Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD tarafında S&P Global imalat PMI Haziran ayı final okumasında değişiklik görülmedi ve beklentiler dahilinde 46,3 puan geldi. PMI Nisan ayından beri gözlenen düşüş eğilimini sürdürürken, eşik değer olan 50’nin de altında kalmaya devam etti. İnşaat giderlerinde Mayıs ayında aylık artış %0,6 olan beklentinin üzerinde %0,9 artış yönünde gerçekleşti. Ocak 2023’ten beri aylık pozitif büyüme gösteren inşaat giderleri, 2022 yılının Mayıs ayından itibaren aylık bazda daralmaya işaret etmişti. ISM imalat endeksi ve ISM imalat ödenen fiyatlar beklentilerin altında kalarak Haziran ayında sırasıyla 46,0 ve 41,8 puan olarak gerçekleşti. ISM istihdam endeksi de Haziran ayında 3,3 puan düşerek 48,1 puana gerilerken, ISM yeni sipariş endeksi verilerinde 3 puanlık yükseliş görülerek 45,6 puan seviyesine ulaştı; ancak Ağustos 2022’den beri hala 50 olan eşik değerin altında kalmaya devam etti. Euro Bölgesi tarafına bakıldığında, Almanya ve Euro Bölgesi HCOB imalat PMI verileri açıklandı. Almanya’da Haziran ayı imalat PMI verisi final okumada 40,6 puana geriledi. Önceki veri 41,0 seviyesindeydi. Euro Bölgesi verilerine benzer şekilde Haziran 2022’den bu yana 50 seviyesinin altında olan imalat PMI verisi ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam ettiğini göstermekle birlikte Ocak ayından bu yana devamlı düşüş trendinde olması bu yavaşlamanın derinleştiğini de ifade ediyor. Euro Bölgesi imalat PMI verisi ise final okumada 43,4 puan oldu ve 43,6 olan beklentinin hafif altında kaldı. Son 1 yıldır eşik seviye olan 50’nin altında olan veri aynı zamanda Ocak ayından bu yana gösterdiği düşüş trendini de korudu. Ayrıca AMB yetkilisi Nagel’in konuşması da takip edildi. Nagel, Euro sistem bilançosunun ileriki yıllarda önemli ölçüde azaltılması gerektiğini, politika sıkılaştırmasında daha gidecek yolun olduğunu ve para politikası işaretlerinin açıkça daha fazla sıkılaşma yönünde işaret ettiğini ifade etti. ABD hisse senedi endeksleri haftanın ilk işlem gününde alıcılı seyrine devam etti. S&P 500 endeksi %0,12 artışla 4.455,59, Nasdaq endeksi %0,21 artışla 13.816,77, Dow Jones endeksi ise %0,03 kazançla 34.418,47 seviyesinde kapandı. Haftayı ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,85, 2 yıllık tahvil faizleri ise %4,94 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 0,02 puan azalışla 13,57 seviyesine geriledi. Avrupa piyasalarında açıklanan verilerin ve yapılan açıklamaların etkisiyle dün satıcılı seyir hakimdi. Almanya’da Dax endeksi %0,41 düşüşle 16.081,04 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,18 değer kaybıyla 7.386,70 seviyesine geriledi. İngiltere’de FTSE100 endeksi %0,06 kayıpla 7.527,26 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında Avustralya’da faiz kararının etkisiyle karışık seyir görülüyor. Avustralya Merkez Bankası’nın faizleri %4,35’e yükseltmesi bekleniyordu; ancak Avustralya Merkez Bankası politika faizini %4,10’da sabit bıraktı. Bununla birlikte, ekonomik görünümü çevreleyen belirsizlikler sebebiyle bu ay sabit bırakıldığı; ancak enflasyonun hala çok yüksek seviyelerde olduğu ve yüksek seyreden enflasyonu geriye çekmeye kararlı olduklarını belirtti. Para politikasında biraz daha sıkılaşmanın gerekli olabileceğinin altı da çizildi. Bu gelişmeler doğrultusunda; Shanghai endeksi %0,07, Nifty 50 endeksi %0,01, Hang Seng endeksi %0,72 ile pozitif seyrederken; KOSPI endeksinde %0,27 ve Nikkei 225 endeksinde %0,91 kayıplar görülüyor. ABD vadeliler cephesinde de karışık görünüm hakim. Bugün Almanya’da Mayıs ayı dış ticaret dengesi verileriyle birlikte Mayıs ayı ithalat ve ihracattaki aylık değişim takip edilecek. Dış ticaret dengesinde bir önceki ay 17,2 milyar euro fazla kaydedildi. İhracat tarafında da Nisan ayında %1,4’lük aylık artış kaydedilirken ithalat tarafında aylık bazda %0,4 azalış görüldü

Gelecek gündemde neler var? Yarın Euro Bölgesi’nde HCOB hizmet PMI, aylık ve yıllık bazda ÜFE verileri takip edilirken ABD tarafında başta FOMC toplantı tutanağı olmak üzere Mayıs ayı fabrika siparişleri, manşet ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. Perşembe günü ise ABD tarafında ADP tarım dışı istihdam değişikliği, dış ticaret dengesi, S&P Global hizmet PMI, JOLTS açık iş pozisyonları sayısı ile birlikte ISM hizmet endeksi, ISM hizmet ödenen fiyatlar, ISM istihdam endeksi ve ISM yeni sipariş endeksi verileri açıklanacak. Cuma günü ise Euro Bölgesi’nde AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmasıyla birlikte ABD tarafında da işsizlik oranı verileriyle ortalam saatlik ve haftalık kazançlar takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler