Güncel

Dürüst siyaset yapmak çok mu zor?

Bu sene yaz aylarında internette dolaşırken bir araştırmanın sonucuna rastladım. İlgimi çekti

Dürüst siyaset yapmak çok mu zor?

Bu sene yaz aylarında internette dolaşırken bir araştırmanın sonucuna rastladım. İlgimi çekti hemen okudum. Bir üniversitenin yaptığı araştırmaya göre yaz aylarında trafik kazaları artıyormuş. Bu doğal tabii, kazalar biraz daha artar. Çünkü yaz aylarında imkanı olanlar tatile çıktıkları için trafik yoğunluğu artar, kaza sayısı da bu nedenle çoğalır.

Ayrıca başta Almanya olmak üzere yurt dışına yerleşip orada çalışan vatandaşlarımızın yaz aylarında araçlarıyla ülkemize gelmeleri de yaz aylarındaki trafik yoğunluğuna, dolayısıyla kazaların artmasına neden oluyormuş.

Onların trafikte olması normal ama bu araştırmanın sonuç raporunda bir madde çok ilginçti. Avrupa’da yaşarken tüm trafik kurallarını harfiyen uygulayan, hiçbir kuralı çiğnemeyen gurbetçi vatandaşlarımız Edirne’deki Kapıkule sınır kapısından girdikten sonra adeta bir trafik canavarına dönüşüyormuş. Hız limitlerini aşmaktan tutun da, gereksiz yere şerit değiştirmeye kadar birçok trafik kuralını ihlal ediyormuş gurbetçi vatandaşlarımız.

***

Türkiye Büyük Millet Meclisindeki Bütçe görüşmeleri sırasında bir konuşma yapmış ülkemizin Hazine Bakanı Şimşek. Sayın bakan uzun konuşmasının bir kısmında şöyle demiş:

“En düşük emekli maaşı Aralık 2022’de 3 bin 500 TL idi bugün 7 bin 500 TL. Enflasyon yüzde 65 bile olsa enflasyonun iki katı bir oransal artıştan bahsediyoruz. En düşük memur maaşı da manşet enflasyonun en az iki katı kadar arttı yani reel olarak bizim büyümemizin çok ötesinde, toplumun bütün kesimlerine reel olarak çok büyük ücret artışı yapıldı.”

19

Hatta sayın bakan hızını alamamış şöyle demiş “Emeklilerimiz için bir sözümüz var. Yani memurumuz, işçimiz ve emeklimiz enflasyona ezdirilmeyecekler”.

20

Ben bu konuşmayı kendi sesinden televizyon haberlerinde dinlerken yazımın başlığını yaptığım cümle aklıma geldi. Emekli de, işçi de, memur da enflasyon karşısında ezim ezim eziliyor, bakan çıkıp “ezdirilmeyecekler” diyor. Ezildiklerinden haberi bile yok mu sayın Bakan’ın?

21

Ayrıca “Çok büyük ücret artışı yaptık” diyor ya, sanki vatandaşla alay ediyor, dalga geçiyor. Enflasyonu engellemenin yolları var, bunlar ülkemizdeki İktisat Fakültelerinde okutuluyor. Enflasyonu durdurmadıkça ücret artışı yapsan ne olur ki Sayın Bakan? Bugün en düşük emekli maaşı 7.500 lira, bir ekmek 7,5 lira. En düşük emekli maaşını 10 bin lira yapsan ekmek 10 liraya, en düşük emekli maaşını 15 bin lira yapsan ekmek 15 liraya çıkacak. Sen enflasyonu düşür sayın Bakan, enflasyonu düşür. Enflasyonun düşürülebilme tarihini de 2026 olarak açıklamış sayın Bakan.

Yazımın başlığında “Dürüst siyaset yapmak çok mu zor?” dedim bakan Şimşek’in bu sözlerini duyduktan sonra. “Emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyon karşısında ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” diyerek vatandaşla alay etmek yerine dürüst konuşsa da “Emeklilerimiz, işçilerimiz, memurlarımız zor durumda biliyoruz. Gereken tedbirleri alacağız, enflasyonu düşürerek onları rahatlatacağız” dese mesela. Neden böyle dürüst konuşmaz politikacılar. Çok mu zor dürüst politika yapmak.

Söz konusu bakan yurt dışında üst düzeyde yönetici olarak çalışırken ülkemizin ekonomisini düzeltsin diye getirildi. İngiltere’de yöneticilik yaptığı şirkette de böylesine doğru olmayan beyanlarda bulunuyor mu acaba? Bence bulunmuyordur. Yazımın ilk paragrafındaki Avrupa ülkelerinde yaşarken trafik kurallarına uyarken ülkemize gelince tüm kuralları bir kenara bırakan gurbetçilerimiz gibi sayın

Bakan da İngiltere’deyken mutlaka realist davranıyordur ama buraya gelince gerçekleri bir kenara koyuyor ne yazık ki.

Yine ülkemizi finansal istikrara kavuşturması için taa Amerika’lardan getirilerek Merkez Bankası Başkanı Erkan ülkemizin en yüksek maaşlı bürokratı olarak İstanbul’da ev kiralayamamış, annesinin yanında kalıyormuş. En yüksek maaşlı bürokrat kiralık ev bulamazsa devletin İstanbul’a atadığı öğretmenler veya küçük kademedeki memurlar ne yapsın? Onların yanına yerleşecek anneleri de yok İstanbul’da.

Yazımı bitirdikten sonra gazeteye göndermek üzereyken açık olan televizyonlardan şehit haberleri verilmeye başlandı. 12 vatan evladı gencecik yaşlarında hayatlarını kaybederek şehit olmuşlar. Ülkemizin 12 evine ateş düştü. Hepimizin yürekleri dağlandı. Lanet olası terör bir türlü bitirilemedi. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabırlar diliyorum. Tüm milletimizin başı sağ olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir