Gündem

Ellibeş: “Büyük bir gurur yaşadık”

Ellibeş: “Büyük bir gurur yaşadık”

AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılış töreninde büyük bir gurur yaşadıklarını belirterek, “Birçok detayıyla şanlı tarihimizi simgeleyen, dünyanın en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsü unvanına sahip bu eser, söz verilen tarihte açıldı. Türkiye’nin istediği her işi başarabileceğine şahit olmanın gururunu yaşadık” dedi.

Ellibeş “Büyük bir gurur yaşadık”
Ellibeş “Büyük bir gurur yaşadık”

ÇANAKKALE’DE GURUR GÜNÜ
Türkiye’nin büyümesini, güçlenmesini ve gelişmesini sembolize eden “1915 Çanakkale Köprüsü” dün Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünde büyük bir törenle açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore Başbakanı Kim Boo-Kyum, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ellibeş “Büyük bir gurur yaşadık”
Ellibeş “Büyük bir gurur yaşadık”

BİRÇON ANLAMI VAR
Tarihi törene Kocaeli’den de geniş katılım oldu. AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş’in yanı sıra milletvekilleri, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları, kadın ve gençlik kolları törende hazır bulunarak, coşkuya ortak oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü, Asya ve Avrupa’yı Çanakkale Boğazı üzerinden ilk kez; İstanbul Boğazı’ndaki 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli’nden sonra ise 6.birleşme noktası olarak hizmete açıldı. 1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıyor. Köprünün isminin başındaki 1915, 1’inci Dünya Savaşı’nın destansı bağımsızlık mücadelesine sahne olan Çanakkale Deniz Zaferi’ni kazandığımız yıla, 318 metre yüksekliğindeki kuleleri bu zaferin tarihi olan Mart’ın 18’ini ifade ediyor. 2023 metrelik orta açıklık ise Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılına atfedildiyor.

Ellibeş “Büyük bir gurur yaşadık”
Ellibeş “Büyük bir gurur yaşadık”

EKONOMİYE KATKISI DA BÜYÜK OLACAK
Türkiye, 1915 Çanakkale Köprüsü ile orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakıp, ilk sıraya çıkmış oldu. Aynı zamanda, orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün 3’üne de sahip oldu. Marmara’yı çepeçevre kuşatan yeni otoyollar, köprüler ve tünellerin en önemli parçası olarak devreye giren 1915 Çanakkale Köprüsü’yle Türkiye’nin sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından kazancı yıllık 415 milyon Avro olarak hesaplamdı. Bu yatırımlar aynı zamanda şehirler arası güvenli, konforlu, hızlı seyahat kolaylığı da getirdi. Projenin ekonomide üretime 5,3 milyar Avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelire 2,4 milyar Avro ilave katkı sağlayacağı belirtildi.
BU GURUR HEPİMİZİN
AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılış töreni sonrası yaptığı açıklamada, “Bu anıtsal eserin söz verilen tarihte devreye alınması, Türkiye’nin istediğinde neleri başarabileceğini bir kez daha dosta, düşmana gösterdi. Çanakkale’de çok duygusal ve gurur verici bir ana tanıklık ettik. Katılanların hepsi, yabancı konuklar dahil herkes bu gururu coşkuyla yaşadı. Eminim ekranları başında bu töreni izleyen bütün vatandaşlarımız da hep birlikte buna ortak oldu. Çünkü bu gurur hepimizin. 107 yıl önce ecdadımızın kazandığı Çanakkale Zaferi bizlere inancı, adanmışlığı, mücadeleyi, vatan sevgisini ve bu uğurda gerekirse canını bile vermeyi öğretmişti. İşte böyle bir neslin torunları olarak bugün yapılan eserlerle O’nlara layık olmak için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışmaya devam ediyoruz. Çanakkale Zaferi’nin 107.yılında, Cumhuriyetimizin 100.yılına atfen yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

19

20

21

İlgili Makaleler