Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu?

FED kararı öncesinde pozitif seyreden endeksler, faiz kararına ilk tepki olarak hafif yükseliş sergilese de kalıcı olamadı. Faiz kararı beklentiye paralel olarak 25 baz puan artış yönünde gelirken; açıklama metninde daha fazla faiz artışının uygun olacağına dair ifadenin çıkarılması FED'in faiz artış politikasında sona geldiği şeklinde yorumlandı. Ancak FED Başkanı Powell'ın basın toplantısında, enflasyonun hedefe gelmediği ve iş gücü piyasasının kuvvetli olmasına vurgu yapması ile enflasyon görünümünün faiz indirimleri için uygun bir ortama işaret etmediğini belirtmesi negatif fiyatlamanın öne çıkmasına neden oldu.

ABD Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Banka Mayıs toplantısında politika faizini 2007'den bu yana en yüksek aralığa çıkarırken, sıkılaştırma döngüsünde olası duraksamanın sinyalini verdi. FOMC maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 5- 5,25 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi. Açıklamada, ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte "ılımlı bir büyüme" kaydettiğine işaret edilerek, iş kazanımlarının son aylarda güçlü olduğu, işsizlik oranının düşük kaldığı, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiği aktarıldı. ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu belirtilen açıklamada, hanehalkı ve işletmeler için "daha sıkı" kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğu kaydedildi. Açıklamada, bu etkilerin boyutunun belirsizliğini koruduğu belirtilerek, FOMC'nin, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiği bildirildi. Komite'nin, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusunda kararlı olduğunun altı çizildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını belirterek, faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının Haziran ayı toplantısında ele alınacağını bildirdi. Powell, enflasyonun yüzde 2 olan uzun vadeli hedefin oldukça üzerinde seyretmeye devam ettiğine işaret ederek, enflasyonun geçen yılın ortasından bu yana bir miktar gevşediğini kaydetti. Enflasyon baskılarının yüksek seyretmeye devam ettiğini aktaran Powell, enflasyonu tekrar yüzde 2'ye indirme sürecinde "katedilmesi gereken uzun bir yol" olduğunu ifade etti. Fed Başkanı Powell’ın gelecek dönem faiz kararında veriye bağlı yaklaşımı öne çıkarması, bankacılık krizinde güvenli bir tutum göstermeye çalışması dolayısıyla parasal gevşemeye yaklaşmaması, enflasyon riskini hala yüksek görmesini, Fed’in piyasanın ‘yıl sonuna kadar faiz indirimi’ beklentisini desteklemediğini görüyoruz.

Makro veriler cephesinde, ADP verilerine göre ABD'de özel sektör istihdamı Nisan'da 296 bin artışla beklentileri aştı. Beklenti 148 bin artış yönünde oluşması beklenirken, Mart ayında veri 145 bin artış yönünde gerçekleşmişti. Mart ayı ADP Tarım dışı özel istihdam değişimi 145 bin seviyesinden 142 bine revize edildi. ABD'de ISM imalat sektörü dışı PMI verisi 51,8 olan beklentiye paralel, Nisan'da 51,9 seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında veri 51,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Mart'ta %6,5 seviyesinde gerçekleşti (Beklenti: %6,6, Önceki: %6,6).

Tahvil faizleri ABD 2 yıllık tahvil faizleri %3,87, 10 yıllık ise %3,33 seviyelerinde bulunuyor.

Dow Jones endeksi %0,80 değer kaybıyla 33.414,24 seviyesinden günü tamamladı. S&P 500 endeksi de %0,70 düşüşle 4.090,75, Nasdaq endeksi ise %0,46 düşüşle 12.025,33 seviyesinden kapandı.

19

Bugün ne bekliyoruz?

20

Bu sabah Asya piyasalarında Fed sonrası karışık seyir izleniyor.

21

Brezilya merkez bankası faiz oranlarını sabit tuttu ve hükümetin uzun zamandır beklenen yeni mali kurallarını önermesinin ardından aldığı ilk faiz kararında, faiz artırımlarına devam etme olasılığının "daha düşük" olduğunu belirtti. Hong Kong Para Otoritesi, ABD Merkez Bankası ile aynı oranda faiz artışı yaparak gecelik iskonto penceresi aracılığıyla uygulanan taban oranını 25 baz puan artırarak %5,50'ye yükseltti.

Hang Seng endeksi %1,10 artışla 19.916,00, Nikkei 225 %1,33 kayıpla 27.743,00 seviyesinden kapandı. KOSPI %0,34 kayıpla 2.492,86, Nifty 50 Endeksi %0,12 artışla 18.113,10 seviyesinden günü tamamladı.

ABD vadeliler cephesinde yatay pozitif seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Ticaret Dengesi ve Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. ABD’de dış ticaret açığının 63,7 milyar dolara gerilemesi ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının 238 bine yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise ÜFE verisine ek olarak, AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. AMB’nin Mayıs ayı faiz kararı toplantısında politika faizini 25 bps’lik artışla %3,25’e yükseltilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

ABD’de Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verileri takip edilecek. Cuma günü TSİ ile 15:30’da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisinin Nisan ayında 175K seviyesine ulaşması öngörülürken, bir önceki veri 236K seviyesinde gerçekleşmişti. Ortalama saatlik kazançların ise Nisan ayında aylık %0,3, yıllık %4,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca 5 Mayıs tarihinde TSİ ile 20:00’da FED Yetkilisi Bullard'ın Ekonomik Görünümle ilgili konuşması takibimizde olacak. Euro Bölgesi’nde ise perakende satışlar verisi takip edilecek. Perakende satışlar verisinin Mart ayında aylık bazda %0,1, yıllık bazda %3,3 düşüş sergilemesi beklenirken, Şubat ayında Perakende satışlar verisi aylık bazda %0,8, yıllık bazda ise %3 azalış kaydetmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

 

İlgili Makaleler