Diplomasi

Çin’den ABD’ye olumlu ortam yaratma çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’den ikili ekonomik ve ticari iş birliği için olumlu bir ortam yaratmasını beklediklerini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında ABD hükümetinin yakında bir politika paketi ortaya koyarak yarı iletken, kuantum hesaplama ve yapay zeka dahil olmak üzere ileri teknoloji (biyoteknoloji ve enerji sektörü haricinde) konularında Çin’e yapılan yatırımları kısıtlamayı hedefleyeceği yönündeki haberin nasıl değerlendirildiği soruldu.

Sözcü Mao, Çin’in ABD’nin ekonomik ve teknolojik sorunları siyasalleştirmesine ve silahlaştırmasına her zaman karşı çıktığına işaret etti.

Sözcü, normal teknolojik iş birliğiyle ekonomik ve ticari temaslara karşı kasten engeller koyulmasının piyasa ekonomisi ilkesine aykırı olduğu gibi küresel üretim ve tedarik zincirlerinin istikrarının bozulmasına yol açtığını ve bunun herhangi bir tarafın çıkarına uymadığını söyledi.

Sözcü, ABD’nin Başkan Joe Biden’in Çin’den ayrışma talebinde bulunmama, Çin’in ekonomik gelişmesini engelleme niyetinde olmama ve Çin’i kuşatmak istememe taahhüdünü yerine getirerek ikili ekonomik ve ticari iş birliği için olumlu bir ortam yaratmasını beklediklerini dile getirdi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler