Finans

Çin’in 23 bölgesinin GSYH’si ulusal ortalamayı aştı

Çin’in ana kesiminde yer alan 31 eyalet düzeyindeki idari bölgeden 23’ünün gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) yılın ilk çeyreğinde ulusal ortalamanın üzerine çıktı.

Verilere göre, yılın başından bu yana Çin’in farklı bölgelerindeki ekonomik büyüme hız kazandı.

Ülkenin ana kesimindeki eyaletler, özerk bölgeler ve merkeze doğrudan bağlı kentler dâhil 31 idari bölgeden 23’ünün GSYH’si, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5’lik ulusal ortalamayı geride bıraktı.

Jilin eyaleti yüzde 8,2, Tibet Özerk Bölgesi yüzde 8,2 ve Ningxia Hui Özerk Bölgesi yüzde 7,5 büyüyerek ilk 3 sırada yer aldı.

Öte yandan, 12 eyaletin ocak-mart dönemindeki GSYH’sinin 1 trilyon yuan, bunlar arasında Guangdong eyaletinin ise GSYH’sinin ise 3 trilyon yuan seviyesini aştığı bildirildi.

Verilere göre, yılın ilk çeyreğinde, başkent Beijing, Shanghai ve Zhejiang eyaletinin de aralarında bulunduğu dokuz idari bölgedeki vatandaşların harcamaları ulusal ortalamanın üzerine çıktı.

Yılın ilk üç ayında, Çin’in ana kesimindeki 31 bölgeden 24’ünün mal dış ticaretinde de artış kaydedilirken, Guangdong, Jiangsu ve Zhejiang eyaletleri ile Shanghai kentinin dış ticaret hacmi 1 trilyon yuanı geride bıraktı. Guangdong eyaleti ise 1 trilyon 840 milyar yuanlık dış ticaret gerçekleştirerek başı çekti.

19

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

20

Hibya Haber Ajansı

21

 

İlgili Makaleler