Politika

İYİ Partili Kocamaz: “Çimento fabrikası uğruna ormanlarımız heba edilmez”

Sürdürülebilir bir yaşamı gelecek nesillere bırakmak zorunda olduklarını vurgulayan Kocamaz, “Fakat ne yazık ki, Mersin’imizde sürekli olarak bunun tersine alınan kararlar ve yapılan uygulamalarla yıllardır mücadele etmek zorunda kaldık. 20 yıllık Tarsus ve akabinde 5 yıllık Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemimiz boyunca, bölgemizde, sürdürülebilir üretim ve tüketim, sürdürülebilir kalkınma, yaşanabilir bir çevre için mücadele ettik. Bugün de hala bunun için mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz.” dedi.

Kocamaz, Tarsus ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikası ve hammadde sahaları projesine dikkat çekerek, atılacak adımın Çokak, Kozoluk, Yanıkkışla, Damlama, Karakütük, Bucak, Çavuşlu, Murtçukuru, Durak, Koçmarlı, Yeniköy olmak üzere toplam 11 yerleşim alanını olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

“Birinci sınıf orman alanları yok olacak”

Projede kullanılacak alanın büyüklüğüne dikkat çeken Kocamaz, “Yaklaşık 5 bin dönümlük bir orman alanında yapılacak bu çimento fabrikası ve taşocakları, 1. sınıf orman alanlarını yok edeceği gibi, yapılacak patlatmalarla su havzalarında da büyük tahribata yol açacaktır. Ormanlarımız zarar görmesin diye vatandaşlarımız hayvanını bu alanlarda otlatamazken, ormandan köylünün bir dal bile kesmesine izin verilmezken, 5 bin dönüm birinci sınıf orman bir çırpıda yok edilmekle karşı karşıya. Buna göz yumamayız.” şeklinde konuştu.

Kocamaz, zeytinlikler, badem bahçeleri, üzüm bağları, tarım arazileri, tavuk çiftlikleri ve hayvancılıkla birlikte insan yaşamının da olumsuz etkileneceğini savunarak, “Buraya bu çimento fabrikasının yapılması durumunda çevreye ve doğaya çok büyük zarar vermesi kaçınılmazdır. Bunun bir örneğini ve çevreye verdiği zararı Silifke’mizin Yeşilovacık bölgesinde halen yaşıyoruz.” ifadesini kullandı

“Katı atıklar ve zehirli gazlar çevreye büyük zarar veriyor”

Tarsus’a yapılmak istenen kimyasal atık tesisini, sivil toplum kuruluşları ve duyarlılık gösteren vatandaşlarla birlikte, verdikleri kararlı mücadele sonucu engellediklerini hatırlatan Kocamaz, şunları kaydetti:

19

“Çukurova bölgemiz; verimli arazileri, geniş ovası, denizi ve toprağı ile medeniyetlere ev sahipliği yapmış, topraklarında bin bir çeşit ürün yetişebilen bereketli topraklardır. Bu topraklar verimliliğini insanlığın hizmetine sunmuş ve insanların hayatını sürdürmesine katkı yaparak önemli doğal kaynaklardan biri olmuştur. Çukurova bölgesinde, 1965 yıllarından sonra kurulan yeni sanayi tesisleri, işlek karayolları çevresini yerleşim yeri olarak seçmeye başlamıştır.”

20

“Tarımdan geçinen insanlar bugün kan ağlıyor”

21

Kocamaz, Silifke Yeşilovacık’ta ormanın ortasına yapılmasına engel olunamayan çimento fabrikasının çevreye verdiği zararı hep birlikte gördüklerini dile getirerek, “O bölgede yaşayan ve özellikle tarımdan geçinen insanlar bugün kan ağlamaktadır. İnşallah bu sefer Tarsus’un Yanıkkışla, Koçmarlı, Çavuşlu ve Çokak mahallelerinin tam ortasına yapılmak istenen ve toplam 11 yerleşim alanını doğrudan ve direkt olarak olumsuz etkileyecek çimento fabrikası uğruna ormanlarımız heba edilmez. Ormanlarımızın yok edilmesine engel olmak, gelecek nesillerimiz adına hepimizin boyun borcudur. Bu sebeple başta ilgili kurum ve kuruluşlar olmak üzere herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve çimento fabrikasının yapılması projesi derhal durdurulmalıdır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler