Diplomasi

Çin ve Almanya başbakanları bir araya geldi

Almanya ziyaretine devam eden Çin Başbakanı Li Qiang bugün Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

Li Qiang görüşmede Scholz’un geçen yıl kasım ayındaki Çin ziyaretinde Çin Cumhurbaşkanı ile derinlemesine görüş alışverişinde bulunduğunu hatırlatarak, bunun Çin-Almanya ikili ilişkilerinin gelişmesine yön verdiğini kaydetti.

Çin ve Almanya’nın modernleşme yolunda güvenilir iş birliği ortakları olduklarına işaret eden Li Qiang, iki ülkenin etkiye sahip büyük devletler olarak iş birliğini daha da güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Çin tarafının Almanya tarafıyla birlikte ikili ilişkileri yeni düzeye taşımak için ortak çaba harcamaya, dünyaya daha çok dinamizm ve istikrar unsuru katmaya hazır olduğunu kaydeden Li Qiang, Almanya tarafının dışa açık, bağımsız bir tavrı korumaya, küresel kurallar temelinde sözleşme ruhu doğrultusunda ilgili sorunlara yaklaşmaya devam edeceğini temenni ettiklerini belirtti.

Li, iklim değişikliğiyle mücadele, kültür, yeşil teknoloji, endüstri alanlarında Almanya ile iş birliğini yoğunlaştırmaya hazır olduklarını belirtti.

Scholz, Almanya tarafının Çin’in gelişme ve refaha kavuşmasını olumlu karşıladığına işaret ederek, bunun dünya barışı ve istikrarına yararlı olacağını kaydetti.

Scholz, Almanya tarafının her çeşit ayrışmaya karşı çıktığına işaret ederek, risklerden arınmanın “Çin’den ayrışma” anlamına gelmediğini söyledi. Scholz, Çin işletmelerinin Almanya’da yatırım yapmalarına elverişli bir ortam sunacaklarını kaydetti.

19

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu 

20

Hibya Haber Ajansı

21

İlgili Makaleler