Gündem

Depremde can kaybı 5 bin 434 oldu

Bakan Koca’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Daha önceki afetlerde yürütülen başarılı koordinasyon bunun en büyük göstergesi. Ancak bu kez felaketin boyutu çok büyük. Deprem, yüzölçümü olarak çok geniş bir alanı ve coğrafyayı vurdu. Bölgede hava koşulları son derece zorlu. Bu nedenle gerekli ekipman ve kurtarma ekipleri depremden zarar gören merkezlere büyük emeklerle ulaşabildi. Şu an bulunduğumuz Hatay’da 2 bin 749 binanın yıkılmış olduğunu tespit ettik ve bu sayının daha da artmış olabileceğini düşünüyoruz. Burada 2 bin 902’si arama kurtarma personeli olmak üzere farklı kurumlardan toplam 9 bin 823 kişi görev yapıyor.

Şu saate kadar Hatay’da enkazdan kurtarılanların sayısı bin 846 kişi oldu. Bu geceden itibaren Hatay’a ulaşan arama kurtarma ekiplerinin de ilave olması ile yarın için ekip sayımızı yaklaşık iki katına yükseltmiş olacağız. Çalışmalar devam ettikçe depremin yarattığı yıkım daha da net ortaya çıkıyor.

Hatay bin 647 vefat, 6 bin 200 yaralı. Kahramanmaraş bin 243 vefat, 5 bin yaralı. Gaziantep 504 vefat, 4 bin 809 yaralı. Şanlıurfa 127 vefat, 2 bin 551 yaralı. Diyarbakır 120 vefat, 854 yaralı. Adana 167 vefat, 3 bin 993 yaralı. Adıyaman 896 vefat, 400 yaralı. Malatya 201 vefat 4 bin 900 yaralı. Osmaniye 502 vefat, 2 bin 173 yaralı. Kilis 22 vefat, 518 yaralı. Elazığ 5 vefat, 379 yaralı. Toplamda ne yazık ki 5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti. 31 bin 777 yaralımız var. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Yaralılarımı için diğer illerimizden deprem bölgesine bin 124 ambulans, 243 UMKE timi ile toplam 6 bin 30 acil sağlık personeli görevlendirdik. Ayrıca hastanelerimizi bin 201’i farklı branşlarda uzman hekim olmak üzere 2 bin 924 sağlık çalışanımızla takviye ettik. Deprem bölgesinde 78 adet acil müdahale ünitesi ve ağır iklim çadırı kurduk.

İskenderun’dan yaralılarımızı kara ambulanslarımızla ağırlıklı olarak Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk ettik. Mersin Şehir Hastanemizde 170’i yoğun bakımda olmak üzere toplamda 590 yaralımız tedavi altında. Hatay’daki yaralılarımız ise Adana Şehir Hastanesi’ne ve bölgedeki hastanelere naklettik. Şu an Adana Şehir Hastanesi’nde 220 yoğun bakımda olmak üzere toplam 600 yaralımızın tedavisine devam ediliyor.

Durumu kritik olan yaralılarımızı ise uçak ambulanslar ile  Ankara ve İstanbul’daki şehir hastanelerimize taşıyoruz. Şu ana kadar 300’e yakın yaralımızı da bu şekilde naklettik.”

19

Bakan Akar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

20

“Gerçekten büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Fakat biz bunu milletçe omuz omuza, devletimizle milletimiz bir bütün halinde çalışmak suretiyle inşallah bu felaketin de üstesinden geleceğiz. Bu konuda yoğun bir çalışma var.

21

Bakanlık olarak depremin olmasının akabinde çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Yapılan durum muhakemesi sonucunda ilk ihtiyacımızın bizim bölgeye kurtarma ekiplerinin personelini ve teçhizatını taşımak olduğunu, insani yardım malzemelerini taşımak olduğunu gördükten sonra süratle gerekli koordinasyonu yaptıktan sonra bir havayolu yardım köprüsünü kurduk ve yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.

Şu ana kadar toplam 2 bin 600 kurtarma personeli, 78 araç ve diğer malzemelerle birlikte ihtiyaç sahibi noktalara taşımış bulunmaktadır. Batıdan özellikle aldığımız malzeme ve personeli İncirlik ve Antep Havaalanlarına, bugün öğleden sonra açılan Malatya’ya taşımaya başladık. Uçak seferlerimiz devam ediyor.

Batıya gitmek isteyen vatandaşlarımıza da bu imkanları, uçakları kullandırmaktayız. Özellikle İncirli’yi lojistik hat yapmak için çalıştık. Şu ana kadar 19 helikopter burada görev yapmakta. Sayıların 45’lere kadar ulaşacağını görüyoruz.

Bütün bölgede toplam 7 bin 500 civarında Mehmetçik çalışmalarını sürdürmekte. İlaveten bugün yaptığımız çalışmalarla yarından itibaren de bin 500 personelimiz daha buradaki faaliyetlere katılacak. Batıdan 9 komando taburlarımızı da bölgeye sevk ediyoruz. Kıbrıs’ta bulunan 4 taburumuzda bugün ve yarın çalışmalarla bölgeye gelecek. Hatay’da da çalışmaları yakından takip etmekte. Buradaki kurtarma faaliyetleri konusunda yine Mehmetçik bin 600 mevcuduyla çalışmalarını sürdürmektedir. Doğal Afet Kurtarma timlerimiz var.  

Toplam 25 seyyar mutfağımızı de deprem bölgesindeki il ve ilçelere dağıtmış bulunuyoruz. 14 seyyar tuvalet, banyo buralarda kullanabilecektir. Ayrıca ekmek dağımı konusunda da bizim seyyar sahra fırınları da aktif etmek  suretiyle ekmek dağıtımına da başladık, başlayacağız. Bu akşamdan itibaren hazır ekmekleri yarından itibaren de yapacağımız ekmekleri dağıtacağız. Her gün 15 bin vatandaşımıza sıcak çorba dağıtma gayretindeyiz.

Diğer ülkelerden de çeşitli yardımlar geldi, gelmeye devam ediyor. Onların da sevkini sağladık, sağlamayı sürdürüyoruz.

Dün yapılan çalışmayla İskenderun’dan kalkan gemimiz aldığı 98 yaralı ve refakatçileri ile birlikte toplam 165 personeli Mersin’e nakli gerçekleştirildi.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler