Yaşam

Emekli astsubaylar haklarını istiyor

Emekli astsubaylar tazminat ve özlük haklarının iyileştirilmesi için önce Ankara’da, daha sonra İzmir’de miting yaptılar.

Emekli astsubaylar haklarını istiyor

Ülkemizde yaklaşık 127 bin emekli astsubay yaşamaktadır.

Emekli astsubaylar tazminat ve özlük haklarının iyileştirilmesi için önce Ankara’da, daha sonra İzmir’de miting yaptılar.

Gitmek istesem de Ankara’ya ve İzmir’e gidip mitinge katılamadım. En son geçen hafta sonu İstanbul Maltepe’de miting yapılacağının durusu yapılınca hemen katılmaya karar verdim. Gölcük’ten emekli arkadaşlar gitmek isteyenler için bir otobüs ayarlamışlar. Ben yalnız gittim. Miting başlamadan 10-15 dakika kadar önce alandaki yerimi almıştım. İstanbul’da ikamet eden arkadaşlarla buluşup hasret giderdik, ayaküstü sohbet ettik.

Yurdun dört bir yanından gelerek meydanı dolduran binlerce emekli astsubay miting alanını doldurmuştu. Eşleri ve evlatları ile gelenler de vardı.

Pankartlarını hazırlamışlardı. Bir ellerinde ay yıldızlı Türk bayrağımız, diğer ellerinde önümüzdeki seçimde hükümete gösterecekleri kırmızı kartlar vardı.

“Biz bir aileyiz deniniz pastayı siz yediniz” yazan,

19

“Tazminat hakkımızı istiyoruz” yazan,

20

“Yan gelip yatmadık, vatan için dağda çadırda yattık” yazan,

21

“İmtiyaz değil, adalet istiyoruz” yazan,

“Astsubaylar ordunun omurgasıdır” yazan pankartlar alanı doldurmuştu.

Daha sonra konuşmalar başladı.

Mikrofona çıkan Deniz Kuvvetleri’nden emekli Astsubay Kıdemli Başçavuş Avukat Yalçın Tunçbilek, yaptığı coşkulu konuşmada haklarını alıncaya kadar, inanç ve kararlılıkla mücadele edeceklerini belirterek, “Astsubaylar, sadece itibari anlamda değil ücret rejimi noktasında da büyük hak kayıpları ile karşı karşıya bırakılmışlardır” dedi.

Mitingde binlerce emekli astsubay “Maaşlarda adalet istiyoruz” sloganı ile miting alanından haykırdılar.

Yapılan konuşmalarda 30 yıl görev yapmış emekli bir albay yeni mezun bir teğmenden biraz fazla maaş alıyor. Ama 30 yıl görev yaparak emekli olmuş bir astsubay yeni mezun bir astsubay maaşının yarısı kadar maaş alıyor. Emekli uzman çavuşlarla maaşlarımız aynı noktaya geldi. Biz emekli subaylar, emekli uzman çavuşlar çok alıyor, almasın demiyoruz ama bize yapılan haksızlığı dile getiriyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Şu andaki Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Genelkurmay 2. Başkanıyken yaptığı bir açıklamada “Astsubayların tazminat taleplerini haklı buluyorum ama muhatabı biz değiliz” diyerek hükümetin, yani Bakanlar Kurulunun muhatap olduğunu dile getirmişti. İşte şimdi kendisi o Bakanlar Kurulu’nda ama hiçbir olumlu girişimde bulunmuyor” denildi.

Çok yakında seçim olduğu için mitinge siyasi partiler de destek verdi. Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ da yaptığı konuşmada bizlere hak verdiğini ve yanımızda olacağını dile getirdi.

Daha sonra mikrofona gelen Milli Savunma Bakanlığı’ndan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Em. Tümamiral Yankı Bağcıoğlu yaptığı konuşmada ”Şu ana kadar CHP’nin yaptıklarının teminatı, başta Murat Bakan olmak üzere meclis grubumuzun vermiş olduğu kanun teklifleridir. Bu işin çözümü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. Cumhuriyet Halk Partisi, gereken iradeyi gösteriyor. Bundan

sonraki süreç, farkındalığı sağlamak ve mecliste çoğunluğu elinde tutan iktidara bu işi hatırlatmaktır” dedi.

Konuşmasındaki cümleler bana siyasete atılarak ülkemizin ana muhalefet partisinin genel başkan yardımcılığı gibi önemli bir makama gelen Yankı Bağcıoğlu’nun daha üniformayı çıkaramadığı izlenimini verdi. Siyasi parti genel başkan yardımcısı gibi değil de bir tümamiral gibi konuştuğu izlenimine kapıldım. Gerçekten bu konuda büyük emekleri olan Murat Bakan gelseydi çok daha coşkulu bir konuşma yapardı diye düşünüyorum.

Aslında tüm bu konuşmaların özeti, uzun sözün kısası…

Ben mesleğe 70’li senelerin başında başladım. O dönemde emekli olan ağabeylerim benim kadar maaş alıyorlardı ama şimdi ben yeni mezun bir meslektaşımın yarısı kadar maaş alıyorum. Biz diğerleri neden fazla alıyor demiyoruz ama bize de hakkımızı verin diyoruz.

Dönüşümde internetten yaptığım araştırmada polis kayıtlarına göre mitingde 52 bin kişinin katıldığı bilgisine ulaştım. Hep birlikte İstanbul Maltepe’den Ankara’daki ülkeyi yönetenlere kırmızı kartlarımızı göstererek “Maaşta adalet istiyoruz” diye haykırdık.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir