Güncel

Doktorlar ve sağlık çalışanları 2 gün iş bırakıyor

Artan iş yükleri ve şiddete maruz kalmalarının yanı sıra ekonomik koşullar sonucu iyice belleri bükülen doktorlar, aile hekimleri ve sağlık çalışanları 1-2 Ağustos’ta iş bırakacak

Doktorlar ve sağlık çalışanları 2 gün iş bırakıyor

Koşullar iyileşene kadar mücadelede edecekler!

Artan iş yükleri ve şiddete maruz kalmalarının yanı sıra ekonomik koşullar sonucu iyice belleri bükülen doktorlar, aile hekimleri ve sağlık çalışanları 1-2 Ağustos’ta iş bırakacak

Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu’na bağlı 19 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonuna bağlı doktorlar ve sağlık çalışanları 1-2 Ağustos’ta iş bırakacak. Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Funda Atmaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada iş bırakma eyleminin hastane doktorları, aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi noktasında ilk adım olduğunu söyledi. Şartların iyileştirilmemesi durumunda eylemlerinin devam edeceğini belirten Başkan Atmaca’nın açıklamaları şöyle:

‘KIYMETLİ BİR BİRLİKTELİK’

Sağlık emekçilerinin sorunlarını dile getirme, sahanın sorunlarını kamuoyu ile paylaşma ve anayasal hak doğrultusunda sorunlarımıza çare olmak için 19 sendika, 2 aile hekimliği federasyonu ortak paydada buluştuk ve bir araya gelerek Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu’nu (SABİM) kurduk. Bu çok kıymetli bir birlikteliktir. Müzminleşmiş sağlıkta şiddet, özlük hakları, mali haklar gibi sorunlarımızı artık daha gür bir sesle dile getirme imkânımız var. Biz aile hekimlerinin asli görevi, sağlığı koruma ve geliştirmedir. Özellikle sorunları önleme amacıyla yaptığımız tedbirler açısından önemli bir görev ifa etmekteyiz.

‘MİNİ KLİNİK GİBİ ÇALIŞIYORUZ’

19

2019 corona pandemisi ve sonraki süreçte artan poliklinik hizmeti talebi biz aile hekimlerinin omuzlarına mevcut iÅŸ yüklerimizin ciddi bir ÅŸekilde daha da artmasına sebep olmuÅŸtur. Bu konuda sahadan bihaber yöneticilerin hiçbir planlama yapmaması, kolay ulaşılabilir ve ücretsiz hizmet vermemiz nedeniyle aile saÄŸlığı merkezleri varoluÅŸ amacından saptırılmıştır. ASM’ler adeta mini klinikler haline getirilmiÅŸtir, muayene sayılarımız son 3-4 sene içinde ikiye katlanmıştır. Çalışma ÅŸartlarımız gün geçtikçe daha da zorlaÅŸmıştır. Aile hekimliÄŸinin tarama, izlemler, aşılama gibi koruyucu saÄŸlık hizmetlerine tekrar yoÄŸunlaÅŸmasını saÄŸlayıcı politikalar oluÅŸturulmalı ve uygulanmalıdır.

20

‘HİZMET KALİTESİ DÜŞÜYOR’

21

Tek sorunumuz asli görevimizi yerine getirememek değildir. Aile sağlığı merkezlerinin işleyişini sağlarken yaptığımız harcamalar ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumdan nasibini almıştır. Cari ödeme yetersizliği sebebiyle aile sağlığı merkezleri kapanmakta ve sunulan hizmetin kalitesi zorunlu bir şekilde düşmektedir. ASM gider ödeneği mutlaka günümüz ekonomik şartlarına uygun, akla yatkın şekilde güncellemelidir. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarından yıllık izin, ölüm izni, babalık izni ve hastalık raporlarında maaş kesintisi yapılmaktadır. Yetersiz ücretler ve kesintiler sebebiyle ASM’lerde görev alan sağlık çalışanları ilçe sağlık müdürlüklerini ve diğer maddi avantajlı kadroları tercih etmeye başlamıştır.

