Gündem

Bizim için insan insandır, biz insana Kâbe olarak bakıyoruz

Başkan Büyükakın, Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleşen Avrupa Konseyi Kongresi 45. Genel Kurul toplantısını değerlendirdi

Başkan Büyükakın, Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleşen Avrupa Konseyi Kongresi 45. Genel Kurul toplantısını değerlendirdi

Büyükakın: Bizim için insan insandır, biz insana Kâbe olarak bakıyoruz

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleşen Avrupa Konseyi Kongresi 45. Genel Kurul toplantısını değerlendirdi. Avrupa Konseyi Kongresi’ne Türk delegasyonu başkanı olarak katılan ve burada yaptığı konuşmada Avrupa’ya insanlık dersi veren Başkan Büyükakın, savaşın her yerde protesto edilmesi gerektiğini belirterek, tüm masum insanların hak ve menfaatlerinin korunması gerektiğini ifade etmişti. Cumhuriyetin 100. yıl coşkusunu ve yeni yüzyıla ilişkin Türkiye’nin heyecanını Avrupa Konseyi Kongresi toplantısına katılan üyelerle paylaştıklarını belirten Başkan Büyükakın, savaş konusunda ise net ifadeler kullanıp, “Bizim için insan insandır. Biz insana Kâbe olarak bakıyoruz. Hangi dinden ve hangi ırktan olursa olsun bizim için insan aynı” dedi.

 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın,

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın,

“ÇİFTE STANDART YOLLARINI SEÇTİLER “

Avrupa Konseyi Kongresi 45. Genel Kurul toplantısını değerlendiren Başkan Büyükakın, “Yerel ve Bölgesel Otoriteler Kongresi, Avrupa Konseyi’nin çok önemli organlarından biri. Türkiye neredeyse en başından beri Avrupa Özerklik şartını imzalayarak bu kongrenin önemli partnerlerinden biri oldu. Yoğun dönemde daha az yoğun tartışmalar burada yaşandı. Özellikle Türkiye’deki seçimlerin izlenmesiyle ilgili tartışmalar, maalesef Türkiye’yi üzen boyutlara da vardığı dönemler oldu. Geçtiğimiz dönemlerde yerel seçimleri izleme heyetinin yazdığı raporlar kongrede çok ciddi manada Türkiye’nin tartışılmasına neden oldu. Tartışmalar Venedik komisyonuna kadar gitti. Orada maalesef bizimde burada birçok kez ifade ettiğimiz haliyle çok adil olmadılar. Çifte standart uygulama yollarını seçtiler. ‘İspanya’nın içişleri’ dedikleri benzer durumlar için Türkiye’ye maalesef ‘Türkiye bunu nasıl yapar’ deme gibi bir çifte standart uygulandı. Biz de Türkiye’nin koşullarını, hukuka bağlılığını, yaptığı düzenlemelerin Anayasa ve hukuka bağlı olduğunu anlattık. Maalesef adil ve tarafsız bir şekilde yaklaşmadıklarını gördük” ifadesini kullandı.

 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın,

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın,

“FİLİSTİN’DE YÜREKLERİMİZ PARÇALAYAN BİR ZULÜM VAR”

Konuşmasına devam eden Başkan Büyükakın, “Avrupa Konseyi Kongresi’nde şahit olduk ki, Ukrayna’da yaşanan meselelerle Suriye’de yaşanan meseleyi birbirinden ayırıyorlar. Yine Filistin’de olup bitenlerle Ukrayna’dakileri birbiriyle aynı pencereden görmüyorlar. Ukrayna’da ölen çocuklar ile savaşın mağduru olan kadınları, Filistin’de ya da dünyanın başka coğrafyasında aynı duruma maruz kalanlar ile aynı görmüyorlar. Ukrayna’da Rusya altyapıyı vurunca elektriksiz ve susuz kalan çocuklar için ağıtlar yakan Avrupa ve medeni dünya, aynı durum Irak, Filistin ve Suriye’de olduğunda sessiz kalıyor. Adeta savaş hukukunu bile tanımayan bir yaklaşım ve anlayış var. Gözleri görmüyor, kulakları duymuyor. Ama aynı durum Ukrayna’da olduğunda, çocuklar sarışın-mavi gözlü olduğunda başka şeyler hissediyorlar. Yardımların yapılmasına kadar sayısız çağrı yapmayı ve saatlerce bu konuşmayı yapmayı normal görüyorlar. Bizde öyle görüyoruz. Biz en başından beri Ukrayna’ya yardım tırlarımızı gönderdik. Bizim için insan insandır. Biz insana Kâbe olarak bakıyoruz. Hz. İnsan diyoruz. İnsanı birbirinden ayırmıyoruz. Hangi dinden ve hangi ırktan olursa olsun bizim için insan aynı. Bu kongrede en çok tartışılan konulardan birisi de buydu” şeklinde konuştu.

19

“SALONDA TEPKİ VERMEDİLER, ÇIKIŞTA TEBRİK ETTİLER”

20

Salonda tepki vermeyen üyelerin çıkışta kendisini tebrik ettiğini ve bunun da düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söyleyen Büyükakın, “Biz vicdanların aynı hissetmesi gerektiğini ve aynı yönden bakması gerektiğini ifade ettik. Aynı yerden bakmıyorsunuz. Sadece kınamakla yetiniyorsunuz dedik. Oysa bu çifte standart yerine sadece insani değerlerin yüceltildiği, kadınların ve çocukların koruma altına alındığı bir yaklaşım içerisinde olmanız gerekiyor diye bir yaklaşımı ifade ettik. Salonda büyük tepkiler vermeyen üyeler çıkışta beni tebrik etti. Bu da ayrıca üzerinde düşünülmesi gereken bir konu” açıklamasını yaptı.

21

“FRANSA’DA YENİ YÜZYILIN HEYECANINI PAYLAŞTIK”

Türk delegasyonu olarak Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle verilen kokteyline katıldıklarını belirten Başkan Büyükakın, sözlerini şöyle tamamladı; “Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanması coşkusunu ve yeni yüzyıla ilişkin Türkiye’nin heyecanını buradaki üyelerle paylaştık. Burada da gerçekten ciddi etkileşimler ve verimli görüşmeler oldu. Buralardaki etkinliklere daha yoğun bir şekilde katılmak ve izleme komitelerinde görev almak bizim ülkemizin geleceği açısından da son derece kıymetli. Özellikle yeşil enerji konusunda yapılan tartışmalarda da yeni bir perspektif kırılması olduğunu fark ettik. Orada da tek yönlü bakıldığını, üretme biçiminin, yaşama biçiminin unutularak sadece yeni enerji kaynakları üzerinde konuşulması olayı yine eksik bir çerçeveye oturtuyor. Bunlara ilişkin görüşlerimizi de hem kongre yöneticileriyle hem de üyeleriyle konuşma fırsatını bulduk. Bunlar ülkemizin tanınırlığının arttırılması, ülkemize ilişkin önyargıların yıkılması içinde önemli çalışmalar. Önümüzdeki süreçte yine Türkiye Belediyeler Birliği ve buradaki daimi temsilcimizle daha ciddi aksiyonlar almak için neler yapılabileceğini değerlendirdik. İnşallah hepsi ülkemizin yeni yüzyıl için hayırlı olur.”

İlgili Makaleler