Dünya

“BRICS işbirliği kamplaşmaya karşı”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, BRICS işbirliğinin ortak kalkınma ve genel refahı gerçekleştirmek için açıklık, kapsayıcılık, karşılıklı yarar ve kazan-kazan ilkesini savunduğunu bunun “küçük çevreler” ve “küçük gruplar”dan temel olarak farklı olduğunu belirtti.

Uluslararası medyada yer alan yorumlara göre, BRICS genişlemesinin BRICS mekanizması gelişiminde önemli bir kilometre taşı ve “Küresel Güney’in” yükselişinin tarihsel eğilimi ve farklı bölgelerdeki ülkelerin çok kutuplu bir uluslararası düzene yönelik ortak beklentileri yansıttı. Ancak bazı yorumlarda, BRICS ülkelerinin Batı’ya karşı koymak için giderek daha güçlendiği ve bu durumun kamplaşmayı yoğunlaştırabileceği iddiasında bulunuldu.

Wang Wenbin, bugün konuyla ilgili soruyu yanıtladı. Wang, geçen hafta düzenlenen 15. BRICS Zirvesi’nde BRICS liderlerinin oy birliğiyle Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arjantin, İran ve Etiyopya’yı BRICS’e yeni üyeler olarak kabul ettiğini, istekli ve nitelikli gelişen ülkelerin BRICS ortağı olmalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Bu genişlemenin tarihsel gelişim eğilimine uygun olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerin genel isteklerini yansıttığını dile getiren Wang Wenbin, dünya çapında çok kutuplaşmanın ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesinin ivmesini teşvik edeceğini, küresel siyasi ve ekonomik yönetişim sisteminin daha adil ve makul bir yönde gelişimini yürüteceğini ve yeni yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ülkelerin uluslararası meselelerdeki temsilini ve söz hakkını artıracağını belirtti.

Wang Wenbin, BRICS mekanizmasının güçlü gelişiminin, Güney-Güney işbirliği platformunun genişletilmesi, barış koruma güçlerinin güçlendirilmesi, dünya adalet cephesinin genişletilmesi ve gelişmekte olan ülkelerin dayanışma ve işbirliğinde önemli bir kilometre taşı olduğuna işaret etti.

Wang Wenbin, BRICS’ın diğer üyeleriyle birlikte örgütün stratejik ortaklığını derinleştirmeye, "BRICS+" işbirliği modelini genişletmeye, siyasi güvenlik, ekonomi, ticaret, finans ile maliyet ve kültürel temaslar işbirliği çerçevesini oluşturmaya ve insanlığın ortak kader topluluğuna katkıda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

19

Hibya Haber Ajansı

20

21

İlgili Makaleler