Gündem

Kamu yatırımlarını dile getirdi

Keleş’ten düzenleme önerisi

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, bir yıllık çalışma programına değerlendirirken 99 depremi öncesi yapıların bir an önce kentsel dönüşüm kapsamında alınması gerektiğinin altını çizdi

Mütahitler Birliği
Mütahitler Birliği

Sektörün içinde bulunduğu zor günleri hep birlikte aşacaklarını ifade eden Keleş, özellikle 99 depremi öncesi yapıların bir an önce kentsel dönüşüm kapsamında alınması gerektiğinin altını çizdi. Müteahhitlere bir yıllık çalışmalarını sunan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, gelecek planlarını da aktardı. Kahvaltı ve değerlendirme programına Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Mamik, geçmiş dönem başkanları, kurucu üyeler, kentin inşaat sektöründe isim yapmış isimleri Zeray İnşaat Sahibi Zeki Zeray, Yakup Ekşi, Metin Alan, Emrah Peksoy, İrfan Fırat, İbrahim İbrahimoğlu’nun yanı sıra Tahsin Karaosmanoğlu, Abdullah Üslübü, Emrah Peksoy, Okan Peksoy katıldı. Keleş’in konuşması öncesi yıllık faaliyet video ile yönetime ve müteahhitlere sunuldu. Keleş ayrıca birliğin gelecek planlarını da aktardı.

Kamu yatırımlarını dile getirdi
Kamu yatırımlarını dile getirdi

 

“Biz büyük bir sektörüz”

Başkan Oğuzhan Keleş, “İki yıl önce aramızdan ayrılan Köksal Söğüt ağabeyimizi rahmetle anıyorum. Tüm müteahhitlere baş sağlığı diliyorum” dedi. Sonrasında bir yıllık çalışmalarını anlatan Keleş, “2020 yılında devletimiz, yap satta faaliyet gösteren ve uygun koşullar sağladığında tüm sektörümüzün konut stoku tükenmiş, onlara can suyu olmuştur.  Tam işler rayına gidi dedik pandemi ile karşılaştık. Dünyadaki küresel etkilenmeleri, üretim sıkıntıları, tedarik sorunları, artan fiyatlar, döviz artışı, enflasyon ve girdi maliyetlerindeki yükselişler ve Rusya- Ukrayna savaşının oluşturduğu tedirginlik kontrol edilemeyen puslu bir ortam ortaya çıkardı. Türkiye’de büyük bir sektörüz” diye konuştu

“İhracatçı firmalara fırsat doğdu”

19

Ülke ve Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sunduklarını ifade eden Keleş, “200’ün üzerinde; bizimle birlikte ayakta duran, bizimle birlikte üreten sektör var. Her daim diri ve güçlü olması gereken bir sektör. Bu sektör dünyanın yaşadığı küresel krizde en az hasarla atlatarak güçlü Türkiye için mücadele ediyoruz. Verdiğimiz mücadele sonucunda Cumhurbaşkanımız; üretimde kısıtlama olmaması gerektiği açıklamasını yaptı. Bu açıklama sonrası birtakım fırsatlar doğdu. Üretim yapıp yurtdışına ihracat yapan firmalar için bir umut doğdu. Bizler de yurtdışından bir TL döviz getiren insanların baş tacı olduğu inancındayız. Ama Türkiye’deki denge tam anlamıyla gözlenemedi. Daha çok yurtdışı pazarı, döviz arayışı iç piyasa dengeleri büyük bir sektörün içerdeki hasarları tam manasıyla gözlemlenemedi” ifadelerini kullandı.

20
zeki zeray
zeki zeray

“Yalnızca kendimizi düşünmüyoruz”

21

Keleş, “Küresel artışlardan en az seviyede üretim tedariklerine ulaşarak bir takım fiyat dengesine ulaşılabilirdi. Yaklaşık 52 şehrimizden oluşan bir çatı kuruluşuz. Türkiye’de sektörümüzün sesini daha iyi duyurabilmek adına çok şanslıyız. İMKON’da geçtiğimiz hafta genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Kocaeli’den 4 arkadaşımızın yönetimde yer almasını sağladık. Bu başarı sizler aittir. Ürünlerdeki yüzde 200-30 hatta 40’ü bulan maliyet artışları, döviz ve emtia artışlarından dolayı girdi maliyetlerimizi artırmıştı. Bu sektörde bizler iş yağarken sadece kendi menfaatlerimizi gözetmedik. Kamuoyunda dönemdönem özeleştirisini alıyoruz. Müteahhit deyince sadece kendi gelirlerini artırmaya çalışan bir organizasyon olarak algılanıyor. Türkiye ekonomisine katkısı güçlü Türkiye inşasına istihdam odaklı, üretme mücadelesi veren bir sektörüz” dedi.

