Gündem

Gölcük Devlet Hastanesi ne olacak?

Gölcük Devlet Hastanesi ne olacak?

Günler ne çabuk geçiyor, adeta göz açıp kapatıncaya kadar geçiveriyor. Günler değil, haftalar, hatta seneler geçip gidiyor.

Evim Değirmendere’de Yüzbaşılar Sapağında. 22 senedir burada oturuyorum. Seneler önce evimin karşısında Ordu Pazarı vardı. Perakende piyasasından çekilince Migros’a devretti binasını. Senelerce Migros olarak işletildi. Daha sonraki senelerde buraya Devlet Hastanesi yapılacak denildi ve Migros yıkıldı.

Hastanenin yapım ihalesi 2016 yılında yapıldı, ihale yapılırken iki senede biteceği söylenerek 2018 yılında hasta kabulüne başlanacağı belirtilmişti. Ama nedense tam iki sene boş kaldı arazi. Daha sonra 2018’de inşaata başlandı.

Ağır aksak devam ediyordu inşaat. Mutfağımın penceresinden devamlı görüş alanımda olduğu için hep görüyordum inşaatın ilerlemesini. O nedenle ağır aksak devam ediyor diyor, bu fikrimi de paylaşıyordum. Ama bana hep “Ne kadar muhalifsin yapılıyor ya” diye karşı çıkanlar oluyordu.

2018’den 2022’ye kadar geçen sürede bina olarak çıktı meydana. Yani dış görünüşü ile çıktı. Tabii içinin nasıl olduğunu bilmem mümkün değil. Yüzde 75’inin tamamlandığı bilgilerine rastlıyorum internet araştırmamda.

2022 yılında, yaklaşık bir sene önce ramazan bayramından önce inşaat durdu. Böyle bayramlarda duruyordu, işçiler de memleketlerine gidiyordu. Ama geçen sene ramazan bayramından önce durduktan sonra bir daha başlamadı inşaat.

19

Yüklenici firmanın işi bıraktığı, Sağlık Bakanlığı 250 yataklı olarak başlanan inşaatın 300’e çıkarılarak A Grubu hastane olması için yeniden ihaleye çıkarılacağı bilgilerine ulaştım. Bu ulaştığım bilgiler 2021 Eylül tarihini gösteriyordu.

20

Bu bilgilerden sonra 2022 senesi içinde yeniden açılması gerekti ama ihale açıldığına dair bir bilgiye ulaşamadım. Ulaştığım bilgilerde şu ibareler yer alıyor.

21

“Birinci sınıf bir devlet hastanesi olacak olan Değirmendere Gölcük Devlet Hastanesi, 52 bin metrekare inşaat alanında 45 bin metrekare kapalı alan üzerinde inşa edildi. Hastanede 28’i erişkin, 7’si çocuk olmak üzere toplam 32 yoğun bakım yatağı bulunuyor. 300 yatak kapasiteli hastanede ayrıca 26 yataklı diyaliz ünitesi, 7 genel, 1 lokal ve sezaryen olmak üzere 9 ameliyathane 71 poliklinik odası, 4 adet tek kişilik konforlu doğum odası, hiperbolik ünitesi gibi özellikli alanlar ile 225’i kapalı 275’i açık olmak üzere toplam 500 araçlık otopark yer alacak”

Bu kadar detay yazıyor ama ne zaman başlanacak, ne zaman bitirilecek konusunda bir bilgi henüz yok. Anlaşılan bu senenin Sağlık Bakanlığı bütçesinde de bu inşaata ayrılacak ödenek yok galiba. Olsaydı yeni hastane başlanır bir an önce bitirilirdi.

Mutfak penceremin karşısında birbirine bağlı kocaman iki bina görüyorum. Ama çevresi inşaat alanı, müteahhit arta kalan malzemelerini aldı, geri kalan harabelik. Kapısında bir güvenlik görevlisi olan adeta bir mezbelelik gibi duruyor.

Hastane yapılacak diye çevresine eczaneler, gözlükçüler, medikalciler açıldı ama hastane daha ortalarda yok. Ne zaman olacağı da belli değil.

Özet olarak 2016 yılında ihalesi yapılan Gölcük Devlet Hastanesi binası aradan 6 yıl geçmesine rağmen bir hayalet bina olarak karşımda duruyor.

İnşaatın ne zaman biteceği hakkında hiç kimse de en küçük bir açıklama yapmıyor.

İlgili Makaleler