Diplomasi

Çin ve Moğolistan dışişleri bakanları görüştü

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, bugün başkent Beijing’de Moğolistan Dışişleri Bakanı Batmunkh Battsetseg ile görüştü.

Qin Gang, görüşmede, Çin’in Moğolistan’la birlikte iki ülke liderleri arasında varılan uzlaşıları hayata geçirmeye, iki tarafın temel çıkarlarına ve kaygılarına ilişkin sorunlarda karşılıklı destek vermeye, siyasi güveni ve halklar arasındaki dostluğu derinleştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Qin Gang, Çin’in Moğolistan’la kalkınma stratejilerinin kaynaşmasını sağlayıp, Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşası ve madencilik gibi alanlardaki işbirliğini güçlendireceğini kaydetti.

Qin, Moğolistan ile birlikte barış içinde bir arada yaşama, dayanışma, işbirliği ve ortak kazanç ilkelerine dayalı kader birliği inşa etmeyi arzuladıklarını vurguladı.

Moğolistan’ın geçmişten beri Tek Çin politikasını izlediğine dikkat çeken  Batmunkh Battsetseg, Taiwan, Hong Kong ve Tibet sorunlarının tamemen Çin’in iç işi olduğunu kaydetti.

Batmunkh Battsetseg, Çin’le birlikte ikili ilişkileri bölgedeki ilişkiler için bir örnek hâline getirmeyi istediklerini dile getirdi.

İki taraf, kum fırtınalarına karşı mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınmanın ortaklaşa ilerletilmesi konularında da anlaştı.

19

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

20

Hibya Haber Ajansı

21

 

İlgili Makaleler