Gündem

CHP Ekonomi Masası KOTO’yu dinledi

CHP Ekonomi Masası KOTO’yu dinledi

 

Kocaeli’de bir dizi temaslarda bulunan CHP Ekonomi Masası kurmayları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın başkanlığındaki heyet ile KOTO’nun sorunlarını dinledi

CHP Ekonomi Masası KOTO’yu dinledi
CHP Ekonomi Masası KOTO’yu dinledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel BaÅŸkan Yardımcısı Faik Öztrak baÅŸkanlığında çalışmalarını yürüten Ekonomi Masası 5 grup halinde 14 milletvekili ile ilimizdeki temaslarını sürdürüyor. Kocaeli’de çeÅŸitli ziyaretlerde bulunan Ekonomi Masası kurmayları arasındaki Genel BaÅŸkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel BaÅŸkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Ä°stanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, CHP Kocaeli Ä°l BaÅŸkanı Harun Özgür Yıldızlı ve il yönetim kurulu üyeleri Kocaeli Ticaret Odası’nı (KOTO) ziyaret etti. KOTO BaÅŸkanı Necmi Bulut ve oda üyeleri ile bir araya gelen Ekonomi Masası kurmayları, iÅŸ dünyasının sorunlarını ilk ağızdan dinledi.

 

RAKAMLARLA KOCAELÄ°

Ziyaretten dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden KOTO BaÅŸkanı Necmi Bulut, oda çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bulut; “Kocaeli Ticaret Odası olarak yaklaşık 16 bin üyemize hizmet vermekteyiz. BilindiÄŸi üzere Kocaeli, iktisadi ve ticari faaliyet düzeyi bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden biridir. Türkiye’nin en küçük 8. yüzölçümüne sahip olmasına karşın ülke imalat sanayi üretiminin %13’ü ilimizde gerçekleÅŸtirilmektedir. Kocaeli, Türkiye araç üretiminin %38,9 ’u, kimya sanayinin %27’sini ve metal sanayinin  %19,7’sini karşılamaktadır.

19
CHP Ekonomi Masası KOTO’yu dinledi
CHP Ekonomi Masası KOTO’yu dinledi

YÃœZDE 18,6’LIK TÄ°CARET HACMÄ°

20

Geçtiğimiz yıl 33,5 milyar $ ihracat, 59,2 milyar $ ithalat gerçekleştirilmişti. Türkiye toplam dış ticaret hacminin yüzde 18,6’sı ilimizden gerçekleştirilmiştir.Kocaeli Gümrüklerinden bu yıl ilk 8 aylık dönemde 25 milyar $ ihracat, 47,7 milyar $ ithalat gerçekleştirildi. Kocaeli’ de 2021 yılında 110 milyar 216 milyon TL vergi ödenmiştir. Bu rakam, Türkiye genelinde 104.9 milyar TL olan 66 ilin vergi gelirlerinin toplamından daha fazladır. İlimiz aynı zamanda yüzde 90,29’luk vergi tahsilat oranı ile birinci sırada yer almaktadır. Jeostratejik değeri ile öne çıkan İzmit Körfezi 35 limana ev sahipliği yapmaktadır.

21

ÜLKE EKONOMİSİNİN İTİCİ GÜCÜ

GeçtiÄŸimiz yıl açıklanan 500 Büyük’te 75 Kocaeli firması yer almıştı. Bu yıl ise  Ä°SO ilk 500 listesinde 84 firmamız ile yer almaktadır. Pandemi sonrası yaÅŸanan belirsizlikler, enerji, lojistik ve tedarikte yaÅŸanan sorunlara raÄŸmen ihracatımızdaki güçlü büyümenin de etkisiyle üretimimiz baÅŸarılı bir ÅŸekilde sürmektedir. Gördüğünüz üzere Kocaeli ülke ekonomisinin itici gücü konumundadır. Tüm bu bilgiler ışığında ülke ekonomisine önemli katkılar saÄŸlayan ilimizin tüccar ve sanayicilerinin mutlaka sizlerle paylaÅŸmak istediÄŸi konular olacaktır” açıklamasında bulundu.

HIZLI SANAYİLEŞME İLE ÇIKAN SORUNLAR

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Ekonomi Masası BaÅŸkanı Faik Öztrak ise ÅŸunları kaydetti; “Kocaeli hızlı sanayileÅŸme hamlesinde önemli bir rol oynuyor. Kocaeli’nin sanayileÅŸmesi ile ortaya çıkardığı sorunlar diÄŸer illere de örnek oluyor. Hızlı sanayileÅŸme birçok OSB’nin, liman iÅŸletmesinin burada ortaya çıkmasına sebep olmuÅŸ ancak 35 limandan bahsediliyor bütün bunların çevre sorunları gibi çeÅŸitli handikaplara yol açarak çözümsüz bir ÅŸekilde baÅŸtan aÅŸağı önümüzde duruyor. Buraya gelmenin sizlerin sorunlarını dinlemek açısından önemli olduÄŸunu düşünüyorum. Sanayicinin ayakta durmasını saÄŸlayan borçların geri ödenmesi konusunda sıkıntı olduÄŸunu biliyoruz. Borcu borca çevirmek ne yazık ki büyük sorun. Dün yatırdığımız 100 lirayla yaptığımız iÅŸin bugün yarısını yapamıyoruz.

SIKINTILARI SÄ°ZDEN DÄ°NLEMEK Ä°STÄ°YORUZ

Ä°ÅŸten nerede nasıl kar edileceÄŸine en iyi siz karar verirsiniz. Ancak sizin yerinize baÅŸkaları karar vermeye baÅŸladığında ayakta durup duramayacağınız sorun yaratır. Güven endeksi giderek düşüyor. Mesele yönetim meselesi, iyi yönetim meselesi. Bizim altını çizerek söylediÄŸimiz planlamanın, stratejinin olmasıdır. Ben yeni bir ÅŸey buldum diyip ortaya çıkıp ortalığı ayaÄŸa kaldırır parayı pul ederseniz ÅŸu anki tabloyu yaÅŸamaya devam ederiz. Enerji fiyatları dünyada artıyor diyorlar ancak dünyada yüzde 30 burada yüzde 90 ise bu yanlış yönetim problemidir. Tarıma yeterli destek verilmezken kur korumalı mevduata yüzde 60. Burada bir denge yok. Biz bu sıkıntıları görüyoruz sizlerin gördüklerini de duymak istiyoruz.”

 

Ä°lgili Makaleler