senin için günahlarını maÄŸfiret ediyorum’ buyurur.” (Müslim, Tevbe 52; Ä°bn Mâce, Mukaddime 13).

21

Bu delillerden açıkça anlaşılıyor ki, dünyada iken Allah’a ve âhiret gününe iman ederek O’nun emirlerine uyan, yasakladıklarından sakınan ve sâlih amel iÅŸleyen mü’minler, kolay bir hesaptan sonra Allah’ın kendilerine mükâfat olarak hazırladığı nimetlere kavuÅŸacaklardır. Ancak müslüman olduÄŸu halde, mutlak surette cezayı hak edecek davranışlarda bulunan kimselerin hesabı zor olacaktır. Rabbimiz hesaplarımızı kolay eylesin

Ä°lgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir