Diplomasi

Çin ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları bir araya geldi

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu dün başkent Beijing’de Rus mevkidaşı Andrey Rudenko ile istişarede bulundu. Ma görüşmede Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önderliğinde Çin ve Rusya arasında karşılıklı siyasi güvenin derinleşmeye devam ederken pragmatik iş birliğinin güçlenmeyi sürdürdüğünü hatırlattı.

Ma Zhaoxu, karmaşık ve ciddi uluslararası durum karşısında iki ülkenin liderleri arasında varılan önemli mutabakat ışığında zamanında temaslarda bulunulması ve bu sayede ikili ilişkilerin istikrarlı ve uzun vadeli gelişmesinin güvence altına alınması, her iki tarafın ortak çıkarlarının korunması gerektiğinin altını çizdi.

Andrey Rudenko Rusya-Çin ilişkilerinin tarihin en iyi döneminde bulunduğunu ve iki ülke arasında üst düzey temaslarda ve her alanı kapsayan iş birliğinde olumlu gelişme eğiliminin korunduğunu anımsatarak, karşılıklı yarara dayalı ikili iş birliğinde daha çok sonuç alınmasını hızlandırmak için Çin’le birlikte çaba harcamaya hazır olduklarını ifade etti.

Taraflar, Shanghai İş Birliği Örgütü’nün bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasında ve ülkelerin birlikte kalkınmasının hızlandırılmasında önemli rol oynadığı konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

İstişarede ayrıca Ukrayna krizi ve her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler