Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Küresel pay piyasaları, ABD ekonomisine ilişkin belirsizliklerin devam etmesine karşın, yoğunlaşan bilanço döneminde şirketlerin piyasa beklentilerinin üzerinde kar açıklamasıyla haftayı karışık seyirle kapatırken; JP Morgan'ın First Republic Bank'ı satın alacağı haberiyle haftaya sıcak bir gündemle başlangıç yapan ABD endeksleri yatay negatif seyirle günü tamamladı. Bu hafta açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmeleri yatırımcıların ana odağında olacak. Bankanın para politikası adımlarının yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, gelecek dönem para politikasına yönelik ipuçlarını verecek olması adına piyasaların yönü üzerinde etkili olacaktır. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), First Republic Bank'in iflas ettiğini, şirketin satın alınması için JP Morgan'ın verdiği teklifin kabul edildiğini açıkladı. First Republic Bank'in kapatılacağı, şirketin $93.5 milyarlık tamamının, varlıklarının ise büyük bir kısmının JP Morgan'a devredileceği duyuruldu. JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, bu satın almanın şirkete fayda sağlayacağını ve yapılan bu anlaşmanın gelecekteki negatif etkileri büyük ölçüde çözeceğini açıkladı. Makro veriler cephesinde ise, ABD'de ISM imalat endeksi Nisan ayında bir önceki aya kıyasla 0,8 puan artarak 47,1'e yükseldi. Piyasa beklentisinin üstünde gerçekleşen verinin bu dönemde 46,8 değerini alması öngörülüyordu. İmalat sanayisindeki daralmaya işaret eden endeks, Mart'ta 46,3 olmuştu. S&P Global tarafından açıklanan Nisan ayına ilişkin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise 50,4'ten 50,2'ye revize edildi. Endeks, Nisan ayında Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, son 6 ayda ilk kez 50'nin üzerine çıktı. Söz konusu dönemde, imalat sanayisindeki büyümeye işaret eden PMI verisi, Mart'ta da 49,2 değerinde gerçekleşmişti. ABD'de inşaat harcamaları, Mart’ta yüzde 0,3 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. Piyasa beklentilerinin üzerinde artan verinin bu dönemde yüzde 0,1 yükselmesi öngörülüyordu. İnşaat harcamaları, Şubat ayında yüzde 0,3 azalmıştı. Tahvil faizleri cephesinde de ABD 2 yıllık tahvil faizleri %4,14 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi %3,56 seviyesine yükseldi. 10- 2Y tahvil faizi farkı -56,9 seviyesinde bulunuyor. Bugün gerçekleşen fiyatlamalarda benzer seviyelere işaret ediyor. Dow Jones endeksi %0,14 değer kaybıyla 34.051,70 seviyesinden günü tamamladı. S&P 500 endeksi de %0,04 düşüşle 4.167,87, Nasdaq endeksi ise %0,11 düşüşle 12.212,60 seviyesinden tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasaları hafif alıcılı seyir izliyor. Çin’de ise piyasalar kapalı. Çin'de imalat sektörlerdeki öncü ekonomik aktivite verileri, Kovid-19 kısıtlamalarının geçen yılın sonunda kaldırılmasının ardından son üç ayda kaydedilen büyüme sonrasında Nisan ayında yeniden daralma eşiğine geriledi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı Satınalma Yöneticileri Endeksi, Nisan ayında hem imalat hem de imalat dışı sektörlerde geriledi. İmalat sanayi PMI, 2,7 puan azalarak 49,2'ye, imalat dışı PMI ise 1,8 puan azalarak 56,4'e düştü. İmalat PMI verisinin 51,5 yönündeki piyasa beklentisinin altında performans göstermesi ekonomik toparlanmanın kırılganlığına dair kuşkuları artırdı. Japonya Merkez Bankası, geçtiğimiz haftanın son günü gerçekleştirdiği toplantıda para politikasını gözden geçireceğini duyurdu. Banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de, getiri eğrisi hedef aralığını da artı/eksi yüzde 0,5 düzeyinde korurken, yayımlanan politika metninde, Banka’nın 1-1,5 yıllık bir dönemde uygulanmak üzere para politikasında 'geniş perspektifli' bir gözden geçirme kararı aldı denildi. Söz konusu kararı oy birliğiyle alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları alımına devam edeceğini bildirdi. BoJ, 2023 büyüme beklentisini yüzde 1,7'den yüzde 1,4'e indirirken, 2024'e ilişkin büyüme tahminini yüzde 1,1'den yüzde 1,2'ye yükseltti. Avrupa’nın tatil sebebiyle kapalı olduğu hafta başlangıcında, ABD vadeliler cephesinde hafif satıcılı seyir izleniyor. Bugün ABD’de Mart ayına ilişkin JOLTS Açık İş Pozisyonları ve Fabrika Siparişleri ile Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takibimizde olacak. JOLTS Açık İş Pozisyonları sayısı bir önceki ay 9.931K seviyesinde gerçekleşmişti. Fabrika Siparişlerinin Mart ayında aylık %0,8 artması beklenirken, önceki ayki veri %0,7 düşüş yönünde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise TÜFE ve İmalat PMI verileri izlenecek. İmalat PMI (Final) verisinin Nisan ayında 45,5 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. TÜFE aylık, öncü verinin Nisan ayında aylık %0,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, TÜFE’nin yıllık %7, çekirdek TÜFE’nin ise %5,7 seviyesinde gerçeklemesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam, ISM Hizmet Endeksi, Ticaret Dengesi, Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerine ek olarak 3 Mayıs tarihinde Mayıs ayı FOMC toplantısı takip edilecek. ISM Hizmet endeksinin Nisan ayında 52,0 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. 5 Mayıs Cuma günü TSİ ile 15:30’da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisinin Nisan ayında 175K seviyesine ulaşması öngörülürken, bir önceki veri 236K seviyesinde gerçekleşmişti. Ortalama saatlik kazançların ise Nisan ayında aylık %0,3, yıllık %4,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca 5 Mayıs tarihinde TSİ ile 20:00’da FED Yetkilisi Bullard'ın Ekonomik Görünümle ilgili konuşması takibimizde olacak. Euro Bölgesi’nde ise ÜFE ve perakende satışlar verilerine ek olarak 4 Mayıs Perşembe günü AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. AMB’nin Mayıs ayı faiz kararı toplantısında politika faizini 25 bps’lik artışla %3,25’e yükseltilmesi bekleniyor.

Hibya Haber Ajansı

 

19

20

21

İlgili Makaleler