Enerji

Kalyon Enerji ve J.P. Morgan Kalkınma Finansmanı Enstitüsü’nden iş birliği

Kalyon Enerji, Kalyon Karapınar GüneÅŸ Enerjisi Santrali (GES) için J.P. Morgan’ın Kalkınma Finansmanı Enstitüsü ile yaptığı iÅŸ birliÄŸi kapsamında, bankanın metodolojisi kullanılarak hazırlanan kalkınma etki deÄŸerlendirmesi raporunu tamamladı ve sonuçlarını duyurmaya hak kazandı.

Türkiye’nin yerli teknolojiyle hayata geçirilmiÅŸ ilk, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük santrallerinden olan Kalyon Karapınar GüneÅŸ Enerjisi Santrali’ne (GES), 2021 yılında Ä°ngiliz ihracat kredi kuruluÅŸu BirleÅŸik Krallık Ä°hracat Kredisi Ajansı UK Export Finance’den (UKEF) 217 milyon sterlin (219 milyon dolar) destek gelmiÅŸti. Kalyon Karapınar GES, UKEF’in bugüne kadar BirleÅŸik Krallık sınırları dışında, bir güneÅŸ enerjisi projesine saÄŸladığı en büyük finansman garantisi olarak kayıtlara geçerken; projenin finansmanı, ana düzenleyicisi ve UKEF garantörlüğünün kredi saÄŸlayıcısı olan J.P. Morgan tarafından destekleniyordu.

Gelinen son noktada Kalyon Enerji, Kalyon Karapınar GES’te, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) etkisini ölçmek ve deÄŸerlendirme hazırlaması için J.P. Morgan Kalkınma Finansmanı Enstitüsü (Development Finance Institution) ile iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸması imzaladı. Bu iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸması kapsamında Kalyon Enerji, Kalyon Karapınar GES kapsamında yürüteceÄŸi çalışmaları ve katkıları raporlamayı taahhüt etti.

Kalyon Karapınar GES, BirleÅŸmiÅŸ Milletler SKA’da bir dizi kalkınma amacı belirlerken, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan özellikle dört standarda, yani EriÅŸilebilir ve Temiz Enerji (SKA 7), Ä°nsana Yakışır Ä°ÅŸ ve Ekonomik Büyüme (SKA 8), Ä°klim Eylemi (SKA 13) ve Karasal YaÅŸam’a (SKA 15) doÄŸrudan destek veriyor. Kalkınma Finansmanı Enstitüsü, J.P. Morgan’ın geliÅŸmekte olan piyasalarda kalkınma projelerine, özel sektör yatırımını artırıcı bölümü olarak 2020 yılında kuruldu.

“SürdürülebilirliÄŸi odağımıza aldık”

Kalyon Enerji’nin, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Etki DeÄŸerlendirmesi’nde belirlenen etki göstergelerinin ilerleyiÅŸini raporlamaya devam edeceÄŸini dile getiren Kalyon Enerji Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Defne Arısoy, J.P. Morgan Kalkınma Finansmanı Enstitüsü’nün, projelerinin yaÅŸam döngüsü üzerindeki etkisini ölçmek ve izlemek için kendilerine yapılandırılmış bir çerçeve saÄŸladığını dile getirdi.

19

Arısoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

20

“Bu iÅŸ birliÄŸi bizim için çok deÄŸerli. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Etki DeÄŸerlendirmesi, SKA’lara katkılarımızı ölçmemize ve etki raporlamasına yönelik devam eden taahhütlerimizi netleÅŸtirmemize olanak tanırken, yatırımın etki ekosistemindeki katkısının da çok yüksek olduÄŸunu ortaya koydu. Kalyon Enerji olarak sürdürülebilirliÄŸi odağına alan bir yönetim sistemi oluÅŸturduk ve attığımız her adımda küresel kalkınma amaçlarına katkı saÄŸlamayı gözeten ilkelerle, etki yatırımı sonuçlarımızı raporlamaya ve duyurmaya devam edeceÄŸiz.”

21

Kalyon Karapınar GES, SKA’dan dört amacı destekliyor

Konya Karapınar’da 3,5 milyon güneÅŸ paneli kullanan ve 20 milyon metrekarenin üzerine inÅŸa edilen proje, Avrupa’nın en büyük güneÅŸ enerjisi santrali ve Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklara geçiÅŸinin önemli bir bileÅŸeni. Kalyon PV’nin yüzde 85’in üzerinde yerlilik oranıyla imal ettiÄŸi ‘Made in Türkiye’ güneÅŸ panellerini kullanan ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için hayati bir öneme sahip olan Kalyon Karapınar GES tam kapasite olarak hizmet vermeye baÅŸladı.

Tesis ayrıca her yıl 1,7 milyon ton karbon salınımının da önüne geçecek. Türkiye’nin güneÅŸ enerjisinden elektrik üretim kapasitesini tek başına yüzde 20 oranında artıran Kalyon Karapınar GES yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor. Santral ayrıca 3 binden fazla istihdam yaratarak, yerel iÅŸ fırsatlarını teÅŸvik etmesinin yanında yerel ekonomiyi de destekliyor. Proje, çevresindeki flora ve fauna yaÅŸamını korumak ve artırmak hedefli çalışmalarıyla, biyolojik çeÅŸitlilik üzerindeki etkisini de yönetiyor.

Hibya Haber Ajansı

 

Ä°lgili Makaleler