Gündem

BÄ°ST100 endeksi

BİST100 endeksinde satıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

Bu haftanın global taraftaki en önemli veri akışı Fed tarafından açıklanacak faiz kararı olacak. Piyasalar Fed’in 50 baz puan faiz artırmasını bekliyor. Öyle ki bu beklenti, geçtiÄŸimiz FOMC tutanaklarında ve geçtiÄŸimiz faiz kararında açıkça belirtilmiÅŸti. Yurt içinde bugün Cari Ä°ÅŸlemler Dengesi açıklanacak. Sene başında cari fazla metodolojisi ile baÅŸlayan Türkiye ekonomisi, Rusya – Ukrayna savaşının etkileri ve buna baÄŸlı olarak yükselen fiyatlar ile cari açık vermeye devam etti. TCMB karar metninden de cari fazla ibaresi kaldırıldı. Ocak ayında 7,11 milyar dolar, Åžubat ayında 5,15 milyar dolar, Mart ayında 5,55 milyar dolar açık veren Türkiye ekonomisinin Nisan ayında yaklaşık 2,5 milyar dolar açık vermesi bekleniyor.
Yeni Ekonomi Paketleri açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından TL’nin deÄŸer kazanmasına yönelik paketler açıklandı. BDDK, SPK ve TCMB’den de TL’nin deÄŸer kazanması için hamleler geldi. Özellikle Hazine tarafından TL’yi teÅŸvik etmek için Gelire Endeksli Senet ihraç edileceÄŸi belirtildi. Getirinin detaylarının açıklanmaması sonrasında piyasalardaki soru iÅŸaretleri artasa da Cuma gelen detaylar ile enflasyonun üstünde getirinin olmaması ile Borsa’ya olan ilginin artmasını bekliyoruz.

ABD tarafındaki enflasyon beklentilerinin üstünde açıklandı. Geçen ay %8,50 seviyesinden enerji tarafındaki bazı kalemlerin azalması ve ikinci el oto fiyatlarındaki düşüş nedeniyle %8,30 olarak açıklanan ABD enflasyonu, Mayıs ayında beklentileri aşarak son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Gıda, akaryakıt ve barınma maliyetlerindeki artışın etkisi ile ABD enflasyonu %8,30 olan beklentilerin üstünde %8,60 olarak gerçekleşti.
Geçen ay geri çekilen ABD enflasyonunda her fırsatta belirttiÄŸimiz Rusya – Ukrayna savaşının tam etkilerinin ABD enflasyonuna yansımadığı tezimiz kısmi de olsa bu ay desteklenirken, jeopolitik gerginlik ve yüksek enerji fiyatlarının ABD enflasyonunu daha da tetikleyeceÄŸini düşünüyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler