Yaşam

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları Fed Başkanı Powell’ın sunumunun ikinci gününde enflasyonla mücadele konusunda atılacak faiz adımlarının hızı ve süresi konusunda yaptığı açıklamaların desteğinde pozitif eğilimli seyir izledi. Powell ABD Kongresi’nde yarıyıllık Para Politikası Raporu’na ilişkin sunumunun ikinci gününde yaptığı açıklamada, yetkililerin faiz artış hızı hakkında henüz bir karar vermediklerini belirtti. Mart toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını söyleyen Powell, ek verileri görene kadar bu konu hakkında bir karar almadıklarını söyledi. Powell, Ocak ayından bu yana gelen verilere ve Kasım ile Aralık ayı enflasyon verilerindeki revizyonlara baktıklarını belirterek, verilerin faiz oranlarının nihai seviyesinin beklenenden daha yüksek olacağını gösterdiğini ifade etti. Makro veriler cephesinde ise, dün ABD’de JOLTS açık iş pozisyonları ve ADP Özel sektör istihdamı değişimi verileri takip edildi. JOLTS açık iş pozisyonları Ocak ayı verisi 10,82 mn ile piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Bu dönemde açık iş sayısının arttığı sektörler, taşımacılık, depolama ve kamu hizmetleri ile dayanıksız tüketim malları imalatı oldu. İnşaat, konaklama ve yemek hizmetleri ile ve finans ve sigortacılık sektörlerinde ise açık iş sayısı azalış gösterdi. İşe alım sayısı Ocak’ta 121k artışla 6,37 mn seviyesine yükseldi. Ülkede işten çıkarılan ya da işinden ayrılanların sayısı ise aynı dönemde 4k kişi azalışla 5,90 mn seviyesine geriledi. ADP özel sektör istihdamı değişimi Şubat ayı verisi ise 242 bin artış kaydederek piyasa beklentisini aştı. Önceki ayın verisi de 106k’dan 119k seviyesine revize edildi. Verinin güçlü istihdam piyasasına işaret etmesinin beraberinde, yüksek seyrini sürdüren maaş artışlarında ılımlı yavaşlama görülse bile bunun enflasyona yansımasının minimal olacağı yönündeki beklentilerin öne çıktığı gözlemleniyor. Bu çerçevede verideki görünümün Fed’in şahin söylemlerini doğrular nitelikte olduğu görülüyor. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık tahvil faizleri %5,07 seviyesine yükselerek zirve tazelerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %3,96 seviyesinde yatay seyrini sürdürdü. ABD hisse senedi endeksleri cephesinde Nasdaq endeksi %0,40 artışla 11.576,00 seviyesine yükselirken, S&P 500 endeksi %0,14 değer kazancıyla 3.992,01 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,18 düşüşle 32.798,40 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya cephesinde de Fed’in faiz adımlarına ilişkin beklentilere ek olarak, bölge özelindeki gelişmeler ışığında karışık seyir görülüyor. BoJ faiz kararı toplantısına ilişkin olarak Kuroda’nın aşırı genişlemeci para politikasını terk etmesi konusunda major bir politika değişikliği adımı atması beklenmiyor. BoJ faiz kararı toplantısının gerçekleştiği şu saatlerde, getiri eğrisi kontrolü programı üzerindeki baskı nedeniyle, Japonya 10 yıllık tahvil faizleri tavan seviye olan %0,5’in hemen altında seyrederken, yen dolar karşısında %0,3 değer kazanıyor. Çin cephesinde ise enflasyon, tüketicilerin geçen yılın sonlarında pandemi kontrollerinin sonlandırılmasına rağmen temkinli olmaya devam etmeleri nedeniyle piyasa beklentilerinden daha hızlı bir şekilde yavaşladı. Şubat ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre %1,0 arttı. Bir önceki ay %2,1 olan artışın %1,7’ye inmesi bekleniyordu. Üretici fiyatları da Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 geriledi. Piyasa beklentisi bir önceki ay %0,8 olan düşüşün %1,2’ye geleceği yönündeydi. Bu çerçevede offshore yuan, 7 seviyesinin altında kalarak hafifçe zayıfladı. ABD vadeliler cephesinde ise Başkan Biden’ın milyarderler, zengin yatırımcılar ve büyük şirketlere vergi artırımı uygulamayı teklf ettiği yönündeki haberlerle satıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 4 Mart haftasına ilişkin verinin 195K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. 25 Şubat haftasına ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,66 mn olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de tarımdışı istihdam verilsi takip edilecek. Tarımdışı istihdam cephesinde Şubat ayı istihdam artışının 224k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik oranının %3,4 seviyesindeki seyrini sürdürmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %4,7 arışlar kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da ÜFE verisine ek olarak BoJ’un faiz kararı toplantısı takip edilecek. ÜFE verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Yıllık bazda ise verinin %8,5 yükselmesi öngörülüyor

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler