Güncel

“HAK-İŞ’in 8 Milyon Üyeye Ulaşması Gerekiyor”

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ’i Türkiye’nin ve dünyanın en büyüğü yapmamız gerekiyor.

ARSLAN: “HAK-İŞ’İ TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ YAPMAMIZ GEREKİYOR”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ’i Türkiye’nin ve dünyanın en büyüğü yapmamız gerekiyor. HAK-İŞ’in değerlerine, ilkelerine ve tarihi yürüyüşüne baktığımız zaman HAK-İŞ’in bugün 825 bin değil, 8 milyon üyeye sahip olması lazım. Bunu yapabilir miyiz, yapabiliriz” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 8 Ağustos 2023 tarihinde Kıbrıs’ta yapılan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantı’mıza katıldı.

“HAK-İŞ’in 8 Milyon Üyeye Ulaşması Gerekiyor”
“HAK-İŞ’in 8 Milyon Üyeye Ulaşması Gerekiyor”

Başkanlar Kurulu toplantımıza; Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Vekilimiz Halil Özdemir, Genel Başkan Yardımcılarımız İdris Ersoy, Celal Yıldız, Mehmet Keskin, Kurucu Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, Genel Sekreterimiz Oğuz Aksoy, Genel Sekreter Yardımcımız Mehmet Yeşilyurt, Genel Denetleme ve Disiplin Kurulu Üyelerimiz, Şube ve İl Başkanlarımız ve Yardımcıları, KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, Öz İnşaat-İş Genel Başkanı ve Genel Sekreter Yardımcımız Zekeriya Koca, Genel Merkez Komite Başkanlarımız, Sendikamız Daire Başkanları, uzmanlarımız, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genişletilmiş Başkanlar Kuruluna hitaben yaptığı konuşmasında, çalışma hayatı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Olarak Kıbrıs Davasına Her Zaman Sahip çıktık”

KKTC’nin Türkiye için büyük ve tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Arslan, Türkiye’nin güvenliği ve Mavi Vatan’ın öneminin KKTC’den geçtiğini söyledi.

19

Ada’da Türkiye’nin varlığını tartışmaya açanların emperyalizmin sözcülüğünü yaptığını ifade eden Arslan, Türkiye’nin bugün olduğu gibi yarın da Ada’da olacağını vurguladı.

20

Arslan, HAK-İŞ olarak Kıbrıs davasına her zaman sahip çıktıklarını ifade ederek, uluslararası arenada KKTC’yi gündeme getirmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

21

“Hizmet-İş Sendikamız Türkiye’nin Açık Ara En Büyük Sendikasıdır”

Temmuz ayı istatistiklerinin de ortaya koyduğu üzere, Hizmet-İş Sendikamızın 276 bin üye ile açık ara en büyük işçi sendikası konumunu yeniden elde ettiğini kaydeden Arslan, bu büyük başarıdan dolayı tüm teşkilat mensuplarımıza teşekkür etti.

Sendikal hareketin durma yeri olmadığını, mücadele, azim, kararlılık ve inançla sendikal örgütlenme çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Arslan, “Hedefimizi daha da büyütmemiz lazım. 400 bin sendikasız işçi var. İş kolundaki bütün sendikasız işçileri sendikamıza dahil etme mücadelemize hız kesmeden devam ediyoruz. Sendikamızı 276 binden 500 bine ulaştırabiliriz. Potansiyelimiz var. O zaman yeni hedeflere, yeni mücadelelere hazır olmamız gerekiyor. Bu toplantı yeni bir hamle ve heyecan oluşturma mücadelesi olacaktır. Bunu Hizmet-İş teşkilatında görüyorum” şeklinde konuştu.

“HAK-İŞ’in 8 Milyon Üyeye Ulaşması Gerekiyor”

HAK-İŞ’i Türkiye’nin ve dünyanın en büyüğü yapmak için çalıştıklarını belirten Arslan, Konfederasyonumuzun büyümesi için üye sendikaların büyümesi gerektiğini söyledi.

HAK-İŞ ve Hizmet-İş’in daha ileride olması gerektiğine işaret eden Arslan, “Daha da ilerlememiz gerekiyor. HAK-İŞ’in değerlerine, ilkelerine ve tarihi yürüyüşüne baktığımız zaman HAK-İŞ’in bugün 825 bin değil, 8 milyon üyeye sahip olması lazım. Bunu yapabilir miyiz, yapabiliriz. Biz ülkemizin ve dünyanın en büyük konfederasyonu olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“Belediyeler ve Özel İdareler Kamu Çerçeve Protokolüne Dahil Edilmeli”

Kamu Çerçeve Protokolünün belediyelerde uygulanmamasının büyük bir sorun oluşturduğunu belirten Genel Başkanımız Arslan, belediyeler ve belediye şirketlerinin de Kamu Çerçeve Protokolüne dahil edilmesi için mücadele verdiklerini söyledi.

