Diplomasi

Bakan Koca: “Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak her türlü iş birliğine hazırız”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Özbekistan’da düzenlenen Türk Dünyası Tıp Kurultayı’nda konuştu.

Bakan Koca’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Ülkelerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki kardeşliğin ne kadar içten ve samimi olduğunu 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’de meydana gelen ve 11 şehrimizi etkileyen Asrın Depremi olarak isimlendirdiğimiz zor günlerimizde bir kez daha yakından hissettik.

16 Mart 2023 tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Afet Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım teması altında önemli bir zirve gerçekleştirilmiştir. Zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Cömert Tokayev, Kırgız Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orban, Türkmenistan Milli Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Sayın Gurbangulu Berdimuhamedov, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Sayın Kubanicbek Ömür katılım sağlamışlardır.

Diğer yandan Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirve bildirisinde yer alan üye ve gözlemci devletlerinin ulusal tıbbi kurtarma ekipleri arasında iş birliğini güçlendirme ve ortak kapasite geliştirme faaliyetinde bulunmaya hazır olduklarını ifade etmeleri biz Sağlık Bakanlarına yeni bir misyon yüklemiştir.

Türk Dünyası Acil Medikal Kurtarma biriminin hayata geçirilmesini son derece önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu kapsamda her türlü ulaşım, konaklama, eğitim ve diğer masrafları ülkemizce karşılanmak üzere Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerden ilk etapta üçer kişinin katılım sağlayıcı eğitici eğitimi programını 9-17 Eylül 2023 tarihleri arasında İzmir Urla Afet ve Simülasyon Eğitim Merkezi’nde düzenlemeyi planlıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak başta kısa süreli mesleki kapasite eğitimleri olmak üzere her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Var olan potansiyelimizi daha da ileriye götürmek için hem bilimsel hem de karşılıklı sağlık Pazar payımızı artıracak ticari aktiviteler olmak üzere daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğini yeniden dikkatlerinize sunuyorum. Tüm bu konuların takibi için Bakanlığım uluslararası ilişkiler bölümü sizlerle temas halinde olmaya ve yoğun mesai harcamaya devam edeceklerdir.”

19

Hibya Haber Ajansı

20

21

İlgili Makaleler