Diplomasi

Çin’den gerçek anlamda çok taraflılığı yerine getirme çağrısı

Birlemiş Milletler’deki Çin temsilciği, uluslararası topluma gerçek anlamda çok taraflılığı yerine getirerek, Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması dahil çok taraflı uluslararası silahsızlanma mekanizmasını kararlılıkla savunma ve ortak güvenliği gerçekleştirmek için daha büyük çaba harcama çağrısında bulundu.

BM Genel Kurulu’nda dün Nükleer Denemelere karşı Uluslararası Gün düzenlendi.

Çin’in BM Daimi Temsilciliği’nden siyasi temsilci Ren Hongyan, uluslararası güvenlik ortamında Soğuk Savaş’tan bu yana en derin değişikliklerin yaşandığına, uluslararası silah kontrolü, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sisteminin benzeri görülmemiş sınamalarla karşı karşıya bulunduğuna, nükleer silahlanma yarışı ve nükleer çatışma risklerinin sürekli artmakta olduğuna dikkat çekti.

Ren, “Bu bağlamda gerçek anlamda çok taraflılığı yerine getirmeli, Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması dahil çok taraflı uluslararası silahsızlanma mekanizmasını kararlılıkla savunmalı, ortak, kapsamlı, iş birliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik düşüncesine bağlı kalmalı, Soğuk Savaş zihniyeti ve bloklar arası zıtlaşmaya direnmeli ve insanlığın mutluluğundan hareket ederek, ortak güvenliği gerçekleştirmek için daha büyük çaba göstermeliyiz.” dedi.

Çin’in Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması’nı en erken imzalayan ülkelerden biri olduğuna ve nükleer silahlara sahip ülkeler arasında en az test yapan ülke olduğuna işaret eden Ren, Çin’in anlaşmanın amaçları ve hedeflerini kesinlikle savunduğunu vurguladı. Ren ayrıca, Çin’in anlaşmanın gözetim ve denetim mekanizması inşasına destek verdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler