Ekonomi

“Kararlı olunursa başarılmayacak hiçbir şey yok”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Çınar Kadın Kooperatifi Konya Tuzlukçu Şubesinin açılışında konuştu.

İzmit Çınar Kooperatifi Tuzlukçu Şubesi açıldı
Hürriyet, “Kararlı olunursa başarılmayacak hiçbir şey yok”
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Çınar Kadın Kooperatifi Konya Tuzlukçu Şubesinin açılışında konuştu. Başkan Hürriyet, “İzmitli kadınların buradaki kadınlara el uzatmasından çok mutlu oldum. Kararlı olunursa başarılmayacak hiçbir şey yok. Şubemiz Tuzlukçulu kadınlara değer katsın” dedi.
Üretime ve üreticiye her platformda destek veren İzmit Belediyesinin öncülüğünde, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan İzmit Çınar Kadın Kooperatifi, sınırlarını aşarak kardeş belediye Konya Tuzlukçu’da şube açtı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de Tuzlukçu’ya giderek açılışta kadınlarla buluştu.
İzmit Çınar Kooperatifi Tuzlukçu Şubesi açıldı (4)
İzmit Çınar Kooperatifi Tuzlukçu Şubesi açıldı (4)
TUZLUKÇU’DAKİ KADINLARIN EMEĞİ KIYMETLENECEK
İzmit’in markası haline gelen Çınar Kadın Kooperatifi şimdi de Konya Tuzlukçu’daki kadınların emeğine değer katacak. Kadınlara hayatın her alanında fırsat vererek üretime katılmalarını sağlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde her geçen gün gücüne güç katan Çınar Kadın Kooperatifi İzmit’in sınırlarını aştı. İzmitli üretici kadınlar bilgi ve becerilerini Konya Tuzlukçu’daki kadınlarla paylaştı. Yapılan görüşmeler ve bilgi alışverişinin ardından da Konya Tuzlukçu’da İzmit Çınar Kadın Kooperatifinin şubesi açıldı.
AÇILIŞA YOĞUN KATILIM
İzmit Çınar Kadın Kooperatifi Konya Tuzlukçu Şubesi’nin açılışına ev sahibi Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile birlikte Niğde Kemerhisar Belediye Başkanı Ramazan Oya, Aksaray Saratlı Belediye Başkanı Zeki Türker, ASKİ Yönetim Kurulu Üyesi Osman Fedai, CHP Tuzlukçu İlçe Başkanı Ulaş Bardakçı, CHP Ilgın İlçe Başkanı Mustafa Kozan, CHP Akşehir İlçe Başkanı Sevim Uzun, İYİ Parti Tuzlukçu İlçe Başkanı Adnan Kaya, DEVA Partisi Tuzlukçu İlçe Başkanı Ali Manav, Gelecek Partisi Tuzlukçu İlçe Başkanı Harun Çoban, bölge muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
“KOOPERATİFÇİLİĞİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Açılışta konuşan Başkan Hürriyet, “Sizlerle birlikte olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Göreve geldiğimizden bu yana kooperatifçiliği çok önemsiyoruz. Çünkü kooperatifçilik; emeğin paylaşıldığı, pazara dönüştüğü, özellikle de üreten kadını öncelikleyen ve emeğin ekonomik değer bulduğu bir mekanizma.
“ÜRETEN KADINLARI ÖN PLANA ALMAYA ÇALIŞTIK”
Kooperatifçilik zor bir iştir. Ama gerçekten üretirseniz, ürettiğinizi paylaşırsanız herkes oradan nasibini alır ve kooperatifçilik kentin ve bölgenin gelişimine çok ciddi katkı sağlar. 2019 yılında göreve geldiğimizde öz kaynaklarımızı arttırabilmek, daha fazla üretmek ve üreten kadınları daha fazla ön plana almaya çalıştık.
“BİR GECEDE DİKİMEVİ KURDUK”
Maskelerin dağıtılamadığı pandemi döneminde tam kooperatif kurma aşamasındaydık. Değerli kadın arkadaşlarımızın müthiş gayretleriyle pandemi döneminde bir gecede dikimevi kurduk. Çünkü maske ihtiyacı vardı. Bir şey yapmamız gerekiyordu. Öncelik duyulan malzemeleri kendimiz üretelim dedik. Dikimevini maske üretimiyle başlattık. Bizim maskelerimizin girmediği hane kalmadı. Hastane, sağlık ocağı ve karakollara da maske verdik. Yaklaşık 1,5 milyon maske ürettik.
