Diplomasi

Çin Başbakanı Li Qiang Rus mevkidaşıyla bir araya geldi

Çin Başbakanı Li Qiang dün başkent Beijing’de Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile bir araya geldi.

Görüşmede Li Qiang, son yıllarda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in liderliğinde, yeni çağda Çin-Rusya kapsamlı stratejik iş birliği ortaklığının üst düzeyde geliştirildiğine dikkat çekerek, Çin’in Rusya ile birlikte başbakanlar arasındaki düzenli toplantı mekanizmasını kullanarak iki liderin vardığı önemli mutabakatı uygulamaya ve ikili pratik iş birliğinin istikrarlı ve sürdürülebilir gelişmesini pekiştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Li Qiang, Çin’in Rusya ile birlikte ticaret kategorilerini çeşitlendireceğini ve tarım, hizmet ticareti, dijital ekonomi, yeşil kalkınma ve diğer alanlarda iş birliğini genişleteceğini, ayrıca gümrük işlemlerinin verimliliğini artıracağını ve limanlardaki gümrükleme sürecini iyileştireceğini ve aynı zamanda eğitim, bilim ve teknoloji, kültür, turizm, spor, sağlık ve diğer alanlardaki iş birliğini geliştirerek kültürel değişmleri ve karşılıklı öğrenci değişimini genişleteceğini dile getirdi.

Li Qiang ayrıca, bu yılın Xi Jinping tarafından önerilen Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin 10. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Çin’in başta Rusya olmak üzere Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkeleriyle birlikte Kuşak ve Yol ile AEB arasındaki koordinasyonu güçlendireceğini ve ticaretin serbestleştirilmesi ve kolaylaştırılmasını pekiştireceğini dile getirdi.

Görüşmede Mihail Mişustin, Rusya-Çin dostluğunun uzun bir geçmişe sahip olduğunu, iki taraf arasındaki iş birliğinin verimli olduğunu ve Rusya-Çin ilişkilerinin uluslararası ilişkilerde örnek teşkil edecek bir anlam taşıdığını söyledi.

Mihail Mişustin, istikrarsız ve değişken bir uluslararası ortamda Rusya’nın iki lider tarafından varılan önemli mutabakatın uygulanması, çeşitli alanlarda iş birliğinin daha da derinleştirilmesi ve iki ülkenin karşı karşıya olduğu yeni zorlukların etkin bir şekilde ele alınması için Çin’le birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Mihail Mişustin, iki tarafın iş birliği potansiyelini tam olarak araması, iş dünyası arasındaki iletişimi güçlendirmesi ve ticaret, ekonomi, enerji, tarım, bilim ve teknoloji, altyapı inşası ve Kuşak ve Yol inşasında iş birliğini geliştirmesi gerektiğini ve Rusya’nın Çin’le kültür ve yerel değişimleri güçlendirmeye istekli olduğunu dile getirdi.

19

Görüşmenin ardından iki başbakan ikili iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

20

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

21

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler