Yaşam

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Küresel piyasalarda ABD tarafında Mart ayı inşaat izinleri beklentilerin üzerinde azalış göstererek aylık %8,8 azaldı. Beklentiler %6,5 azalış göstermesiydi. Önceki ay revize edilmiş halde aylık bazda %15,8 artış gerçekleşmişti. Konut başlangıçları ise aylık bazda %0,8 ile beklentilerin altında azalış gösterdi. Önceki ay revize edilmiş veri %7,3 artış olarak gerçekleşmişti. ABD Fed yetkilisi Barkin, enflasyonun %2 hedefe yaklaştığına dair daha fazla kanıt görmek istediğini ifade etti. Ayrıca faiz oranlarının %5 civarında olmasının tarihsel anlamda olağandışı olmadığını söyleyerek ekonominin bu oranlarla da gayet iyi performansını sürdürdüğünü belirtti. St. Louis Fed Başkanı Bullard da şahin açıklamalar yapmaya devam etti. Bullard, istihdam piyasasının ve tüketimin çok güçlü seyrettiğini, bu sebeple yılın ikinci yarısında resesyonun görülmeyeceğini söyleyerek faizin 50 baz puan artırılması gerektiğini ifade etti.

ABD banka bilançoları tarafında dün Bank of America finansalları açıklandı. İlk çeyrek gelirleri 25,2 milyar dolar olan beklentinin üzerinde bir artışla 26,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İlk çeyrek hisse başına karı 94 sent seviyesinde oldu; beklentiler 81 sent seviyesinde olması yönündeydi. Net karı ise 7,7 milyar dolardan 8,2 milyar dolara ulaştı. Dün Goldman Sachs’ın da finansalları açıklandı. Sonuçlara göre, bankanın gelirleri ilk çeyrekte beklentilerin altında kalarak 12,2 milyar dolar oldu; beklentiler 12,8 milyar dolar seviyesindeydi. Net karı ise ilk çeyrekte %18 gerileyerek 3,2 milyar dolar oldu. İlk çeyrekte hisse başına karı 8,79 dolar oldu. Bugün de Morgan Stanley takip edilecek. ABD hisse senedi endeksleri karışık seyretti. S&P 500 endeksi %0,09 artışla 4.155 seviyesinde kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,03 azalışla 33.977 seviyesine geriledi.

Nasdaq endeksi de %0,04 değer kaybederek 12.153 seviyesine düştü. ABD tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri %3,58’e hafif gerilerken, 2 yıllık tahvil faizleri de %4,20 seviyelerine yükseldi. VIX endeksi 0,12 puan gerileyerek 16,83 seviyesinde kapandı. Avrupa piyasaları dün ılımlı alıcılı olarak günü kapattı. Detayına bakıldığında; Dax %0,59 artışla 15.883 seviyesine yükselirken FTSE 100 endeksi %0,38 artışla 7.909 seviyesine çıktı. CAC 40 endeksi ise %0,47 artışla 7.534 seviyesinden kapandı. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah endeks tarafında Fed yetkilileri tarafından para politikasına yönelik karışık sinyaller sebebiyle Asya piyasalarında satıcılı seyir gözleniyor. Detaylarda; Shanghai endeksinde %0,21, Hang Seng endeksinde %0,48’lik kayıplar görülüyor. Nikkei tarafında %0,37’lük ve Nifty 50 endeksinde %0,14’lük düşüş takip ediliyor.

Japonya’da Şubat ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Aylık bazda %4,6 artış gösterirken yıllık bazda ise %0,5 gerileme kaydetti. Bir önceki aya göre gerçekleşmeler aylık bazda %4,5 artış, yıllık bada ise %0,6 azalış gösterdi. Kapasite kullanım oranı ise aylık bazda %3,9 artış gösterdi, geçen ay %5,5 azalış kaydetmişti. ABD vadeliler cephesinde ise yatay negatif seyir takip ediyoruz. Euro bölgesinde 12:00’da TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak. Çekirdek TÜFE için beklentiler %5,7 olması yönünde bulunuyor. AMB yetkilisi Schnabel’in konuşması takip edilecek. ABD tarafında ise Fed’in Bej kitabı yayımlanacak. Gelecek gündemde neler var? Yarın Japonya’da dış ticaret dengesi verisi, ithalat ve ihracattaki yıllık değişim oranlarıyla birlikte Tertiary sanayi endeksi açıklanacak. Euro bölgesi AMB toplantı tutanakları yayımlanacak. ABD’de tarafında Fed yetkilililerin konuşmaları, Philadelphia Fed görünüm endeksi, mevcut konut satışları, öncü endeks açıklanacak.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi dün %0,33 artışla 5.076,16 puandan başlangıç yaptı. Gün boyu satıcılı seyir görülürken günlük %0,80 azalışla 5.018,70 seviyesinden günü kapattı. 48,2’lik düşük işlem hacmi görülmeye devam etti. Spor endeksi %3,50 artış ile ön plana çıkarken, bankacılık endeksi %0,48 artış kaydetti. Sanayi endeksi ise %1,13’lük azalışla negatif performans sergiledi. Bugün ne bekliyoruz? ABD tarafından gelen şahin açıklamalar sonrasında BIST100 endekste zayıflama devam edebilir. Bugün bilanço sezonu Arçelik ile başlıyor. Ayrıca bugün saat 10:00’da tüketici güveni ve TCMB piyasa katılımcıları anketi yayımlanacak. Önceki ay tüketici güven endeksi 80,1 olarak gerçekleşmişti. Piyasa katılımcıları anketindeki 12 ay sonrası enflasyon ise %31,6 olarak tahmin edilmişti. Gelecek gündemde neler var? Yarın öğleden sonra ve Cuma günü bayram sebebiyle yurt içi piyasalar kapalı olacak.

Küresel merkez bankalarından faiz artırım beklentileriyle bir süredir yükselen tahvil faizleri dün Almanya’da gerileyen güven endeksi ve ABD’de sert düşen inşaat izinleri verilerinin ardından geri çekildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 5 bp düşüşle %3,56, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 1 bp düşüşle %2,46 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin eurobond getirilerinde ise yukarı yönlü hareket dün de devam etti. Eylül 2033 vadeli eurobond faizi 5 bp yükselişle %8,79 seviyesinden işlem görürken 5 yıllık CDS 6 bp yükselerek 533 bp seviyesinden işlem gördü. Döviz tarafında Euro Bölgesi enflasyon verileri öncesinde EUR/USD paritesi 1,0960 seviyesine yükselirken Dolar/TL ılımlı yükseliş eğilimini devam ettirerek 19,40 seviyesinin üzerine yükseldi.

Yurt içi tarafta BIST Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 5,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken 2 yıllık tahvil faizi 103 bp düşüşle %14,17 , 10 yıllık tahvil faizi ise 11 bp düşüşle %12,17 seviyesinden günü tamamladı. Hazine dün gerçekleştirdiği iki ihaleyle Nisan ayı borçlanma programını tamamladı. Dünkü ihalelerde Hazine 5 yıllık sabit kuponlu tahvilden %17,71 ortalama bileşik getiriyle 7,8 milyar TL, 10 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvilden %-1,76 reel bileşik getiriyle 2,2 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Böylece Nisan ayında 16,3 milyar TL’lik itfasına karşılık toplamda 41,9 milyar TL borçlanan Hazine, 30 milyar TL’lik hedefinin üzerinde borçlanmış oldu. TL likidite tarafında TCMB 60 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 69,6 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 320,2 milyar TL seviyesine yükseldi. Ayrıca TCMB aynı gün valörlü swap işlemlerinden 9,1 milyar TL ilave fonlama sağladı.

19

TCMB Şubat ayı konut fiyat endeksini yayımladı. Buna göre, Şubat ayında konut fiyat endeksi aylık bazda %8,4 yıllık bazda nominal olarak %141,5 reel olarak %56,3 arttı. Yeni konutlar fiyat endeksi aylık bazda %10,1 yıllık bazda %144,3 artış kaydetti. Yeni olmayan konutlarda da artış trendi devam ederek %8,1 aylık bazda, %140,9 yıllık bazda yükseliş gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KGF paketlerinin hacminde artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttiklerini ifade etti.

20

Dünya Çelik Birliği, 2023 yılı için Türkiye'de ham çelik talebinin %7,4 artmasını bekliyor. Dünya Çelik Birliği, 2024'te çelik talebinin %6,0 büyümesini öngörüyor. Türkiye'de deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde yeniden yapılanma ve güçlendirme çalışmaları sayesinde inşaat sektöründe %15 büyüme beklendiğini ifade etti. Togg’un ilk mağazası olan Zeytinburnun’daki deneyim ve teslimat noktası açıldı. Öncesinde ilk deneyim merkezini Zorlu Center’da açmıştı.

21

İngiltere’de işsizlik Şubat ayında 0,1 puan yükselerek %3,8 oldu. Ülkede istihdam piyasasında kalifiye çalışan açığının bu yılın Mart ayı itibariyle 47 bin azalarak 1,1 milyona gerilediği aktarıldı. AB Komisyon Başkanı von der Leyen, AB’nin Çin ile ilişkilerinde ayrışmak yerine fırsatları ve zorlukları belirleyerek risklerin azaltılmaya ihtiyaç duyulduğunu ekonomik, toplumsal, siyasi ve bilimsel bağları koparmak istemediğini ifade etti. Rusya, dijital rublenin pilot kullanım için hazır olduğunu duyurdu. Merkez bankası başkanı Nabiullina, gerçek parayla gerçek işlemlerin yürütüldüğünü ancak şu aşamada küçük miktarlarla ve az sayıda müşteriyle yapıldığını kaydetti. Pilot uygulamadan sonra dijital rublenin herkese sunulabilineceğini belirtti. AB, sorunlu küçük ve orta ölçekli bankaların finansmanında vergi verenlerin parası yerine mevduat sigortasının kullanılmasına yönelik düzenleme teklif etti. Teklifle mevduat garanti programlarındaki mali kaynakları kullanması kolaylaşacak.

Endonezya Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda %5,75'te sabit tuttu. Altı ayda toplam 225 baz puan faiz artışı yapan banka, para birimindeki yükseliş ve azalan fiyat baskıları nedeniyle Ocak ayından beri politika faizini değiştirmedi. BoJ başkanı Ueda, zaman alabilecek olmasına rağmen enflasyon hedefini elde edeceklerini belirtirken, fiyatlarda ve ücret artışlarında pozitif işaretler göründüğünü de ekledi. Vanguard'ın Küresel Faiz Oranları Başkanı Roger Hallam, ABD'de banka iflasları sonrası sıkılaşan kredi şartlarının ABD ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında ılımlı bir resesyona sokmasının büyük olasılık olduğunu söyledi. Vanguard'a göre, ABD ekonomisi bu yılın ikinci yarısında ılımlı bir durgunluğa girecek ve faiz oranlarında düşüş beklentisiyle uzun vadeli tahvillerde kademeli bir artışı ihtimali güçlenecek.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket’in bu gün piyasa kapanışının ardından ilk çeyrek finansallarını açıklamasını bekliyoruz. 1Ç23’te talebin zorlu ekonomik koşullar nedeniyle baskı altında kalmaya devam etmesine bağlı olarak satış hacimlerinde önemli bir büyüme öngörmezken, ürün fiyatlarındaki artışın yanı sıra yurt dışı gelirlerin katkısıyla yıllık bazda %52,5 artışla 42,948 mlr TL ciro açıklayacağını tahmin ediyoruz. Maliyetler tarafındaki artışın etkisiyle bu çeyrekte FAVÖK marjının %8,6 seviyesine gerilemesini ve 3,692 mlr TL FAVÖK açıklamasını öngörüyoruz. Arçelik’in 1Ç23 ana ortaklık net dönem karını ise 1,076 mlr TL olarak hesaplıyoruz

Pasifik GYO (PSGYO, Nötr): Şirket dün pay 6,04- 6,08 TL aralığından (Ağırlıklı ortalama 6,0591 TL) fiyat aralığından toplam 150.000 TL nominal değerli pay geri alımı gerçekleştirdi. Böylece toplam geri alınan payların sermayeye oranı %0,916'ya ulaştı

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Nötr): Şirket dün pay başına 65,15 TL – 66,70 TL (ağırlıklı ortalama 66,16 TL) fiyat aralığından toplam 30.000 TL nominal değerli pay geri alımı gerçekleştirdi. Böylece toplam geri alınan payların sermayeye oranı %4,9640'a ulaştı.

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirket genel kurulu pay başına brüt 2,1314000, net 1,9182600 kar payı ödemesini 2 taksitle (her biri 1,0657000 brüt, 0,9591300 net) 23.05.2023 ve 18.09.2023 tarihinde ödenecek şekilde onayladı. Toplam temettü ödemesi hissenin son kapanış fiyatına göre %3,36 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler