Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD tarafında Bağımsızlık Günü sebebiyle piyasalar kapalıydı ve makro gündem sakin seyretti. Avrupa tarafında, Almanya’da Mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Veriye göre dış ticarette 14,4 milyar euro fazla kaydedildi, beklentiler ise 17,3 milyar euro olması yönündeydi. Geçen ayki gerçekleşme ise 16,5 milyar euro fazla olarak revize edildi, öncesinde 18,4 milyar euro fazla olarak anons edilmişti. İhracattaki aylık değişimde, Mayıs ayında %0,1 gerileme görülürken beklentiler %0,4 artış kaydetmesi yönündeydi. İthalatta ise aylık değişim %1,7 artış yönünde olurken, beklentiler sabit kalması yönündeydi. Revize edilmiş bir önceki ay verisi ise ithalatta aylık %0,1 azalmaya işaret etmişti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,84, 2 yıllık tahvil faizleri ise %4,90 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 0,13 puan artışla 13,70 seviyesine yükseldi. Avrupa piyasalarında ise hafta başından itibaren hafif satıcılı seyir gözlendi. Almanya’da Dax endeksi %0,26 düşüşle 16.039,17 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,23 değer kaybıyla 7.369,93 seviyesine geriledi. İngiltere’de FTSE100 endeksi %0,10 kayıpla 7.519,72 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Çin Caixin hizmet PMI ve Japonya’da Jibun Bank hizmet PMI verisi açıklandı. Caixin hizmet PMI Haziran ayında bir önceki aya göre 3,2 puan düşerek 53,9 puana geriledi. Ocak ayından beri 50 olan eşik seviyenin üzerinde olan hizmet PMI verisindeki bu gerileme toparlanmanın daha yavaş olacağına işaret etti. Japonya tarafında ise hizmet PMI Haziran ayındaki final okumada 0,2 puan gerileyerek 54,0’a geriledi. Çin’den gelen zayıf sinyaller doğrultusunda, Asya piyasalarında negatif seyir görülüyor. Shanghai endeksi %0,51, Nifty 50 endeksi %0,08, Hang Seng endeksi %1,38, KOSPI endeksi %0,28 ve Nikkei 225 endeksinde %0,46’lık kayıplar görülüyor. ABD vadeliler cephesinde de hafif negatif görünüm hakim. Bugün Euro Bölgesi’nde HCOB hizmet PMI, aylık ve yıllık bazda ÜFE verileri takip edilirken; ABD tarafında başta FOMC toplantı tutanağı olmak üzere Mayıs ayı fabrika siparişleri, manşet ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. Perşembe günü ise ABD tarafında ADP tarım dışı istihdam değişikliği, dış ticaret dengesi, S&P Global hizmet PMI, JOLTS açık iş pozisyonları sayısı ile birlikte ISM hizmet endeksi, ISM hizmet ödenen fiyatlar, ISM istihdam endeksi ve ISM yeni sipariş endeksi verileri açıklanacak.

Gelecek gündemde neler var? Cuma günü Euro Bölgesi’nde AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmasıyla birlikte, ABD’de işsizlik oranı verileriyle ortalama saatlik ve haftalık kazançlar takip edilecek

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler