Kültür

Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü ve Yazar Abdullah Köktürk, İzmit-Kandıra Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (İZKANDER) konuk olarak, Türk tarihi ve Manavları anlattı.

Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü ve Yazar Abdullah Köktürk, İzmit-Kandıra Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (İZKANDER) konuk olarak, Türk tarihi ve Manavları anlattı. Köktürk, “Manavlar olarak bir araya gelin, çeşitli çalışmalarla kültürünüzü, değerlerinizi muhafaza edin” dedi.

Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı
Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı

İDEBİR’İN MERKEZİNDE GERÇEKLEŞTİ

Abdullah Köktürk İZKANDER üyeleriyle, İnsani Değerleri Birleştirme ve Yükseltme Derneği’nde bir araya geldi. Manavları ve Türk tarihini anlatan Köktürk, “Bugün İzmit, tarihteki adıyla Nikomedya 1337 yılında Osmanlı Devleti tarafından Bizanslılardan alındı. Burayı almak feth etmek Orhan Bey’e nasip oldu. Gemlik’ten İzmit önlerine kadar bölgenin fethi Karamürsel Paşa’ya, İzmit’in doğusu başta olmak üzere Adapazarı, Kocaeli, Suadiye’den başlayarak Hendek ve Kandıra’ya kadar uzanan alanın fethi de Akçakoca’ya verildi.

TÜRKMENLER BURAYA GELDİ

Fetihler gerçekleşti. 1337’de ise Bizans Devleti’nin İzmit tekfuresi Maria bir antlaşma ile İzmit’i, Osmanlı Devleti’ne bıraktı. O günlerde heykel civarında Ermeniler, Acısu-Kapanönü ve Fethiye Caddesi bölgesinde Rumlar ve az sayıda Yahudiler vardı. Fetih sonrası İzmit’e Türklerin Kayı Boyu olan Türkmenler buraya geldi. Orhan Cami ve Akçakoca Mahallesi civarına yerleştiler. Bu bölge olmasının sebebi ise İzmit’te tepeden hâkim bir bölge olması ve gözetleme imkânı tanımasıydı. Türkler zamanla denize yakın bölgelere doğru indi. İzmit’e gelen Türkmenler, Osmanlı’ya sebze ve meyve yolladığı için Ermeniler ‘Sizler Osmanlı’nın manavısınız’ demişler. Bizimkiler de bunu kabul etmişler.

Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı
Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı

MUHACİRLER AVRUPA GÖRMÜŞ MANAVLARDIR

19

İlk yerleşenlere ve İzmit’in yerlilerine de bundan dolayı Manav denilmiş. Manavlar bölgede yaşayıp giderken Osmanlı zamanla zayıfladı. Balkanlar’da, Kafkasya’da yaşanan savaşlar yenilgi ile sonuçlandı. Yenilgiler sonrası İzmit’e ve Anadolu’ya göçler başladı. Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar bu göç devam etti. İzmit’te SEKA Kâğıt Fabrikası’nın açılmasıyla birlikte başta Kandıra olmak üzere kentin ve ülkenin farklı noktalarından İzmit’te işçi göçleri yaşandı. O dönem Manavlar ağırlıklı olarak Eski İstanbul Yolu olarak bilinen bölge başta olmak üzere çevre bölgelere taşındı. Kentte muhacir olarak bilinen insanlarımız var ama aslında muhacir diye bir şey de yoktur. O insanlarımız Avrupa görmüş olan Manavlardır.

20

KİMSEYE SATMAYALIM, BIRAKMAYALIM

21

Bugün Manavlar için ‘Akılları çok göçebe’ diyen tarihçiler var ama siz onlara bakmayın. Bu toprakların yurt edinme sürecinde Ahmet Yesevi dedemiz var, o sürecin sonunda Fatih var. O Fatih, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet. Hepimiz Âdem ile Havva’nın çocuklarıyız ve bu kentte birlikte yaşadık, yaşıyoruz ve yaşayacağız. Bu kent Singapur, Hong Kong ve Dubai gibi yerlerden çok çok güzel. O kadar değerli ki, hiçbir şey alamıyorsanız bu kentten imar yolu olan yerleri alın. Bu değerin kıymetini bilelim ve sahip çıkalım, kimseye satmayalım ve bırakmayalım. Manavlar olarak bir araya gelin, çeşitli çalışmalarla kültürünüzü, değerlerinizi muhafaza edin” dedi.

Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı
Abdullah Köktürk, Türk tarihi ve Manavları anlattı

İLGİ

Toplantıya; son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman ve Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, Kandıra Belediyesi Meclis Üyesi Hayri Çelik, Akça Koca Kültür Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, İZKANDER Başkanı Ömer Özkan, e. Gebze Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü’nün kardeşi Mehmet Penbegüllü, İSU Genel Müdürlüğü Özel Kalem Müdürü Harun Yılman, KBB Afetlere Müdahale Şube Müdürü Kenan Seyrek ve çok sayıda Kandıralı katılım sağladı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir