Gündem

Gaziantep’te “İkindi Söyleşileri”nin konuğu, yazar Emin Gürdamur oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür tarafından hayata geçirilen “İkindi Söyleşileri” programına yazar Emin Gürdamur konuk oldu.

Gaziantep’in kültürünü ve geleneklerini yaşatmaya devam etmek amacıyla gerçekleştirilen programın 10. konuğu olan yazar Emin Gürdamur, ilham kaynağı yazarlar ve kitapları hakkında sohbet etti.

Gürdamur, öykücü Muhammet Erdevir moderatörlüğünde, geleneksel bir Antep evinde faaliyetlerini yürüten Gazikültür bahçesinde gerçekleştirilen programda, Gaziantep’in yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan ve Uzun Çarşının Uluları, Selamlık Sohbetleri, Bitmeyen Gece kitaplarının yazarı Mithat Enç’in küçük yaşta dikkatini çektiğini ve edebiyata olan ilgisini artırdığını söyledi.

Enç’in, hayatın içindeki hikayelerin sade bir Türkçeyle bu kadar akıcı bir şekilde kullanması karşısında hayretler içinde kaldığını anlatan Gürdamur, “Dünya edebiyatından birçok isimle karşılaştık yol boyunca, Dostoyevski’yle Gogol’le muhatap olduk fakat dönüp dolaşıp Mithat Enç ve onun gibi bizim dilimizi bütün imkanlarıyla kullanan yazarlara tekrar tekrar dönmek durumunda kaldık.” dedi.

Atları Uçuruma Sürmek, Herkesten Sonra Gelen ve Yasak Ağacın Altında kitaplarının konusundan bahseden yazar Gürdamur, çocukluğunda etkisinde kaldığı cadı hikayelerinin, anne-çocuk ilişkisinin, insanın anlam arayışının nasıl öyküye dönüştüğünü anlattı.

“Ben yazardan önce bir okurum”

19

Programın moderatörlüğünü yapan öykücü Muhammet Erdevir’in “Yazar metnine karşı edilgen mi etken mi” sorusunu da yanıtlayan Gürdamur, “Üslupçu yazarlar için şöyle derler: Yazar metinle okur arasına giriyor, burada ben varım arkadaşlar tüm bunları ben yaptım der diyor. Toplumcu gerçekçi yazarlar bunu demez. Onlar gerçekliği yazardan bağımsız düşünür ama açık konuşmak gerekirse her metnin bir yazarı vardır ve biz yazardan bağımsız olarak onları okumayız ve bir metin büyük oranda yazarla kendini tamamlar.” ifadesinde bulundu.

20

Program sonunda izleyicilerin yoğun ilgisiyle sorularını cevaplayan Emin Gürdamur, söyleşinin ardından okurları için kitaplarını imzaladı.

21

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler