Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Meclisi’ne hitap etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Meclisi’ne hitap etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Meclisi’ne hitap etti.

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Arnavutluk meclisinde sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bundan 3 hafta önce Sayın Meclis Başkanı Nikola’yı Türkiye’de misafir ettik. Kendisiyle parlamentolar arası ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde nasıl ileriye götürülebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

Milletvekillerimiz arasında teması ve işbirliğini artırmanın ilişkilerimizin gelişimine ciddi katkı sağlayacağı noktasında mutabık kaldık.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından kısa bir süre sonra 1923 yılında aktif ettiğimiz ilk dostluk anlaşmalarından biri de Arnavutluk’la yapılmıştır. Ebedi dostluk ve işbirliği anlaşması adını taşıyan bu anlaşma esasen ilişkilerimizin sadece devletten devlete değil insandan insana olduğunu ishal diyor.

Aramızda başka sınırlar olsa da Arnavutluk bizim gönül komşumuzdur.

İlişkilerimiz yaklaşık 6 asrı bulan köklü güçlü bir maziye dayanıyor. Ortak tarihimizin izleri sadece siyasi hayatta değil İşkodra’nın Taş Konakları’nda Berat’ın Cumbalı Evlerin de Ethem Bey Camiinin mimarisinde de ifadesini buluyor. Dostluk ve akrabalık bağlarımız bu sağlam temel üzerinde her geçen gün gelişiyor.

Sayın Başbakanın 2013 yılında Türkiye’yi tek taraflı olarak Arnavutluk’un Türkiye’yi 5 stratejik ortağından biri ilan etmesi bu tablonun Roma’nın geçtiğimiz yılın başında Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret vesilesiyle imzaladığımız ortak siyasi bildiri ile ilişkilerimizi resmi olarak da stratejik ortaklık seviyesine çıkarttık.

19

Bundan sonra da hem ülkelerimizin hem bölgemizin hem de tüm dünyanın barış ve refah huzur istikrarına katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.

20

Biz kardeşliğimize kuşatıcı yaklaşımımıza ortak hedeflerimize işbirliğimizi sürekli daha ileriye taşıma azmimize sıkı sıkıya sahip çıkalım. Bu güzel ve sevindirici tabloyu hiç kimsenin bozmasına beraberce izin vermeyeceğimizi ben yürekten inanıyorum.

21

Sayın Başkan değerli parlamenterler Balkanlarda kalıcı barış güven ve istikrar ortamının tesisi iyi komşuluk ve bölgesel işbirliğinin temini Türk dış politikasının öncelikleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Kosava birinci sırada ABD sonra ikinci olarak tanıyan biz olduk. Dünya da  tanınması için mücadelede bulunduk

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ise dayanışma sergilediğimiz bir diğer bölgesel platformdur.

Türkiye ve Arnavutluk’un bölgede barış ve istikrarın kökleşmesi bakımından müştereken oynadığı rolü sadece bu örneklerde dahi çarpıcı şekilde görmek mümkündür.

1 Ocak 2022 tarihinde üstlendiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine içinde tebrik ediyorum. Bu görev boyunca sahip olduğumuz tecrübeleri Arnavutluk’la paylaşmaktan memnuniyet duyacağız.

Türk milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm gücü ve imkânlarıyla Arnavutluk halkının yanındadır. Nitekim 2019 depreminde ve müteakiben 2020 yılında patlak veren koronavirüs salgınında Arnavut ve en etkin ve samimi yardımları sağlayan ilk ülke Türkiye olmuştur.

Şu anda da bildiğiniz gibi Türkovac aşısını çıkardık ve Türkovac aşısıyla birlikte de yine her zaman imkanlarımızla Arnavutluk’un yanında olacağız.

Geçtiğimiz nisan ayında olan kardeşlerimiz için 68 gün gibi rekor bir sürede inşaatını tamamladığımız Türkiye-Arnavutluk Dostluk Hastanesini hizmete aldık. Bugün de yaptırdığımız deprem konutlarının teslimini gerçekleştirdik. Mutluyum çünkü verdiğimiz sözü tarihi gelmeden bitirip teslim ettik.

Arnavut dostlarımızın da Türkiye’nin hassasiyetlerini gözeteceğine yürekten inanıyoruz.

Demokrasimize kasteden meclisimizin bombalayan insanlarımızı katleden FETÖ terör örgütüyle mücadele bu hassasiyetlerimizin başında yer alıyor.

5 yıl sonra bile Arnavutluk’ta eğitim sağlık dini kurumlar ve özel sektörün kayda değer bir kısmında hala mevcudiyetini devam ettiriyor.

Türkiye’de olduğu gibi buradaki FETÖ iltisaklı kurum ve çevrelerinde gizli gündemleri olduğundan vakti saati geldiğinde gerçek yüzlerini ortaya sereceklerinden zerre kadar şüpheniz olmasın.

Tıpkı Türkiye gibi tıpkı pek çok ülke gibi Arnavutluk’un milli güvenliği için de bir tehdit oluşturan bu yapıdan ne kadar çabuk kurtulursanız geleceğinizi o görecek güvenle bakabilirsiniz

Harekete geçmezseniz bu yapının ülkemizde teşebbüs ettiği alçak girişimlerin benzerlerinin burada da tekrarlanması kaçınılmazdır.

Biz bu hakikati ağır bedeller ödeyerek yaşadık. Sizlerin de aynı akıbete uğramanız için bir kardeşlik görevi telakki ediyorum. Arnavutluk’tan ülkedeki FETÖ yapılanmasına karşı hemen ve topyekûn harekete geçerek ilişkilerimizin bu sebeple gölgelenmesine meydan verilmemesini bekliyoruz.

Aramızda konuşacak görüşecek birlikte geleceğe adımlar atacak onca husus varken böyle bir meseleyle vakit kaybetmekten dolayı üzüntülüyüz.

İnşallah bir dahaki görüşmemizde bu konuyu artık gündemimizden çıkarmış olarak yapmayı ümit ediyoruz.”

 

Kaynak  :  Hibya Haber Ajansı

 

İlgili Makaleler