Sağlık

‘Biyoteknoloji Vadisi’ projesi için iÅŸ birliÄŸi görüşmesi gerçekleÅŸtirildi

Biyoteknoloji Ä°htisas Organize Sanayisi Bölgesi (BÄ°OSB) ve Biyoteknoloji Sanayicileri DerneÄŸi (BÄ°YOSAD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Dr. Ercan VarlıbaÅŸ, iÅŸ birliÄŸi görüÅŸmesi ile ilgili, “NCIMB yetkilisi Dr. Samantha Law ve ekibiyle görüÅŸtük. Yenilikler, biyobankanın yapısı ve çalışmalar hakkında konuÅŸtuk. KuruluÅŸun Biyobanka örneklerinden biri olması, çok yönlü çalışmaları bakımından önem taşıyor” ifadelerini kullandı. 

NCIMB yetkilisi Dr. Samantha Law ise Dr. VarlıbaÅŸ’la iÅŸ birliÄŸinden mutluluk duyacaklarını belirtti. 

“AMAÇ, YENÄ°LÄ°KÇÄ° ÜRÜNLER ÜRETEN BÄ°R BÖLGE OLUÅžTURMAK” 

’Biyoteknoloji Vadisi’ projesi hakkında ise Dr. VarlıbaÅŸ, “Biyoteknoloji Vadisi, Biyoteknoloji Ä°htisas Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak bir biyoteknoloji üssü. Burada katma deÄŸeri yüksek, yenilikçi inovatif ürünlerin üretilmesi aynı zamanda sektörün tüm paydaÅŸlarının birleÅŸtirilmesi projelendiriyor. Start-Up’lar, üniversite organizasyonları, test sertifikasyon merkezleri gibi aklınıza gelebilecek tüm bileÅŸenleri barındırmayı amaçlıyor. Amacı uluslararası arenada güçlü Ar-Ge yapısına sahip yenilikçi ürünler üreten ses getiren bir bölge oluÅŸturmak” açıklamasında bulundu.  

“BÄ°YOBANKALAR, ENDÜSTRÄ°NÄ°N GELİŞİMÄ°NÄ° TEÅžVÄ°K EDER” 

Biyobankaların biyoteknoloji ekosistemindeki konumuna iliÅŸkin olarak da Dr. VarlıbaÅŸ, “Nasıl ki ekonomik sistemin ve geliÅŸiminin temel unsuru bankalarsa biyoteknolojinin geliÅŸiminde temel unsurlardan biri biyobankalardır. Bankalarda para güvenle saklanır, finansal iÅŸlemler gerçekleÅŸtirilir, yatırım ve büyüme teÅŸvik edilir, bu süreçlerde ekonomik istikrarın devamlılığı amaçlanmaktadır. Biyobankalarda ise bitki, hayvan, mikroorganizma örneklerinin genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmeden saklanması elzemdir ayrıca yeni modifikasyonlarının geliÅŸtirilmesi çalışmaları yapılır. Biyobankalarda hücreler gizlilik prensibiyle güven içinde insanlığa uzun yıllar hizmet eder. Bu ÅŸekilde biyobankalar biyoteknoloji endüstrisinin geliÅŸimi için araÅŸtırmacılara önemli kaynaklar sunar, endüstrinin geliÅŸimini teÅŸvik eder, büyümede motivasyon ve istikrar saÄŸlar” ifadelerini kullandı. 

“BÄ°YOBANKALARIN ROLÜ DAHA DA ARTACAKTIR” 

19

‘Genom Çağı’ olarak bilinen yüzyılda toplum saÄŸlığına yönelik araÅŸtırmaların ve saÄŸlık politikalarının belirlenmesinde biyobankaların etkin olduÄŸunu belirten Dr. VarlıbaÅŸ, “Biyoteknolojik geliÅŸmeler ile birçok hastalığın tanı ve tedavisinin bulunmasında, hastalık dirençlerinin belirlenmesinde, ilaç geliÅŸtirme gibi biyoteknolojik ürünlerin üretiminde, genetik bilgilerin artmasıyla kiÅŸisel tıbbın daha da geliÅŸmesinde biyobankaların rolü daha da artacaktır” diye konuÅŸtu. 

20

Hibya Haber Ajansı

21

Ä°lgili Makaleler