“Deprem kuşağındayız”

Vatandaşın da menfaatlerini nasıl düzeltebilecekleri üzerine kafa yorduklarını ifade eden Keleş, “Küresel ekonomideki sallanmalardan etkilenen vatandaşımızın konuta erişiminin gerçek manada azaldığını görüyoruz. Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke. 1999’dan önce yapılan birçok yapı değişim ve dönüşüm bekliyor. Ancak arzu ettiğimiz seviyelerde değiliz. Depremin üzerinden 22 yıl geçti 30 yıl olacak. İstanbul depremi konuşuluyor. İstediğimiz tempoya ulaşamadık. Bugün boş parselde üretim yapmak için müteahhitleri zor ikna ederken kentsel dönüşümle bu ekonomik koşullarda nasıl yaptıracağınızla ilgili sıkıntılar oluşabilir. Bu süreçte yıkılmadan az hasarla Türkiye’de ve Kocaeli’de daha güzel hizmetler ve katkılar sunabilsin diye mücadele veriyoruz” dedi.

Kamu yatırımlarını dile getirdi

Kamu yatırımları ile ilgili de konuşan Başkan Keleş, “Son 10 yılda Kocaeli’mizin her ilçesine kamunun yatırımları vardır. Bu girdi maliyetleriyle kamu yapıları, vatandaşlara ulaşmada sıkıntı çıkarabilir, azalabilir. Birçok firmamızın da kamu yatırımına başlayamadığını iliyoruz. Vatandaşın konuta erişimiyle ilgili 3+1 nitelikli konutun 1.5 Milyon,hatta 2 Milyona ulaşan fiyatları var. Keşke bu konular vatandaşımız ulaşabilse.Kamu yatırımları ihalesi yapılıp sonuçlanan imzası atılıp başlanamayan yapılar başlasın. Vatandaşımız da kamu hizmetlerinden faydalansın. O zaman bizim konuşmamıza bile gerek kalmaz” diye konuştu.

“Hep mücadele verdik”

 Keleş, “Dünya toz pembe ama Türkiye’de birkaç sektörde yaşanan sıkıntılar var.  Biz yasa yapıcı değiliz. Sektörümüzde düzenleme sağlama şansımız yok. Güçlü bir şekilde sektörümüzde iyileşebilecek konularla ilgili yetkili mekanizmaları harekete geçirmekle mükellefiz. Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektörde iş durdurma ve boykot çağrısı yaptı. Bu çok anlamlı bir çağrıydı. Fırsatçıların olduğunu bu artışların normal enflasyon, döviz, girdi maliyetlerden kaynaklanmadığını bunun Rekabet Kurumu tarafından incelenip sektörün menfaatine bir süreç başlatılmasını talep ettik. Bu talebimiz geçtiğimiz Mayıs ayında amacına ulaştı. Ancak artışların devam ettiği görülüyor. Kamu ve vatandaş menfaatini gösteren dik duruşu sergiledik” dedi.

“Müteahhitler Birliği sadece yap sat sektöründen ibaret değil”

Mücadelelerinin sonuç verdiğinin de altını çizen Keleş, “Tüm Türkiye’de eş zamanlı boykot çağrımızdan sonra Cumhurbaşkanımız Urfa mitinginde Türkiye’deki fahiş fiyatların kontrol edilmesi denetlenmesi mesajını verdi. Bizim yapabileceğimiz bu .Müteahhitler Birliği sadece yap sat sektöründen ibaret değil. Alt yapı, üst yapı, kamu ya çalışanlar var. Kamu özel sektör değil. Fiyat artışlarından etkilensek de Pazara malımızı sürebiliriz. Kontrolü bizim elimizdedir. Ama kamu müteahhitlerimiz için bu geçerli değildir. Bir an önce azaltmak gerektiğiyle ilgili İMKON’la birlikte mücadele ettik ve bir süreç başlatıldı. Düzenlemenin bir anca hayata geçirilmesini ve şartsız koşulsuz tasfiye hakkı istiyoruz” diye konuştu.

İlgili Makaleler