‘ETKİN VE CAYDIRICI YASA’

Ãœlkenin her bölgesinden her gün ÅŸiddet haberleri izliyoruz. Ä°zlediÄŸimiz her yeni haberde bir sonraki haberin kahramanı olmayı düşünmenin ciddi baskısı altındayız. SaÄŸlıkta etkin ve caydırıcı bir ÅŸiddet yasası ve yasayı uygulama noktasında kararlılık bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi 21.06.2022 tarihli kararıyla Aile HekimliÄŸi Kanunu’nda yer alan ‘sözleÅŸmenin feshinin yönetmelikle düzenleneceÄŸine’ dair hükmü Anayasamıza aykırı bularak iptal etmiÅŸti. Kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten baÅŸlamak üzere idareye yeni kanun düzenlemesi için 9 aylık süre verilmiÅŸti. 5 AÄŸustos 2022 tarihinde yayımlanan kararla kanun yapılması için son tarih 5 Mayıs 2023 oldu. Sonunda TBMM’ye sunulan yeni bir torba kanun düzenlemesinde Aile HekimliÄŸi Kanunu’nda yapılacak deÄŸiÅŸiklikler onaylanarak 14 Temmuz 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlandı.

‘ÖZLÜK HAKLARIMIZ AYAKLAR ALTINDA’

14 Temmuz 2023 tarihinde onaylanıp resmi gazetede yayınlanan torba yasa ile özlük haklarımız ayaklar altına alınmış, iÅŸ güvencemiz idarecilerin 2 dudağı arasına bırakılmıştır. Kanunda yer alan maddelerden bize göre en kritik olanı ‘SaÄŸlığın geliÅŸtirilmesi, hastalıkların önlenmesi, takibi ve kontrolü ile koruyucu saÄŸlık hizmetlerinin standartlara uygun olarak yerine getirilmemesi gibi bakanlıkça belirlenen performans hedeflerine ulaşılamaması halinde sözleÅŸmenin bakanlıkça yenilenmemesine karar verilebilir’ maddesidir. Bu ÅŸekilde her türlü yoruma açık, karar verici kiÅŸi veya kiÅŸilerin keyfi davranmasına sebebiyet verecek hükümlerle bir çalışanın iÅŸ sözleÅŸmesinin yenilenmemesi kararı verilebilmesi biz aile hekimliÄŸi çalışanlarınca kabul edilemez bir durumdur.

‘DAVA AÇTIK’

Aynı torba yasanın 33. maddesinde ‘SözleÅŸmeli olarak çalışan aile hekimi ve aile saÄŸlığı çalışanlarının eski kadro veya pozisyonlarına atanabilmeleri için sözleÅŸmelerinin devlet memurluÄŸundan çıkarma cezasını gerektiren fiilleri nedeniyle sona ermemiÅŸ olması gerekir’ maddesinin eklenmesi teklif edilmiÅŸ, burada sözleÅŸmeyi sona erdiren halin ortaya çıkması ile aynı zamanda eski pozisyonuna dönmesi anayasaya aykırı bir ÅŸekilde engellenmeye çalışılmıştır. Bir suçtan 2 ceza verilmesi net bir ÅŸekilde Anayasamıza aykırıdır. 29 Temmuz 2023 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Aile HekimliÄŸi Ödeme ve SözleÅŸme YönetmeliÄŸi’nde deÄŸiÅŸiklik yapılmasına dair yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸine AHEF ve sendikalarımız dava açmıştır.

‘TALEPLERİMİZ KARŞILANA KADAR’

Yönetmeliği, iş bırakma eylemimiz öncesinde yayınlanarak bizi yıldırmaya çalışmalarına izin vermiyoruz. Bundan sonraki süreçte taleplerimizin yerine gelmesi umudunu taşımakla beraber anayasal hak ve özgürlüklerimiz doğrultusunda taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemlerimizin artarak devam edeceğini bildiriyoruz. Caydırıcı sağlıkta şiddet yasası çıkması, sözleşmelerin keyfi feshinin önünü açan maddelerin iptali, hak ettiğimiz ücretlerin destek, teşvik, ek ödeme, performans gibi birçok kalemle değil tek bir hak ediş olarak emekliliğimize yansıyacak şekilde ödenmesi, cari gider ödeneklerinin en az yüzde 50 arttırılması, aile hekimleri ve aile sağlığı hemşirelerinin çalışma koşullarının iyileştirilerek aile hekimliğinin cazip kılınıp kadroların doldurulması talepleriyle ilk iş bırakma eylemimiz, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1 ve 2 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir.

Ä°lgili Makaleler