Güncel

Haydi sandık başına

Sevgili okurlarım bir süredir yazılarımı yazamadım. Ailevi sağlık nedenleriyle ara vermek zorunda kaldım.

Haydi sandık başına

Sevgili okurlarım bir süredir yazılarımı yazamadım. Ailevi sağlık nedenleriyle ara vermek zorunda kaldım. Benim bu ara verdiğim dönemde milletvekili seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Sandık başına gidip oylarımızı verdik. Milletvekili seçilenler belli oldu, bir süre sonra yemin ederek görevlerine başlamış olacaklar. Cumhurbaşkanı seçimlerinde ise katılan üç adayın hiçbirisi oyların yüzde 50’sini geçemediği için ikinci tura kaldı. Bu hafta sonu yapılacak ikinci tur seçimlerinde birinci turda en yüksek oyu alan iki aday yarışacak. Bu turda kim daha fazla oy alırsa cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Bu ülkemizde bir ilk olacak. Cumhuriyet tarihinde daha önce hiç ikinci tur seçim yapılmadı. Bu nedenle halkımızın bir kısmı daha işin özünü anlamadılar galiba. Çünkü bana “Milletvekillerini de mi yeniden seçeceğiz?” şeklinde soru soranlar var. Tam olarak anlamayanlar da sandık başına gidip oy pusulasını eline alınca anlayacak durumu.

Daha önce yapacaktım ama ancak şimdi kısmet oldu. Özellikle ilimiz milletvekili seçimlerini değerlendirmek, yorumlamak istiyorum.

İlimizde yeni seçilen milletvekilleri şöyle:

AK Parti: Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Veysel Tipioğlu, Mehmet Akif Yılmaz, Cemil Yaman,  Sami Çakır.

CHP: Prof. Dr. MühipKanko, Harun Özgür Yıldızlı, Hasan Bitmez, Nail Çiler.

MHP: Saffet Sancaklı

19

İYİ Parti: Lütfü Türkkan

20

Yeşil Sol Parti: Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu

21

Yeniden Refah Partisi: Mehmet Aşıla

İlimizde seçilen milletvekilleri böyle.

AK Parti ve CHP sanki anlaşmış gibi ilk sıralarına hocaları koymuşlar. Sadettin Hülagü hoca Kocaeli Üniversitesinin eski rektörü. Veysel Tipioğlu eski Kocaeli Emniyet Müdürü. Radiye Sezer Katırcıoğlu, Mehmet Akif Yılmaz, Cemil Yaman ve Sami Çakır geçmiş dönemdeki milletvekilleri. Geçen dönem milletvekillerinden Fikri Işık ve İlyas Şeker üçüncü dönem kuralı gereğince aday gösterilmediler. Emine Zeybek üçüncü döneme takılmadı ama aday yapılmadı sanıyorum milletvekiliyken yaptığı evlilik ve eşinin hakkındaki rüşvet iddiaları nedeniyle çizik yemiş olmalı. Geçen dönem 7 milletvekili kazanan AK Parti bu dönem ilimizden 6 milletvekili çıkarmış oldu.

Geçen dönem 3 milletvekili olan CHP ise bu dönem bir artırarak 4 milletvekiline çıkarttı. Geçen dönemdeki milletvekillerinden hiçbirini aday göstermeyerek tamamen yeni adaylarla çıktı seçmen karşısına. İlk sıradaki MühipKanko hoca Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevinden milletvekili adaylığı için ayrıldı. Geçen dönemde 4. Sıradan aday gösterilen ve kıl payı ile seçilemeyen Mühip hoca Türkiye’nin sayılı kalp damar cerrahları arasında yer alıyor, bu sene ilk sıradan Meclis’e girdi. Harun Özgür Yıldızlı Kocaeli İl başkanlığı görevinden ayrıldı adaylık için. Nail Çiler eski Gebze Ticaret Odası Başkanı. Hasan Bitmez Saadet Partisi kontenjanından Meclis’e girdi.

MHP yine Saffet Sancaklı’yı aday gösterdi. 25. 26. ve 27. Dönemlerde de seçilen ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi olan Saffet Sancaklı’ya tanıdığım birkaç MHP’li de karşı çıkıyordu ama parti disiplinine uyarak yine de oy verdiler. İlimizin her yerindeki  “Kocaeli’nin kaptanı var” afişlerini gösteren MHP’li arkadaşım “Kocaeli ile ilgisi sadece Kocaelispor’da futbol oynaması. Transfer ücretini aldı topunu oynadı, sözleşmesi bitince gitti. Zaten İstanbul’da ikamet ediyor. Arabasının navigasyonuna yazmadan Kocaeli’de bir semtten diğer semte gidemez. Biz bu partinin masasını sandalyesini sırtımızda taşıdık, badanasını boyasını ellerimizle yaptık, bizim içimizde milletvekili olmaya layık hiç kimse yok mu da onu aday gösteriyorlar” diye kırgınlığını dile getirmişti bana.

İYİ Parti daha önce olduğu gibi yine Lütfü Türkkan’ı Meclis’e gönderdi.

Yeşil Sol Parti geçen dönemde olduğu gibi yine Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Meclis’te temsil edilecek.

Geçen dönem 13 olan milletvekili sayısı bu dönemde 14’e çıktı. Bir artan milletvekilliğini ise Yeniden Refah Partisinden Mehmet Aşıla kazanmış oldu.

Milletvekillerinin durumu böyle. Şimdi bu hafta yeniden sandık başına giderek Cumhurbaşkanını seçeceğiz. Herkes ama herkes mutlaka oyunu kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirmeli. Ama bunun bir seçim olduğu unutulmamalı. Son günlerde televizyon haberlerinde görünen bir videoyu hayretle izledim. İstanbul Sultangazi Cebeci Camiiimamı Murat Gündoğdu “Kardeşim, silahlarınızı hazırlayın. 28 Mayıs akşamı silahlarınızı ayarlayın, benim iki tane silahım ağzına kadar dolu. Hodri meydan” diyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı adı geçen imam hakkında soruşturma başlatmış. Ama Diyanet’in soruşturması yetmez bence. Savcılar da harekete geçmeli işlediği suç nedeniyle yasal işlem yapılmalı bu imam kılıklı adam hakkında.

İlgili Makaleler