“İZMİT’İN ÜRETKEN VE GÜÇLÜ KADINLARI VAR”
Oradaki emeği, birlikteliği, dayanışmayı bir kooperatife dönüştürdük ve Çınar Kadın Kooperatifi’nin kuruluşu dikimevi ile başladı. En önemli alıcısı İzmit Belediyesi olarak biziz. İzmit Belediyesi güçlü ve büyük bir belediye. İstanbul’un yanı başında, 42 ilden büyük çok kıymetli bir kent. Birçok ürünümüzü İzmit’in dışından alıyorduk. İzmit’in üretken ve güçlü kadınları var. İzmit’in parası İzmit’te kalsın diyerek onlardan alalım dedik.
2 BİN KADINA ULAŞIR HALE GELDİK
Belediyemizin kurumsal kimliğini de kullanarak kadınların pazarda güçlenmesini sağladık. Önemli markaları bir araya getirmeye çalıştık. Bir süre sonra Dikimevi, Özlem Süer gibi önemli modacılara kreasyon çıkarır hale geldi. Önce 5-6 kadınla başlamışlardı. Şimdi resmi üyeliklerde 100’ü geçtiler. Evlere iş vermeye başladılar artık. Evinden çıkamayan kadınlar artık kooperatiften aldığı işle ev bütçesine katkı sunar hale geldi. Yaklaşık 2 bin kadına ulaşır hale geldik.
“KADINLARIMIZ KARARLILIK GÖSTERDİ”
Kadınlarımız üretmekle ilgili ciddi kararlılık gösterdi. Kararlı olunursa inanın başarılı olunamayacak bir şey yok. Şimdi Dikimevinin yanında yiyecek içecek sektörüne de girdiler. İzmit sanayi kenti olarak bilinir ama kırsalımız da güçlüdür. Bir köyümüzde kullanılmayan bir yerimiz vardı. Kooperatif eliyle orayı Çınar Kahvaltı Evi’ne dönüştürdük. Şimdi çok ciddi para kazanıyorlar. Sosyal tesislerimizde de diğer el emeklerini sergileyerek birçok kadına ekonomik değer katmış oluyoruz.
“ADİL BİR ÜRETİM SİSTEMİ OLUŞTURDUK”
Aslında bu imece usulü bir üretim mekanizması. Zengini çok zengin fakirin çok fakir olduğu bu dönemde adil bir üretim sistemi oluşturduk. Burada bir şube açıyor olmalarından büyük mutluluk duyuyorum. Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa göreve geldiğinden beri kadınlara değer katmak için kararlıydı. Çınar Kadın Kooperatifi’ndeki kadınlarla Tuzlukçu’daki kadınları buluşturduk. Bunun somut bir adıma dönüşmesi çok kıymetli.
“TUZLUKÇULU KADINLARA DEĞER KATSIN”
Siyaset ve makamlar gelir geçer. Hiçbir makam baki değildir. Önemli olan bu süreçte bir kişinin dahi olsa yarasına merhem olmak. Sorunlara çözüm üretmek. Bir kişiden ‘Allah razı olsun’ duymak. İşte bu kıymetli bir kazanç. İzmitli kadınların buradaki kadınlara el uzatmasından çok mutlu oldum. İnşallah hayra geçsin. Tuzlukçulu kadınlara değer katsın. Buradaki kadınların üretimde hak ettiğini değeri bulmasına vesile olsun. Bol ve bereketli üretimler diliyorum” dedi.
“BAŞARMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa ise programda yaptığı konuşmada, “Tuzlukçu’da ürettiğimiz ürünleri pazarlama noktasında bir türlü başaramadığımız kooperatifleşmeyi bugün Fatma Başkanımızın sayesinde başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Birçok kez kadın kooperatifi kurmak için girişim yaptık fakat başaramadık. Ama yılmadan mücadelemizi sonuna kadar devam ettirdik.
“FATMA BAŞKAN GEREKLİ DESTEĞİ VERDİ”
İzmit’teki ziyaretlerimizde Çınar Kadın Kooperatifi yöneticileri ve Fatma Başkanımızla görüştük. Fatma Başkan da gerekli desteği verdi. Bu vesileyle Tuzlukçu’da birlik ve beraberliği sağlayarak kadınların siyasette, kültürel ve sosyal alanda olduğu gibi üretimde de etkin bir şekilde var olmasını sağlıyoruz.
“ÜRÜNLERİMİZ MARKA HALİNE GELECEK”
Tuzlukçu’daki nohut, fasulye, mercimek, bulgur ve üzüm gibi çok farklı ürününün Çınar Kadın Kooperatifi tarafından markalaşarak Türkiye’deki metropol şehirlerde pazar bulacağına canı gönülden inanıyorum. Bu kooperatifin Tuzlukçu başta olmak üzere Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyor, hepinize sonsuz şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler