Gündem

Kentimizde tanıtım günleri etkinlikleri oluyor

Bulut; “Kandıra için Tarım Planı yapmalıyız”
Kocaeli Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Başkan Necmi Bulut; “Özellikle Kandıra bölgemizin en azından İç Anadolu Bölgesi kadar tarım olarak desteklenmesi gerekiyor. Kandıra’da tarım faaliyetlerini planlamalı ve geliştirmeliyiz. Tarım Master Planı’na ihtiyacımız var” dedi

Kentimizde tanıtım günleri etkinlikleri oluyor
Kentimizde tanıtım günleri etkinlikleri oluyor

Kocaeli Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı’nda Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Meclis Başkanı Akın Doğan’ın başkanlık ettiği toplantıya KOTO Meclis Üyeleri katıldı. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, meclis toplantısı öncesinde ülkemizde ve dünyadaki ekonomik gelişmeler üzere kısa bir sunum gerçekleştirdi.

Kentimizde tanıtım günleri etkinlikleri oluyor
Kentimizde tanıtım günleri etkinlikleri oluyor

“ŞEKER İLE İLGİLİ GİRİŞİMLERDE BULUNDUK”
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut sözlerine şehitlerimize rahmet dileyerek başladı. Bulut sözlerinin devamında; “Gelecek olan Ramazan ayınızı şimdiden kutluyorum. Ramazan Ayı öncesi Hem tedarik sıkıntısı yaşanması hem de artan zam furyası, şeker fiyatlarını günden güne maalesef yükseltmektedir. Konu işle ilgili girişimlerde bulunduk. Pandemi ile birlikte son iki yılda çok şey yaşadık ve gördük, maalesef Ukrayna – Rusya savaşı ile farklı sıkıntıları da görmeye başladık. Elbette bunun ekonomiye, mali hayata, mali uygulamalara çok yansıması olacak ve olmaktadır. Ekonomik destek paketleri başta olmak üzere, finansmana kolay erişim sağlanması, düşük faizli krediler kullanılmasının önünün açılması, iş insanları için hayat kurtarıcı olacaktır.
“YÜZDE 8 KDV’Yİ OLUMLU BULUYORUZ”
KDV oranının enflasyona olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması, sektörel kayıpların hızla telafi edilmesi ve temel ihtiyaç ürünleri bazında yükün kaldırılması adına taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi çatı kuruluşumuz TOBB ve sorunun muhatabı ilgili kurumlara aktarmıştık. Deterjan, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi bazı temel ihtiyaç maddelerinin KDV’sinin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini ve Yeme-içme hizmetlerinin, bazı tıbbı cihazların KDV oranını yüzde 8 olarak belirlenmesini olumlu buluyoruz.
“CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM”
Turizmden inşaata temizlik ve kişisel bakım ürünlerinden gıdaya kadar birçok kalemde KDV düzenlemesi yapıldı. İlgili komitelerimizin bu konular ile alakalı TOBB ve kurumlar nezdinde girişimleri olmuştu, düzenleme ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederim. Oto galericilerinin araç alım satımında elde ettikleri kar ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemileri satışında yüzde 1 olan KDV’yi yüzde 18’e yükseltilmesi ikinci el fiyatlarını maalesef yukarı çekecektir. Kurumsal ikinci el işi yapan firmalarımızın maliyetleri artıracaktır. Otomobil sektöründe küresel piyasada yaşanan kriz sebebiyle 2. El piyasası olumsuz etkilenmekte ve bu durum vatandaşımızı mağdur etmektedir. Bu karardan Oto galeri kısmının çıkartılmasını talep ediyoruz.
“KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTE İŞLETME”
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılarak KOBİ’lerin sınıflandırılmasında parasal sınırlar yeniden belirlendi.  Buna göre mikro işletme için 3 milyon lira olan hasılat veya mali bilanço üst sınırı, 5 milyon liraya çıkarıldı. Hasılat veya mali bilanço üst sınırı küçük işletmelerde 25 milyon liradan 50 milyon liraya, orta büyüklükteki işletmelerde ise 125 milyon liradan 250 milyon liraya çıkarıldığının bilgisini vereyim.
“BÜYÜK FİRMALAR KOCAELİ’YE GELMESİN”
Kocaeli Turizm Master Planı ve Markalaşması geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtıldı. Kocaeli’nin büyük sanayine doymuş olacağını düşünüyoruz. Sadece içerideki sanayici iş adamları için planlamalar yapılmalı. Dışardan büyük firmalar gelmemeli. Özellikle Kandıra bölgemizin en azından İç Anadolu Bölgesi kadar tarım olarak desteklenmesi gerekiyor. Kandıra’da tarım faaliyetlerini planlamalı ve geliştirmeliyiz. Tarım Master Planı’na ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
“EKMEĞİ SİYASİ MALZEME YAPMAMALIYIZ”
Bulut son olarak; “Ekmek zammını tartışmak anlamsız. Bizim soframıza sadece ekmek yok. Ekmek dahil birçok ürün soframızda yer alıyor. Bunu tartışmak anlamsızdır. Türk Milleti’ne ve fırıncılara hakarettir. Siyasi malzeme yapmamak lazım. Hemşeri Dernekleri’nin yaptığı tanıtım günlerinde ürün satmak için ilimize gelen firmaların denetlemesini yapacağız” dedi.
TEKNOPARK’TA SERMAYE ARTTIRIMI
Mecliste, KOTO iştiraklerinden Bilişim Vadisi Teknopark’ın sermaye artırımı görüşüldü. Teknopark’ta yüzde 50 sermaye artış kararının ardından KOTO’nun da sorumluluğunda olan sermaye artırımı meclis tarafından oylandı. 100 bin liralık bütçenin oda tarafından toplamda 150 bin liraya çıkarılması ile ilgili madde oy birliği ile onaylandı.
“KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”
Oda yönetim kurulu üyelerinden Volkan Yılmaz, araç alım satımındaki KDV arttırımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çalışmaların 4 yıl önce başladığını belirten Yılmaz, “Tam pandemi döneminde yürürlüğe girdi. O günden bu yana sürekli ötelemelerle devam etti. Kanun yürürlüğe girecek. Esnaf arkadaşlarımız ve ticaret yapan arkadaşlarımızın mağduriyetinin kalkmasına sebep olacaktır. Piyasada merdiven altı dediğimiz işletmelerle çok ciddi anlamda mücadele ediyoruz.
“KAYIT DIŞINA SEBEP OLUR”
İkinci el piyasasında kimse mağdur olmayacaktı ama KDV oranının arttırılması insanların daha fazla kayıt dışına yönelmesine sebep olur. Aradaki makası ödememek için insanlar ya alımı ya da satımı düşük gösterecek. Bu KDV’nin tekrar yüzde 1’e düşmesi gerekiyor. Yat ve tekne gibi kişisel araçların yükseltilmesinde sıkıntı yok. Bildiğiniz gibi ikinci bir KDV indirimi geldi. İkinci KDV indiriminden gıda sektöründeki arkadaşlarımız çok memnundur ama biz otomobilciler memnun değiliz” dedi.
“TÜRK ŞEKER İMALATÇIYA ŞEKER VERMELİ”
Can Pişmaniye’nin sahibi Yaşar Can şeker krizine dikkat çekti. Can konuşmasında, “Şeker fabrikalarında hiçbir sorun olmamasında rağmen şekerde artış yaşandı. Devlet bazı marketlere ucuzdan şeker satıyor. Şeker fabrikaları ile görüştüğümüzde vatandaşa ucuza vereceğim diyor. Burada bir terslik var. Biz Türk şeker fabrikasından şeker alamazsak ve toptancıların kucağına gidersek fiyatta istedikleri gibi oynama yapar. Türk Şeker ürünleri biz imalatçılara verirse çok büyük bir yük azalır ve fiyatlar düşecektir” dedi.
“DENETLENMESİ GEREKİYOR”
Yılbaşı öncesi komitedeki arkadaşlarımız ile bir toplantı gerçekleştirdik. KDV ile ilgili çalışmada bir önerimiz var. Kafe ve restoranlarda yeme içme sektöründe geçici oalrak yüzde 1’e düşmüştü. Turizm belgeli iş yerlerinde yüzde 18 KDV uygulanıyordu. Biz bunların düşürülmesini talep ettik. İlgili çatı kuruluşumuza yazıların gittiği bildirimini almıştık. Açıklanan düzenlemede de yer aldı. Buradan yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Kentimizde tanıtım günleri etkinlikleri oluyor. Bunla ilgili bir düzenleme olsun istiyoruz. Bu noktanın denetlenmesi gerekiyor” dedi.

İlgili Makaleler