Bu konuda seçimlerden önce eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir mutabakat sağladıklarını vurgulayan Arslan, yeni kabineyle birlikte söz konusu mutabakatta bir ilerleme sağlayamadıklarını dile getirdi.

“Yüksek Hakem Kurulu Yanlıştan Dönmeli”

Yüksek Hakem Kurulu’nun diğer yıllardan farklı olarak bu yıl ilk kez Kamu Çerçeve Protokolünün prensip kararlarını dikkate alma eğiliminde olduğunu ama bu tutumun bazı belediye başkanlarının girişimleriyle değiştiğine dikkati çeken Arslan, “Yüksek Hakem Kurulu’na bir kez daha sesleniyoruz. Şubat ayından temmuz ayına ne değişti de bundan vazgeçtiniz. Ne oldu, enflasyon mu düştü, belediyelerin imkanlarına ket mi vuruldu? Belediyeler maaş ödeyemez noktaya mı geldi? Bu yanlış karardan dönülmesi talebimizi ifade ediyoruz, aksi halde Yüksek Hakem Kurulu’nun bağımsız duruşuna leke sürülmüş olur, buna kimsenin izin vermemesi lazım” dedi.

52 Günlük İlave Tediyelerin Ödenmesi Yönünde Yasal Düzenleme Yapılmalıdır”

Genel Başkanımız Arslan, 6772 sayılı Kanun gereğince 52 günlük ücret tutarında kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerde çalışan kadrolu işçilere ödenen ilave tediyelerin, kanundaki açık hükme rağmen yargı kararları nedeniyle mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışan işçilere ödenmediğine dikkat çekerek, belediye şirketlerinde çalışan işçilere yılda 52 günlük ilave tediye ödemesi yapılması talebini yineledi.

Arslan, biz Kamu Çerçeve Protokolüne, 6772 sayılı Kanunla belediye şirketlerine 52 günlük ilave tediyenin verilebilmesi için yasal düzenlemenin yapılması içeren ilave madde koyduk. İnşallah yeni dönemde bunun hayata geçirilmesi için çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

Arslan’dan İşveren Sendikası ve İşveren Belediye Başkanlarına Çağrı

İstanbul’da ilçe belediyelerinde çalışan işçilerin düşük ücretlerle mücadele verdiğini ve Sendikamızın tüm girişimlerine rağmen belediye yönetimlerinin ek protokol yapmaya yanaşmadığını belirten Arslan, yaptıkları araştırmada belediye şirketlerinde çalışan işçilerin büyük bir bölümünün ek iş yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Belediye emekçilerinin feryadının duyulması gerektiğini söyleyen Arslan, Belediye başkanları lütfen bu feryada kulak verin. Uyarılarımızı yapıyoruz. İşveren sendikalarını uyarıyoruz, süreç gerçekten çok yoruyor, belediye işçileri çok zor durumda.Bu insanların hakkın verin. Biz, üyelerimizin rıza göstermediği hiçbir toplu sözleşmeyi imzalamıyoruz.

“Tüm emekçilerin insanca yaşayabileceği bir ücret almasını istiyoruz”

Kamu Çerçeve Protokolünün imzalanmasının ardından kamuda farklı statüdeki çalışanların kamu işçilerinin ücretlerini gündem getirmeye başladığına dikkati çeken Arslan, zor şartlar altında kamu işçilerinin ücretlerinin kıyaslanmasına tepki gösterdi.

Belediyelerde çalışan işçilerin büyük bölümünün asgari ücret düzeyinde ücret aldığını belirten Arslan, şöyle devam etti: “Biz kimsenin aldığı ücrete fazla diyemeyiz. Bu enflasyonist sistem doğal olarak ücretlilerin milli gelirden aldığı payı azaltır, sermayenin milli gelirden aldığı payı yükseltir. Enflasyon böyle bir şey. Yoksuldan zengine akış olur. Temmuz ayı enflasyonu bizim aldığımız ücret zammını aldı götürdü. Çalışanları birbirine düşürecek sözler ayıp. Gel bakalım sanayide bir çalış. Hadi bakalım. Girmeyin bu işlere. Bütün emekçilerin daha fazla ücret almasını destekliyoruz ama kendi üyelerimizin de insan onura yakışacak bir ücret almasını talep ediyoruz.”

“Ev İşçilerinin İş Kanunu Kapsamına Alınmasını İstiyoruz”

Hizmet-İş Sendikamızın 14. Genel Kurulunun ardından ev işçilerine yönelik örgütleme çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirten Arslan, “Kısa zamanda binin üzerinde ev işçisini sendikamız üyesi yaptık. 2014’te binlerce taşeron işçisini buluşturduğumuz gibi önümüzdeki dönemde 5 bini aşkın ev işçisini buluşturmak istiyoruz.  Bu konuda şube başkanlarımızın daha fazla desteğine ihtiyaç var. Ev işçilerinin de iş kanunu kapsamına alınarak insanca yaşayacağı bir sisteme kavuşması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Atan: “Bizim Tek Dayanağımız Türkiye’dir, Türkiye Bizim Kırımızı Çizgimizdir”

Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzun Kıbrıs için anlamlı bir günde toplandığı için mutluluk duyduğunu belirten KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, “Genel Başkanımız Mahmut Arslan tam bir Kıbrıs sevdalısıdır.  Kendisine teşekkür verdiği tüm desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz. KKTC, zorluklarla, izolasyonlarla, yaptırımlarla yaşarken maalesef güney tarafı AB desteğiyle farklı bir yaşantı yaşıyor. Bizim tek dayanağımız Türkiye’dir, Türkiye bizim kırımızı çizgimizdir” dedi.

“Sizleri Burada Ağırlamaktan Mutluluk Duyuyoruz”

KKTC Kamu-Sen’in 30 yıldır HAK-İŞ üyesi olduğunu belirten Atan, “Bizim gücümüz Türkiye’dir. Biz varlığımızı Türkiye’ye borçluyuz. HİZMET-İŞ Sendikamızın genişletilmiş başkanlar kurulunu burada icra etmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. HAK-İŞ’in en büyük sendikası olarak bizlere katkı sunacağınızı düşünüyoruz. Sizleri burada ağırlamaktan mutluluk duyduğumu tekrar belirtirken direnişte şehit olan şehitlerimizi de yad ediyoruz. Tekrardan hoş geldiniz sefalar getirdiniz” ifadelerini kullandı.

Tanrıverdi: “HİZMET-İŞ İlklerin ve Enlerin Sendikasıdır”

Başkanlar Kurulumuzda konuşan Kurucu Genel Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi de 1979 yılında yola çıktıklarında sendikacılığa dava anlayışıyla sahip çıktıklarını kaydederek, “Dava adamı gibi sendikal mücadelemizi yürüttük. 1980 askeri darbesinde kapımıza mühür vuruldu. 80’ darbesi döneminde HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ olarak önümüzü kesmeye çalıştılar.  Önümüze çıkarılan zorluklara asla boyun eğmedik. HİZMET-İŞ Sendikası itibar olarak her zaman en büyük sendikadır. HİZMET-İŞ ilk’lerin ve en’lerin sendikasıdır” ifadelerini kullandı.

Toplantının İkinci Bölümünde Genel Başkan Vekilimiz ve Genel Başkan Yardımcılarımız Bilgilendirmelerde Bulundu

Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantımızın ikinci bölümünde Genel Başkan Vekilimiz Halil Özdemir ve Genel Başkan Yardımcılarımız İdris Ersoy, Celal Yıldız ve Mehmet Keskin ile Genel Sekreterimiz Oğuz Aksoy bilgilendirmelerde bulundu.

Genel Başkan Vekilimiz Halil Özdemir, teşkilatımız ve teşkilatlanma çalışmalarımız, örgütlenme alanları, teşkilatlanma yetki süreci ve yetki belgesi konuları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Toplu iş sözleşmelerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız İdris Ersoy da toplu iş sözleşmeleri, yetki süreçleri ve ilave tediye konularında bilgi verdi.

Mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Celal Yıldız, Sendikamızın mali işleri ve aidat takibi gibi konularda bilgi verdi.

Eğitim ve sosyal işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Keskin, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek sosyal işler, sendikal eğitim seminerleri ve faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Genel Sekreterimiz Oğuz Aksoy da bir selamlama konuşması gerçekleştirerek, Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını temenni etti.

 

İlgili Makaleler